ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-11-2024 | 21:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν

Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν μία «υπερδύναμη» σε ό,τι αφορά την οργανωμένη παρουσία της εκεί που λαμβάνονται ή τουλάχιστον συζητούνται σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Για πολλούς λόγους συμπεριλαμβανομένης της δυστοκίας μας εντός των τειχών να συνεργαστούμε αρμονικά (και κυρίως πέραν των κομματικών γραμμών) αλλά και λόγω της εγγενούς έλλειψης ομαδικότητας που γενικά μας χαρακτηρίζει.

Τηρουμένων ωστόσο των αναλογιών, οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες φέρνουν σε κρίσιμα πόστα στις ομάδες (cabinets) των νέων Επιτρόπων μία σειρά Ελλήνων αξιωματούχων. Αυτό μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, αρκεί να μην παρερμηνευθεί. Η παρουσία τους δεν αφορά την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων μέσα από τα πόστα τους. Αφορά την πρόσβαση που μπορεί να έχει η χώρα στην ευρωπαϊκή διοίκηση και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Με αυτήν την επισήμανση, καταγράφουμε ορισμένα χαρτοφυλάκια Επιτρόπων -εκτός του Έλληνα- στα cabinets των οποίων αναμένεται να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.

Η Ελλάδα θα έχει παρουσία στην ομάδα του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Αθήνα και Βιέννη έχουν αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες και αντιμετωπίζουν με συναντίληψη μία σειρά κρίσιμων θεμάτων με έντονο εθνικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στο cabinet του Δανού Επιτρόπου ενέργειας Dan Jørgensen είναι επίσης σημαντική. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές να βρεθεί στο επίκεντρο κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν εντός της ΕΕ. Η παραγωγή και μεταφορά ενέργειας μέσω ΑΠΕ είναι ένας από τους τομείς που η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να παρακολουθήσει και να εκμεταλλευτεί.

Το εμπόριο με τρίτες χώρες -ειδικά με τις ΗΠΑ- αποτελούν ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο αρμόδιος Σλοβάκος Επίτροπος Maroš Šefčovič. Με δεδομένο ότι η Σοφία Αστεριάδη κατείχε τη θέση του deputy head στο προηγούμενο cabinet του Επιτρόπου, μπορούμε... να την εξαιρέσουμε από την «ανωνυμία» της παρούσας καταγραφής. Αναμένεται να διατηρήσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο και ενδιαφέρον πόστο.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην Ομάδα του Ιταλού Αντιπροέδρου της Επιτροπής Raffaele Fitto. Ο Ιταλός Επίτροπος θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Συνοχής και των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς καμία υπερβολή, η Ελλάδα βασίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξή της στα ευρωπαϊκά κονδύλια της Συνοχής, την ώρα που τα αντίστοιχα κονδύλια του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η εκταμίευσή τους θα συνοδεύεται από σειρά μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ως αναμενόταν η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στην ομάδα του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε πληρέστερη καταγραφή της ελληνικής παρουσίας στη νέα Επιτροπή. Προφανώς, με ονοματεπώνυμα. Για την ώρα κλείνουμε με την επισήμανση που ξεκινήσαμε το άρθρο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικοί για τη χώρα εφόσον αντιμετωπίζονται για αυτό που είναι: αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, με γνώση των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και... ελληνική ταυτότητα. Είναι εκείνοι που μεταφέρουν πρωτίστως τη φωνή της Ευρώπης στην Ελλάδα. Μεταφέρουν γνώση και ευκαιρίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:35

Ρούμπιο: «Τα μέτρα υπέρ των επενδύσεων που ανακοίνωσε η Κούβα είναι ανεπαρκή»

20:29

Μακρόν: Η Γαλλία δε θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

20:28

«Σημαντική η σχέση του ΗΒ με τους Ευρωπαίους γείτονες του» λέει η Βρετανίδα υπ. Οικονομικών

20:28

Ταξί: Πανελλαδική απεργία και αύριο - Καθολική συμμετοχή την πρώτη ημέρα

20:24

Νίκη Κεραμέως: Νέα, εξαιρετικά σημαντική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό

20:19

Μητσοτάκης: Εντυπωσιασμένος από τον νέο κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

20:11

Ιράν: Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις των Μπασίτζ στην Τεχεράνη, νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη

20:05

Real Consulting: ΑΜΚ ύψους €3,681 εκατ. με εισφορά εις είδος

20:04

Ιράν: Η δολοφονία Λαριτζανί «τινάζει στον αέρα» την ισορροπία εξουσίας

20:04

Η Ελλάδα στρατηγική αγορά για την Booking.com

19:59

Συνάντηση Πιερρακάκη - Birol στο Παρίσι, στο επίκεντρο Μ. Ανατολή και ενεργειακή ασφάλεια

19:49

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Κερδίσαμε τον πόλεμο με το Ιράν - Οι στόχοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι»

19:38

Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό-τουρισμό και στην αρτοποιία

19:32

Κυρανάκης: «Η αύξηση του τουρισμού μας υποχρεώνει να βρούμε λύσεις για τη μεταφορά των επισκεπτών»

19:26

Τα ΗΑΕ «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν» σε μια επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ

19:16

Τουρκία: Aστυνομικός που έριξε χημικά σε γυναίκα στο Γκεζί καταδικάστηκε να φυτεύσει 300 δέντρα

19:16

ΠΑΣΟΚ: Τον Πάρι Κουκουλόπουλο προτείνει για Αντιπρόεδρο της Βουλής ο Ανδρουλάκης

19:11

Ρωσία: Εκφράζει την «αλληλεγγύη» της στην Κούβα και καταδικάζει τα σε βάρος της μέτρα

19:06

ΗΠΑ: Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 157 φερόμενα μέλη ή συνεργάτες καρτέλ ναρκωτικών

19:02

Αναβάλλεται για «πέντε με έξι εβδομάδες» η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στην Κίνα

19:00

Ευρωαγορές: Πέτυχαν άνοδο παρά τα 100 δολάρια του πετρελαίου

18:46

Οι μεσήλικες θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρό κίνδυνο και ανησυχούν για τις επιπτώσεις

18:34

ΧΑ: Νέα μικρή άνοδος για τον ΓΔ - «Διελκυστίνδα» στον FTSE Large Cap

18:33

Οι προτάσεις της ΚΕΕΕ για τον νέο επιμελητηριακό νόμο

18:23

Στους 912 οι νεκροί στον Λίβανο από τα ισραηλινά πλήγματα

18:22

Λέσβος: Αυστηρά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό - Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

18:14

Τραμπ: «Θα αποχωρήσουμε στο πολύ κοντινό μέλλον από τις επιχειρήσεις στο Ιράν» - Τι είπε για τo NATO

18:05

Ηράκλειο: Συνέχεια μεταναστευτικών ροών - 39 αλλοδαποί αποβιβάστηκαν σε παραλία του Δήμου Φαιστού

17:57

Ιράν: Οι αρχές καλούν σε διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις «για να ανατραπούν οι συνωμοσίες»

17:53

«Άνευ προηγουμένου» επιδημία μηνιγγίτιδας στη Βρετανία - Δύο νεκροί, 15 κρούσματα