ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-11-2024 | 21:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν μία «υπερδύναμη» σε ό,τι αφορά την οργανωμένη παρουσία της εκεί που λαμβάνονται ή τουλάχιστον συζητούνται σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Για πολλούς λόγους συμπεριλαμβανομένης της δυστοκίας μας εντός των τειχών να συνεργαστούμε αρμονικά (και κυρίως πέραν των κομματικών γραμμών) αλλά και λόγω της εγγενούς έλλειψης ομαδικότητας που γενικά μας χαρακτηρίζει.

Τηρουμένων ωστόσο των αναλογιών, οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες φέρνουν σε κρίσιμα πόστα στις ομάδες (cabinets) των νέων Επιτρόπων μία σειρά Ελλήνων αξιωματούχων. Αυτό μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, αρκεί να μην παρερμηνευθεί. Η παρουσία τους δεν αφορά την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων μέσα από τα πόστα τους. Αφορά την πρόσβαση που μπορεί να έχει η χώρα στην ευρωπαϊκή διοίκηση και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Με αυτήν την επισήμανση, καταγράφουμε ορισμένα χαρτοφυλάκια Επιτρόπων -εκτός του Έλληνα- στα cabinets των οποίων αναμένεται να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.

Η Ελλάδα θα έχει παρουσία στην ομάδα του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Αθήνα και Βιέννη έχουν αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες και αντιμετωπίζουν με συναντίληψη μία σειρά κρίσιμων θεμάτων με έντονο εθνικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στο cabinet του Δανού Επιτρόπου ενέργειας Dan Jørgensen είναι επίσης σημαντική. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές να βρεθεί στο επίκεντρο κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν εντός της ΕΕ. Η παραγωγή και μεταφορά ενέργειας μέσω ΑΠΕ είναι ένας από τους τομείς που η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να παρακολουθήσει και να εκμεταλλευτεί.

Το εμπόριο με τρίτες χώρες -ειδικά με τις ΗΠΑ- αποτελούν ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο αρμόδιος Σλοβάκος Επίτροπος Maroš Šefčovič. Με δεδομένο ότι η Σοφία Αστεριάδη κατείχε τη θέση του deputy head στο προηγούμενο cabinet του Επιτρόπου, μπορούμε... να την εξαιρέσουμε από την «ανωνυμία» της παρούσας καταγραφής. Αναμένεται να διατηρήσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο και ενδιαφέρον πόστο.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην Ομάδα του Ιταλού Αντιπροέδρου της Επιτροπής Raffaele Fitto. Ο Ιταλός Επίτροπος θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Συνοχής και των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς καμία υπερβολή, η Ελλάδα βασίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξή της στα ευρωπαϊκά κονδύλια της Συνοχής, την ώρα που τα αντίστοιχα κονδύλια του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η εκταμίευσή τους θα συνοδεύεται από σειρά μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ως αναμενόταν η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στην ομάδα του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε πληρέστερη καταγραφή της ελληνικής παρουσίας στη νέα Επιτροπή. Προφανώς, με ονοματεπώνυμα. Για την ώρα κλείνουμε με την επισήμανση που ξεκινήσαμε το άρθρο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικοί για τη χώρα εφόσον αντιμετωπίζονται για αυτό που είναι: αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, με γνώση των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και... ελληνική ταυτότητα. Είναι εκείνοι που μεταφέρουν πρωτίστως τη φωνή της Ευρώπης στην Ελλάδα. Μεταφέρουν γνώση και ευκαιρίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:02

Lufthansa και Air France-KLM υπέβαλαν στο «παρά 5» προσφορές για την πορτογαλική TAP

19:49

Τουρνάς: «Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί την απώλεια δύο ανθρώπων του»

19:45

Το μεγάλο στοίχημα των Βρυξελλών: Η μεταμόρφωση του Ευρωπαίου αποταμιευτή

19:44

ΗΠΑ: Ο Φάουτσι αρνήθηκε να μιλήσει στη Γερουσία - Απειλείται με παραπομπή στη Δικαιοσύνη

19:39

Αίγυπτος: Έκρηξη στο λιμάνι Νταμιέτα, αναφορές για πλήγμα drone σε αμερικανικό τάνκερ

19:35

Τουρκία για Κυπριακό: Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες και επιμονή στην «κυριαρχική ισότητα»

19:25

Ευρωαγορές: H γεωπολιτική ένταση έφερε απώλειες - «Βουτιά» 11% η Hermès, «εκτίναξη» 17% η Kering

19:18

ΑΑΔΕ: Ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τον ποιοτικό έλεγχο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

19:06

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο - Η ατζέντα

18:58

Μυτιληναίος: Yπερηφάνεια για την συμφωνία Metlen για την προμήθεια γαλλίου - Αυτή είναι μόνο η αρχή

18:52

Ιράκ: Πέντε Ιρανοί σύμβουλοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας

18:41

Qualco: Αποκτά το 60% της Lever Development Consultants έναντι 3 εκατ. ευρώ

18:29

ΥΠΕΞ για Κυπριακό: Σταθερός στόχος παραμένει η επανένωση της Μεγαλονήσου

18:15

Χρειάζεται η Ελλάδα σταθερή κυβέρνηση επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ;

18:14

Noval Property: Στα 18 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο

18:03

OpenAI: Δύο μοντέλα ΑΙ που «δραπέτευσαν» και παραβίασαν το Hugging Face επιτέθηκαν σε άλλες τέσσερις πλατφόρμες

17:56

Ουγγαρία: Κλείνει ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Πακς

17:41

Μεγάλη πυρκαγιά στο Πλωμάρι Λέσβου - Ήχησε το 112

17:35

Public Group: Πωλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2025

17:32

Reuters: Ο αμερικανικός στρατός ενδέχεται να διατάξει τα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή να παραδώσουν τα κινητά τους

17:25

e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται 1,77 εκατ. ευρώ σε 491 εργαζόμενους συνταξιούχους

17:25

Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο με stock picking

17:09

ΑΑΔΕ: Σύσταση Τελωνειακού Ελεγκτικού Σταθμού στο Πλωμάρι Λέσβου από 3 Αυγούστου

17:02

Γερμανία: Ο Τόρστεν Φράι εξελέγη επικεφαλής της ΚΟ CDU/CSU με 91,9%

17:00

Wyndham: Ισχυρό πρώτο εξάμηνο με 25 νέες συμφωνίες ξενοδοχείων και 13 νέα ανοίγματα

16:58

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε ένα τέμενος στη Λωρίδα της Γάζας

16:55

Πυρκαγιές σε Ισπανία: Αίρεται η εντολή εκκένωσης για όλες τις κοινότητες της Άβιλα και για άλλες δύο στη Μαδρίτη

16:49

Wall Street: Απώλειες με φόντο τη νέα εντάση στο Ιράν, το ράλι πετρελαίου και την Fed

16:34

Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή

16:30

Κρατικές ενισχύσεις (de minimis) ύψους 24,6 εκατ. ευρώ για ρυζοπαραγωγούς