ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημα για την ΕΕ, είναι ο υπαρκτός κομμουνισμός της

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-10-2024 | 12:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημα για την ΕΕ, είναι ο υπαρκτός κομμουνισμός της
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το δεύτερο δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο -μετά του προϋπολογισμού- στην παρούσα περίοδο στις Βρυξέλλες είναι αυτό των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες. Και χωρίς να υποβαθμίζουμε καμία από αυτές, οι κρίσιμες είναι δύο: οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για την ακρίβεια ο μεταξύ τους πόλεμος αναγκάζει την ΕΕ να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον παραδοσιακότερο σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα τεράστιο κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο έχει ένα βασικό ιδεοληπτικό χαρακτηριστικό: Παράγει όχι για την ευρωστία του λαού αλλά για να πουλά φθηνά προϊόντα σε τρίτους. Στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ το κεφάλαιο είναι για το κράτος και όχι για τους πολίτες του. Άρα τα προϊόντα πρέπει να προωθούνται κυρίως στις υπόλοιπες αγορές. Ενίοτε κι αν… ετεροβαφτίζονται αν σκεφθεί κανείς πόσες βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν περάσει στα χέρια των Κινέζων.

Αυτή η εξίσωση δεν έχει προφανή εμπορική λύση. Έχει κυρίως πολιτική. Και σε αυτή πρωταγωνιστούν η Κίνα και οι ΗΠΑ. «Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ και εφόσον ακολουθηθεί η πολιτική που σήμερα προαναγγέλλει, το πρόβλημα γίνεται χειρότερο. Ακόμα και με τη φιλικότερη Κάμαλα Χάρις, τα πράγματα για την ΕΕ παραμένουν δύσκολα» μας τόνιζε πηγή των Βρυξελλών με άριστη γνώση των ισορροπιών.

Αυτό που ξενίζει πολλούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι η φιλοκινεζική στάση που επιδεικνύει η Γερμανία. Οι πρόσφατοι φόροι που επιβλήθηκαν για την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων βρήκαν τη Γερμανία στο club των χωρών που μειοψήφησαν. Ορισμένοι μίλησαν για προσπάθεια της Γερμανίας να αφήσει την αγορά της ανοικτή στην Κίνα προσδοκώντας ότι θα έχει καλύτερη τύχη σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν οι γερμανικές βιομηχανίες να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην παραγωγή κρίσιμων (πράσινων κυρίως αλλά όχι μόνο) βιομηχανικών προϊόντων. Εκεί που οι Κινέζοι κυριαρχούν.

Οι περισσότεροι πάντως -και κυρίως οι Γάλλοι που έχουν ευρύτερη αντίληψη της πραγματικότητας- βρήκαν την προσέγγιση από ατυχή έως αφελή. Ατυχή γιατί βραχυπρόθεσμα οι Γερμανοί επιχειρούν σπασμωδικά «να σώσουν ο,τιδήποτε κι σώζεται». Και αφελή γιατί μεσοπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί μπούμερανγκ. Πρώτον γιατί θα πληρώσουν το ίδιο τίμημα με αυτό που σήμερα πληρώνουν για την πάλαι ποτέ φθηνή ενέργεια της δεκαετίας του 2000 από τη Ρωσία του Πούτιν. Και δεύτερον γιατί από μόνη της η Γερμανία, ακόμα κι αν εκμεταλλευτεί το σύνολο του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος, δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει μία εξίσου αποτελεσματική αναπτυξιακή στρατηγική όπως αυτή 25 χρόνια πριν. Ακόμα κι αν εκβιάσει την ίδια την ενιαία αγορά με κρατικές ενισχύσεις που από μόνες τους ξεπερνούν το σύνολο του επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού.

Και η Ελλάδα πού βρίσκεται;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η Ελλάδα πρακτικά θα επηρεαστεί λιγότερο -για τους… λάθος λόγους- από τη διαμάχη αυτή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Για την ακρίβεια εφόσον οι επιλογές της Ευρώπης είναι να υποστηριχθεί αποτελεσματικά -στο σύνολό της- η ευρωπαϊκή βιομηχανία ίσως αυτό αποτελέσει ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσει η χώρα έναν (μικρό αλλά καλοδεχούμενο) συμπληρωματικό πυλώνα παραγωγής πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού. Γιατί η ναυτιλία θα συνεχίσει να μεταφέρει αγαθά παγκοσμίως από όπου κι αν προέρχονται (είτε είναι γερμανικά αυτοκίνητα ή Κινέζικα) και ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να φιλοξενεί ξένους επισκέπτες (είτε είναι Γερμανοί ή Αμερικανοί και Ινδοί).

Καταλήγοντας, αυτό που σήμερα αναδεικνύεται στις Βρυξέλλες είναι ένα -παρωδικό ελπίζουμε- vertigo της ίδιας της Γερμανίας ως προς τη στρατηγική που καλείται να ακολουθήσει. Αν σε αυτό προστεθούν τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας, η εξίσωση γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Οι αποφάσεις για την επίλυσή της ωστόσο επείγουν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ισχύσει το αυτονόητο: η φύση απεχθάνεται τα κενά. Και φροντίζει να καλυφθούν ανεξάρτητα από το κόστος που επιφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πύργος του Άιφελ: Τμήμα της παλιάς σκάλας πουλήθηκε για 450.000 ευρώ σε δημοπρασία

23:47

Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Μπεν Γκβιρ

23:36

Ο Λευκός Οίκος αναβάλλει υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για ΑΙ από Τραμπ

23:24

«Όχι» από Γαλλία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ

23:12

«Πράσινη» η Wall Street με ιστορικό υψηλό για Dow Jones - Απώλειες 1,77% για Nvidia

23:00

Ιμάμογλου, Γιαβάς και CHP για Οζέλ: «Πολιτικό πραξικόπημα» και «παρέμβαση στη δημοκρατία»

22:50

Νέα ζωή στα δημόσια ανενεργά σιδηροδρομικά ακίνητα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

22:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής για Λιβανό και Αραμπατζή

22:30

Ψιλή κυριότητα: Η «σιωπηλή» τάση που αλλάζει την αγορά ακινήτων

22:20

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

22:10

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό

22:00

Η Νορβηγία αίρει τους περιορισμούς στο αλκοόλ τις μέρες του Μουντιάλ

21:51

«Global Sumud»: Επιστροφή 428 ακτιβιστών με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη

21:40

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Με 530 εκατ. ευρώ συμμετέχει στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

21:33

Η οικονομία του διαστήματος «προσγειώνεται» στη Γη - Η SpaceX ανοίγει τον δρόμο

21:21

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για χρηματοδότηση της ICE

21:10

ΕΟΦ: Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθους

21:00

Νέα πτώση για το πετρέλαιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν

20:51

Σκληρό παζάρι ΗΠΑ - Ιράν: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» - Εμπόδια το ουράνιο και τα Στενά του Ορμούζ

20:45

Γαλλία: Ο Λεκορνί αποκλείει ευρείες μειώσεις φόρων στα καύσιμα

20:35

Μητσοτάκης από Μυστρά: Η Ελλάδα μπορεί να χτίζει γέφυρες σε έναν κόσμο που αλλάζει

20:22

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη

20:14

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού

20:09

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν εξετάζουν μόνιμα διόδια - Αντιδρούν Τραμπ και Ρούμπιο

20:02

Το Κρεμλίνο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τους Ευρωπαίους για την Ουκρανία

19:50

Πιερρακάκης: «Δύναμη αξιοπιστίας, σταθερότητας και ανάπτυξης και ανάπτυξης Ελλάδα και Κύπρος»

19:41

Βρεττού (Credia): Αρνητική υπεραξία και κεφαλαιακό όφελος από την Ευρώπη Holdings

19:40

Σε Ημαθία και Πέλλα ο Γεωργιάδης: Εγκαίνια και έργα αναβάθμισης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

19:38

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για εξηγήσεις 11 βουλευτές την Παρασκευή

19:25

Ρούμπιο: «Το ΝΑΤΟ δεν κάνει το παραμικρό για να στηρίξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν»