ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-11-2024 | 21:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βελτιωμένη παρουσία των Ελλήνων στην Κομισιόν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν μία «υπερδύναμη» σε ό,τι αφορά την οργανωμένη παρουσία της εκεί που λαμβάνονται ή τουλάχιστον συζητούνται σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Για πολλούς λόγους συμπεριλαμβανομένης της δυστοκίας μας εντός των τειχών να συνεργαστούμε αρμονικά (και κυρίως πέραν των κομματικών γραμμών) αλλά και λόγω της εγγενούς έλλειψης ομαδικότητας που γενικά μας χαρακτηρίζει.

Τηρουμένων ωστόσο των αναλογιών, οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες φέρνουν σε κρίσιμα πόστα στις ομάδες (cabinets) των νέων Επιτρόπων μία σειρά Ελλήνων αξιωματούχων. Αυτό μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, αρκεί να μην παρερμηνευθεί. Η παρουσία τους δεν αφορά την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων μέσα από τα πόστα τους. Αφορά την πρόσβαση που μπορεί να έχει η χώρα στην ευρωπαϊκή διοίκηση και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Με αυτήν την επισήμανση, καταγράφουμε ορισμένα χαρτοφυλάκια Επιτρόπων -εκτός του Έλληνα- στα cabinets των οποίων αναμένεται να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.

Η Ελλάδα θα έχει παρουσία στην ομάδα του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Αθήνα και Βιέννη έχουν αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες και αντιμετωπίζουν με συναντίληψη μία σειρά κρίσιμων θεμάτων με έντονο εθνικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στο cabinet του Δανού Επιτρόπου ενέργειας Dan Jørgensen είναι επίσης σημαντική. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές να βρεθεί στο επίκεντρο κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν εντός της ΕΕ. Η παραγωγή και μεταφορά ενέργειας μέσω ΑΠΕ είναι ένας από τους τομείς που η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να παρακολουθήσει και να εκμεταλλευτεί.

Το εμπόριο με τρίτες χώρες -ειδικά με τις ΗΠΑ- αποτελούν ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο αρμόδιος Σλοβάκος Επίτροπος Maroš Šefčovič. Με δεδομένο ότι η Σοφία Αστεριάδη κατείχε τη θέση του deputy head στο προηγούμενο cabinet του Επιτρόπου, μπορούμε... να την εξαιρέσουμε από την «ανωνυμία» της παρούσας καταγραφής. Αναμένεται να διατηρήσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο και ενδιαφέρον πόστο.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην Ομάδα του Ιταλού Αντιπροέδρου της Επιτροπής Raffaele Fitto. Ο Ιταλός Επίτροπος θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Συνοχής και των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς καμία υπερβολή, η Ελλάδα βασίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξή της στα ευρωπαϊκά κονδύλια της Συνοχής, την ώρα που τα αντίστοιχα κονδύλια του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η εκταμίευσή τους θα συνοδεύεται από σειρά μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ως αναμενόταν η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στην ομάδα του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε πληρέστερη καταγραφή της ελληνικής παρουσίας στη νέα Επιτροπή. Προφανώς, με ονοματεπώνυμα. Για την ώρα κλείνουμε με την επισήμανση που ξεκινήσαμε το άρθρο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικοί για τη χώρα εφόσον αντιμετωπίζονται για αυτό που είναι: αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, με γνώση των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και... ελληνική ταυτότητα. Είναι εκείνοι που μεταφέρουν πρωτίστως τη φωνή της Ευρώπης στην Ελλάδα. Μεταφέρουν γνώση και ευκαιρίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:59

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ευρώπη ενδυναμώνει τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας

13:56

Spitogatos: Οι ακριβότερες και πιο φθηνές περιοχές της Ελλάδας για αγορά - ενοικίαση κατοικίας

13:43

Κομισιόν: Παραπέμπει την Ελλάδα για παραβάσεις εις βάρος εκπαιδευτικών δημόσιων σχολείων

13:42

H Metlen η πρώτη ελληνική εταιρεία με το νέο ISO για τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων

13:34

Η Μαρίν Λεπέν ξεκινά την προεκλογική της εκστρατεία παρά την καταδίκη

13:21

Χρυσός: Πτώση 2,5% με φόντο τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή - Στο -4% το ασήμι

13:18

Ξεκινά η πρώτη κλινική μελέτη σε ανθρώπους παγκοσμίως για την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος

13:12

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒΕ ο Θέμης Σαρασίδης - Στόχος η ενίσχυση της εξωστρέφειας

13:07

Εξάρχου: Εφικτή η μετάβαση της οικονομίας σε μία δυναμική φάση ανάπτυξης

13:07

ΓΑΙΑΟΣΕ: Νέα προθεσμία για τον διαγωνισμό εκμίσθωσης καντίνας στον Σταθμό Λαρίσης

12:53

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,16% η απόδοση για τα τρίμηνα έντοκα 400 εκατ. ευρώ

12:43

Κάλας: Οι νέες επιθέσεις Ιράν και ΗΠΑ περιπλέκουν τις συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου

12:42

Πιερρακάκης: Το ψηφιακό ευρώ θα είναι πραγματικότητα έως το 2029

12:28

Συνάντηση Χέγκσεθ - Νετανιάχου σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση F-35 στην Τουρκία

12:25

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση εξαγωγών και μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Μάιο 2026

12:08

UBS: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Η ΕΤΕ στα top picks

12:03

Η αλλαγή που έρχεται σε όλα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Πώς θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα

11:59

Σχοινάς: Εξασφαλίσαμε επιπλέον 21 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών

11:54

ΠΟΜΙΔΑ: Τροπολογία-λύση για ανελκυστήρες

11:49

Επιταχύνοντας την παραγωγή μπαταριών: Η Sunlight Group φιλοξενεί το έργο BATTwin

11:43

Τραμπ: Η εκεχειρία με το Ιράν «τελείωσε» - «Είναι άρρωστοι οι άνθρωποι»

11:31

Καλαφάτης: Ελκυστική και βιώσιμη επένδυση το Διάστημα

11:24

Τραμπ: «Διακόψτε κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία»

11:21

Άη Στράτης: Το πρότυπο ενεργειακό νησί με ΑΠΕ έως 98% - Καθοριστικός ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστή

10:59

Πώς «σώθηκε» το Κορωνέικο ελαιόλαδο από τον αποκλεισμό στις διεθνείς αγορές

10:48

Χρηματιστήριο: «Κοκκίνισε» το ταμπλό λόγω Μέσης Ανατολής - Σε δοκιμασία οι 2.500 μονάδες

10:42

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες υπό τη σκιά της έντασης ΗΠΑ-Ιράν και εν αναμονή των πρακτικών Fed

10:38

Ρούτε: «Υπάρχει πλήρης δέσμευση» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

10:22

Τραμπ: «Θα μπορούσα να αποσύρω όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη»

10:04

Φρεντέρικσεν σε Τραμπ: «Η Γροιλανδία δεν πωλείται - Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ»