ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημα για την ΕΕ, είναι ο υπαρκτός κομμουνισμός της

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-10-2024 | 12:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημα για την ΕΕ, είναι ο υπαρκτός κομμουνισμός της
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το δεύτερο δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο -μετά του προϋπολογισμού- στην παρούσα περίοδο στις Βρυξέλλες είναι αυτό των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες. Και χωρίς να υποβαθμίζουμε καμία από αυτές, οι κρίσιμες είναι δύο: οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για την ακρίβεια ο μεταξύ τους πόλεμος αναγκάζει την ΕΕ να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον παραδοσιακότερο σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα τεράστιο κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο έχει ένα βασικό ιδεοληπτικό χαρακτηριστικό: Παράγει όχι για την ευρωστία του λαού αλλά για να πουλά φθηνά προϊόντα σε τρίτους. Στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ το κεφάλαιο είναι για το κράτος και όχι για τους πολίτες του. Άρα τα προϊόντα πρέπει να προωθούνται κυρίως στις υπόλοιπες αγορές. Ενίοτε κι αν… ετεροβαφτίζονται αν σκεφθεί κανείς πόσες βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν περάσει στα χέρια των Κινέζων.

Αυτή η εξίσωση δεν έχει προφανή εμπορική λύση. Έχει κυρίως πολιτική. Και σε αυτή πρωταγωνιστούν η Κίνα και οι ΗΠΑ. «Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ και εφόσον ακολουθηθεί η πολιτική που σήμερα προαναγγέλλει, το πρόβλημα γίνεται χειρότερο. Ακόμα και με τη φιλικότερη Κάμαλα Χάρις, τα πράγματα για την ΕΕ παραμένουν δύσκολα» μας τόνιζε πηγή των Βρυξελλών με άριστη γνώση των ισορροπιών.

Αυτό που ξενίζει πολλούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι η φιλοκινεζική στάση που επιδεικνύει η Γερμανία. Οι πρόσφατοι φόροι που επιβλήθηκαν για την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων βρήκαν τη Γερμανία στο club των χωρών που μειοψήφησαν. Ορισμένοι μίλησαν για προσπάθεια της Γερμανίας να αφήσει την αγορά της ανοικτή στην Κίνα προσδοκώντας ότι θα έχει καλύτερη τύχη σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν οι γερμανικές βιομηχανίες να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην παραγωγή κρίσιμων (πράσινων κυρίως αλλά όχι μόνο) βιομηχανικών προϊόντων. Εκεί που οι Κινέζοι κυριαρχούν.

Οι περισσότεροι πάντως -και κυρίως οι Γάλλοι που έχουν ευρύτερη αντίληψη της πραγματικότητας- βρήκαν την προσέγγιση από ατυχή έως αφελή. Ατυχή γιατί βραχυπρόθεσμα οι Γερμανοί επιχειρούν σπασμωδικά «να σώσουν ο,τιδήποτε κι σώζεται». Και αφελή γιατί μεσοπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί μπούμερανγκ. Πρώτον γιατί θα πληρώσουν το ίδιο τίμημα με αυτό που σήμερα πληρώνουν για την πάλαι ποτέ φθηνή ενέργεια της δεκαετίας του 2000 από τη Ρωσία του Πούτιν. Και δεύτερον γιατί από μόνη της η Γερμανία, ακόμα κι αν εκμεταλλευτεί το σύνολο του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος, δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει μία εξίσου αποτελεσματική αναπτυξιακή στρατηγική όπως αυτή 25 χρόνια πριν. Ακόμα κι αν εκβιάσει την ίδια την ενιαία αγορά με κρατικές ενισχύσεις που από μόνες τους ξεπερνούν το σύνολο του επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού.

Και η Ελλάδα πού βρίσκεται;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η Ελλάδα πρακτικά θα επηρεαστεί λιγότερο -για τους… λάθος λόγους- από τη διαμάχη αυτή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Για την ακρίβεια εφόσον οι επιλογές της Ευρώπης είναι να υποστηριχθεί αποτελεσματικά -στο σύνολό της- η ευρωπαϊκή βιομηχανία ίσως αυτό αποτελέσει ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσει η χώρα έναν (μικρό αλλά καλοδεχούμενο) συμπληρωματικό πυλώνα παραγωγής πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού. Γιατί η ναυτιλία θα συνεχίσει να μεταφέρει αγαθά παγκοσμίως από όπου κι αν προέρχονται (είτε είναι γερμανικά αυτοκίνητα ή Κινέζικα) και ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να φιλοξενεί ξένους επισκέπτες (είτε είναι Γερμανοί ή Αμερικανοί και Ινδοί).

Καταλήγοντας, αυτό που σήμερα αναδεικνύεται στις Βρυξέλλες είναι ένα -παρωδικό ελπίζουμε- vertigo της ίδιας της Γερμανίας ως προς τη στρατηγική που καλείται να ακολουθήσει. Αν σε αυτό προστεθούν τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας, η εξίσωση γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Οι αποφάσεις για την επίλυσή της ωστόσο επείγουν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ισχύσει το αυτονόητο: η φύση απεχθάνεται τα κενά. Και φροντίζει να καλυφθούν ανεξάρτητα από το κόστος που επιφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:59

ΔΕΘ: Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

09:57

Bloomberg: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ αναμένουν οι αναλυτές την ερχόμενη εβδομάδα

09:53

Νέα συνεργασία της Πειραιώς με τη Visa

09:53

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ πιλοτική εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος

09:44

Deutsche Bank: Ισχυρότερες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες - Υψηλότερες τιμές στόχοι

09:40

Κικίλιας: «Θα ολοκληρώσουμε τους στόχους μας, τις μεταρρυθμίσεις μας και τις υποδομές»

09:34

Bitcoin: Οι δύο μετοχές που μπορούν να απογειωθούν στο επόμενο bull run

09:21

90ή ΔΕΘ: 3.500 αστυνομικοί, drones και προληπτικοί έλεγχοι - Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν

09:12

Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως με τον πόλεμο στο Ιράν έσωσε τη Βρετανία από επίθεση με πυρηνικά όπλα

08:59

Η φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ στη Γροιλανδία

08:37

Βανς: Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν δεν είναι πόλεμος

08:27

Καταπατημένα ακίνητα: «Γυρίζουν την πλάτη» στην εξαγορά παρά το «κούρεμα» 80%

08:25

Η πρώτη επενδυτική κίνηση του Ράσελ Γουέστμπρουκ μετά το NBA

08:18

Η ΕΕΕΠ αλλάζει τον χάρτη της αγοράς παιγνίων

08:17

Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Μπάρμπα Στάθης - Τι περιλαμβάνουν

08:07

Ο «βατήρας» της ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη - H ποδοσφαιροκουβέντα του Καραμανλή - Oι συλλογικοί πονοκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ

08:02

Αστικές αναπλάσεις: Τα νέα έργα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πού κατευθύνονται τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ

07:50

Ακίνητα: Ultra Luxury Tourism προορισμός η Ελλάδα - Βίλες που κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα

07:40

Γεωργαντζής: Η σημαντική συμβολή της Uni Systems και της Apple, τα σχέδια για ACS και Fourlis

07:26

Trade Estates: Πότε «ανοίγει» το Retail Park Ελληνικού - Πώς προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα

07:21

Σήμερα οι υπογραφές για την ένταξη Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας στον Κάθετο Διάδρομο - Τα επόμενα βήματα

07:15

Telekom: Η νέα εποχή του ΟΤΕ - Οι αλλαγές σε υπηρεσίες και θυγατρικές

07:07

Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς της Eurobank και ο SSM - Άρωμα ION πίσω από το +7%; - Τώρα αρχίζουν τα νέα για την Telekom

23:59

Σκέρτσος: Η αναπηρία βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού

23:49

Lululemon: Απογοητευτικό β' τρίμηνο και υποβάθμιση outlook - Κατρακυλά η μετοχή

23:48

Νέος CEO στην Adobe από 1η Δεκεμβρίου

23:37

Ο Νετανιάχου θεωρεί «εφικτή» την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος

23:26

VW: Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης - Καταργούνται άλλες 50.000 θέσεις εργασίας

23:15

Wall Street: Κερδοφόρο δύο στα δύο - Η καλύτερη ημέρα εδώ και 1 μήνα για Dow Jones

23:04

Τζέι Ντι Βανς: Στα προπολεμικά επίπεδα η μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ