ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-11-2024 | 21:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν

Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν μία «υπερδύναμη» σε ό,τι αφορά την οργανωμένη παρουσία της εκεί που λαμβάνονται ή τουλάχιστον συζητούνται σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Για πολλούς λόγους συμπεριλαμβανομένης της δυστοκίας μας εντός των τειχών να συνεργαστούμε αρμονικά (και κυρίως πέραν των κομματικών γραμμών) αλλά και λόγω της εγγενούς έλλειψης ομαδικότητας που γενικά μας χαρακτηρίζει.

Τηρουμένων ωστόσο των αναλογιών, οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες φέρνουν σε κρίσιμα πόστα στις ομάδες (cabinets) των νέων Επιτρόπων μία σειρά Ελλήνων αξιωματούχων. Αυτό μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, αρκεί να μην παρερμηνευθεί. Η παρουσία τους δεν αφορά την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων μέσα από τα πόστα τους. Αφορά την πρόσβαση που μπορεί να έχει η χώρα στην ευρωπαϊκή διοίκηση και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Με αυτήν την επισήμανση, καταγράφουμε ορισμένα χαρτοφυλάκια Επιτρόπων -εκτός του Έλληνα- στα cabinets των οποίων αναμένεται να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.

Η Ελλάδα θα έχει παρουσία στην ομάδα του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Αθήνα και Βιέννη έχουν αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες και αντιμετωπίζουν με συναντίληψη μία σειρά κρίσιμων θεμάτων με έντονο εθνικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στο cabinet του Δανού Επιτρόπου ενέργειας Dan Jørgensen είναι επίσης σημαντική. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές να βρεθεί στο επίκεντρο κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν εντός της ΕΕ. Η παραγωγή και μεταφορά ενέργειας μέσω ΑΠΕ είναι ένας από τους τομείς που η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να παρακολουθήσει και να εκμεταλλευτεί.

Το εμπόριο με τρίτες χώρες -ειδικά με τις ΗΠΑ- αποτελούν ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο αρμόδιος Σλοβάκος Επίτροπος Maroš Šefčovič. Με δεδομένο ότι η Σοφία Αστεριάδη κατείχε τη θέση του deputy head στο προηγούμενο cabinet του Επιτρόπου, μπορούμε... να την εξαιρέσουμε από την «ανωνυμία» της παρούσας καταγραφής. Αναμένεται να διατηρήσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο και ενδιαφέρον πόστο.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην Ομάδα του Ιταλού Αντιπροέδρου της Επιτροπής Raffaele Fitto. Ο Ιταλός Επίτροπος θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Συνοχής και των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς καμία υπερβολή, η Ελλάδα βασίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξή της στα ευρωπαϊκά κονδύλια της Συνοχής, την ώρα που τα αντίστοιχα κονδύλια του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η εκταμίευσή τους θα συνοδεύεται από σειρά μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ως αναμενόταν η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στην ομάδα του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε πληρέστερη καταγραφή της ελληνικής παρουσίας στη νέα Επιτροπή. Προφανώς, με ονοματεπώνυμα. Για την ώρα κλείνουμε με την επισήμανση που ξεκινήσαμε το άρθρο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικοί για τη χώρα εφόσον αντιμετωπίζονται για αυτό που είναι: αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, με γνώση των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και... ελληνική ταυτότητα. Είναι εκείνοι που μεταφέρουν πρωτίστως τη φωνή της Ευρώπης στην Ελλάδα. Μεταφέρουν γνώση και ευκαιρίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς στη Γάζα

23:27

Πλεύρης: Πολύ σημαντικό ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει αντίληψη της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής

23:16

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ

22:49

ΗΠΑ: Το υπ. Υποθέσεων Βετεράνων προγραμματίζει τη μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών

22:17

Τασούλας: Επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος

21:48

Διάσωση 24 αλλοδαπών νότια του Ταίναρου με συνδρομή της Frontex

21:29

Έντονη ανησυχία των ξενοδόχων της Μαγνησίας απ' τη συνέχιση των αγροτικών μπλόκων

21:18

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

20:58

Έλληνες αστρονόμοι ανατρέπουν θεμελιώδη παραδοχή για τον τρόπο που τρέφονται οι μαύρες τρύπες

20:54

Σκρέκας: Η ΝΔ είναι σήμερα πόλος έλξης για όλους τους πολίτες

20:49

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι έπληξε σήμερα με drone τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

20:42

Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Να θεσπιστεί κοινός Κώδικας Δεοντολογίας δικαστών - δικηγόρων

20:37

Αγαπηδάκη: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2026 με 600 εκατ. ευρώ επιπλέον

20:27

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Κύπρου

20:09

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας

19:56

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα

19:45

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες

19:41

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU

19:36

Χαρακόπουλος: Με τους αγρότες δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα

19:23

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών που στέλνουν στο Μαξίμου

19:10

Ρίσκο για τις αγορές το αυξημένο κόστος ζωής – Από τη Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών

19:05

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στην Παλμύρα

18:45

Πετραλιάς: Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου απ' την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη 4ετία

18:18

Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

18:10

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε ισχυρό τροχό ανάπτυξης

17:41

Μαρινάκης προς αγρότες: Ναι σε διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους

17:25

Τσουκαλάς: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αφήνει καμία σκιά ενώ ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό

17:00

Τα SOS της ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τα κριτήρια και ποιοι θα ωφεληθούν

16:47

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

16:41

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 πολιτικοί κρατούμενοι