ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-11-2024 | 21:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν μία «υπερδύναμη» σε ό,τι αφορά την οργανωμένη παρουσία της εκεί που λαμβάνονται ή τουλάχιστον συζητούνται σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Για πολλούς λόγους συμπεριλαμβανομένης της δυστοκίας μας εντός των τειχών να συνεργαστούμε αρμονικά (και κυρίως πέραν των κομματικών γραμμών) αλλά και λόγω της εγγενούς έλλειψης ομαδικότητας που γενικά μας χαρακτηρίζει.

Τηρουμένων ωστόσο των αναλογιών, οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες φέρνουν σε κρίσιμα πόστα στις ομάδες (cabinets) των νέων Επιτρόπων μία σειρά Ελλήνων αξιωματούχων. Αυτό μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, αρκεί να μην παρερμηνευθεί. Η παρουσία τους δεν αφορά την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων μέσα από τα πόστα τους. Αφορά την πρόσβαση που μπορεί να έχει η χώρα στην ευρωπαϊκή διοίκηση και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Με αυτήν την επισήμανση, καταγράφουμε ορισμένα χαρτοφυλάκια Επιτρόπων -εκτός του Έλληνα- στα cabinets των οποίων αναμένεται να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.

Η Ελλάδα θα έχει παρουσία στην ομάδα του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Αθήνα και Βιέννη έχουν αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες και αντιμετωπίζουν με συναντίληψη μία σειρά κρίσιμων θεμάτων με έντονο εθνικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στο cabinet του Δανού Επιτρόπου ενέργειας Dan Jørgensen είναι επίσης σημαντική. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές να βρεθεί στο επίκεντρο κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν εντός της ΕΕ. Η παραγωγή και μεταφορά ενέργειας μέσω ΑΠΕ είναι ένας από τους τομείς που η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να παρακολουθήσει και να εκμεταλλευτεί.

Το εμπόριο με τρίτες χώρες -ειδικά με τις ΗΠΑ- αποτελούν ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο αρμόδιος Σλοβάκος Επίτροπος Maroš Šefčovič. Με δεδομένο ότι η Σοφία Αστεριάδη κατείχε τη θέση του deputy head στο προηγούμενο cabinet του Επιτρόπου, μπορούμε... να την εξαιρέσουμε από την «ανωνυμία» της παρούσας καταγραφής. Αναμένεται να διατηρήσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο και ενδιαφέρον πόστο.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην Ομάδα του Ιταλού Αντιπροέδρου της Επιτροπής Raffaele Fitto. Ο Ιταλός Επίτροπος θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Συνοχής και των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς καμία υπερβολή, η Ελλάδα βασίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξή της στα ευρωπαϊκά κονδύλια της Συνοχής, την ώρα που τα αντίστοιχα κονδύλια του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η εκταμίευσή τους θα συνοδεύεται από σειρά μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ως αναμενόταν η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στην ομάδα του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε πληρέστερη καταγραφή της ελληνικής παρουσίας στη νέα Επιτροπή. Προφανώς, με ονοματεπώνυμα. Για την ώρα κλείνουμε με την επισήμανση που ξεκινήσαμε το άρθρο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικοί για τη χώρα εφόσον αντιμετωπίζονται για αυτό που είναι: αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, με γνώση των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και... ελληνική ταυτότητα. Είναι εκείνοι που μεταφέρουν πρωτίστως τη φωνή της Ευρώπης στην Ελλάδα. Μεταφέρουν γνώση και ευκαιρίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Με τη χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως το Τορόντο εξαιτίας των πυρκαγιών

23:53

Ο Ζελέσνκι πρότεινε για πρωθυπουργό τον CEO της Naftogaz

23:50

ΗΠΑ: Πρώην υπάλληλος της Kasperky κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

23:46

Τι αυτοκίνητα αγοράζουν οι Έλληνες - Κυριαρχούν SUV και υβριδικά

23:41

Ο Μπάιντεν γράφει βιβλίο για τα χρόνια του στον Λευκό Οίκο

23:37

ΟΠΕΚΑ: Παράταση στις αιτήσεις για χρηματικά βοηθήματα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους

23:33

Ο Βούτσιτς δεν υπέγραψε τη διακήρυξη της Συνόδου Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης

23:28

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4.829 οι νεκροί από τους σεισμούς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

23:17

Wall Street: Τα θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό έφεραν κέρδη στους δείκτες

23:06

Ο Μασκ εκτιμά πως η Λεπέν «είναι η τελευταία ελπίδα της Γαλλίας»

22:50

Τράπεζα Πειραιώς: Αρνείται ότι αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε φερόμενη συμφωνία εξαγοράς του ΙΑΣΩ

22:44

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν - Τραμπ: «Θέλουν πάρα πολύ μία συμφωνία»

22:40

Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 - Δεν θα υπάρχει το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος»

22:29

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Φέντοροφ

22:24

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent

22:08

«Ρίξτε την ψήφο σας στη σκουπίδια»: Η συμβουλή Στάρμερ για την ενδεχόμενη επιστροφή του Φάρατζ

21:56

Γαλλία: Εγκρίθηκε ο νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία

21:45

Μπεζ Βίβλος Fed: Βελτιωμένη η εικόνα για οικονομία και πληθωρισμό

21:37

Ιράν: Δεν θα τηρήσουμε τη συμφωνία με ΗΠΑ εάν δεν έχουμε οφέλη

21:25

Μάζεψε τις απώλειες ο χρυσός - Νέα κέρδη

21:14

ΠΟΥ & UNICEF: Μειώθηκαν το 2025 τα παιδιά χωρίς ούτε ένα εμβόλιο - Οι ανισότητες επιμένουν

21:01

Για πρώτη φορά κάτω από την τιμή της IPO η μετοχή της SpaceX

20:59

ΕΕ: Αναβάλλεται για τις 23 Ιουλίου η απόφαση για την 21η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

20:44

Ο Μερτς υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης και προανήγγειλε νέες περικοπές επιδομάτων

20:35

Συνολικά 45 πυρκαγιές σε 24 ώρες - Πολύ υψηλός κίνδυνος την Πέμπτη σε Κρήτη, Σάμο, Χίο, Ικαρία

20:30

Έκρηξη στον Ασπρόπυργο: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες - Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους

20:25

Κικίλιας: «44 νέα οχήματα για το Λιμενικό - Η ασφάλεια είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας»

20:14

Κοντογεώργης: Μετεξεταστέοι στα μαθήματα αριθμητικής οι εμπνευστές του «Προγράμματος Θεσσαλονίκης»

20:02

Λετονία και Λιθουανία «βλέπουν» νέες επιθέσεις από Ρωσία - Οι χώρες στο στόχαστρο

20:00

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θα κατασκευάζει Patriot έως το τέλος του έτους»