ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημα για την ΕΕ, είναι ο υπαρκτός κομμουνισμός της

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-10-2024 | 12:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημα για την ΕΕ, είναι ο υπαρκτός κομμουνισμός της
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το δεύτερο δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο -μετά του προϋπολογισμού- στην παρούσα περίοδο στις Βρυξέλλες είναι αυτό των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες. Και χωρίς να υποβαθμίζουμε καμία από αυτές, οι κρίσιμες είναι δύο: οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για την ακρίβεια ο μεταξύ τους πόλεμος αναγκάζει την ΕΕ να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον παραδοσιακότερο σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα τεράστιο κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο έχει ένα βασικό ιδεοληπτικό χαρακτηριστικό: Παράγει όχι για την ευρωστία του λαού αλλά για να πουλά φθηνά προϊόντα σε τρίτους. Στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ το κεφάλαιο είναι για το κράτος και όχι για τους πολίτες του. Άρα τα προϊόντα πρέπει να προωθούνται κυρίως στις υπόλοιπες αγορές. Ενίοτε κι αν… ετεροβαφτίζονται αν σκεφθεί κανείς πόσες βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν περάσει στα χέρια των Κινέζων.

Αυτή η εξίσωση δεν έχει προφανή εμπορική λύση. Έχει κυρίως πολιτική. Και σε αυτή πρωταγωνιστούν η Κίνα και οι ΗΠΑ. «Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ και εφόσον ακολουθηθεί η πολιτική που σήμερα προαναγγέλλει, το πρόβλημα γίνεται χειρότερο. Ακόμα και με τη φιλικότερη Κάμαλα Χάρις, τα πράγματα για την ΕΕ παραμένουν δύσκολα» μας τόνιζε πηγή των Βρυξελλών με άριστη γνώση των ισορροπιών.

Αυτό που ξενίζει πολλούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι η φιλοκινεζική στάση που επιδεικνύει η Γερμανία. Οι πρόσφατοι φόροι που επιβλήθηκαν για την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων βρήκαν τη Γερμανία στο club των χωρών που μειοψήφησαν. Ορισμένοι μίλησαν για προσπάθεια της Γερμανίας να αφήσει την αγορά της ανοικτή στην Κίνα προσδοκώντας ότι θα έχει καλύτερη τύχη σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν οι γερμανικές βιομηχανίες να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην παραγωγή κρίσιμων (πράσινων κυρίως αλλά όχι μόνο) βιομηχανικών προϊόντων. Εκεί που οι Κινέζοι κυριαρχούν.

Οι περισσότεροι πάντως -και κυρίως οι Γάλλοι που έχουν ευρύτερη αντίληψη της πραγματικότητας- βρήκαν την προσέγγιση από ατυχή έως αφελή. Ατυχή γιατί βραχυπρόθεσμα οι Γερμανοί επιχειρούν σπασμωδικά «να σώσουν ο,τιδήποτε κι σώζεται». Και αφελή γιατί μεσοπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί μπούμερανγκ. Πρώτον γιατί θα πληρώσουν το ίδιο τίμημα με αυτό που σήμερα πληρώνουν για την πάλαι ποτέ φθηνή ενέργεια της δεκαετίας του 2000 από τη Ρωσία του Πούτιν. Και δεύτερον γιατί από μόνη της η Γερμανία, ακόμα κι αν εκμεταλλευτεί το σύνολο του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος, δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει μία εξίσου αποτελεσματική αναπτυξιακή στρατηγική όπως αυτή 25 χρόνια πριν. Ακόμα κι αν εκβιάσει την ίδια την ενιαία αγορά με κρατικές ενισχύσεις που από μόνες τους ξεπερνούν το σύνολο του επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού.

Και η Ελλάδα πού βρίσκεται;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η Ελλάδα πρακτικά θα επηρεαστεί λιγότερο -για τους… λάθος λόγους- από τη διαμάχη αυτή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Για την ακρίβεια εφόσον οι επιλογές της Ευρώπης είναι να υποστηριχθεί αποτελεσματικά -στο σύνολό της- η ευρωπαϊκή βιομηχανία ίσως αυτό αποτελέσει ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσει η χώρα έναν (μικρό αλλά καλοδεχούμενο) συμπληρωματικό πυλώνα παραγωγής πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού. Γιατί η ναυτιλία θα συνεχίσει να μεταφέρει αγαθά παγκοσμίως από όπου κι αν προέρχονται (είτε είναι γερμανικά αυτοκίνητα ή Κινέζικα) και ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να φιλοξενεί ξένους επισκέπτες (είτε είναι Γερμανοί ή Αμερικανοί και Ινδοί).

Καταλήγοντας, αυτό που σήμερα αναδεικνύεται στις Βρυξέλλες είναι ένα -παρωδικό ελπίζουμε- vertigo της ίδιας της Γερμανίας ως προς τη στρατηγική που καλείται να ακολουθήσει. Αν σε αυτό προστεθούν τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας, η εξίσωση γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Οι αποφάσεις για την επίλυσή της ωστόσο επείγουν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ισχύσει το αυτονόητο: η φύση απεχθάνεται τα κενά. Και φροντίζει να καλυφθούν ανεξάρτητα από το κόστος που επιφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:29

Κρεμλίνο: Η βρετανική πυραυλική βοήθεια στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

14:21

5 πράγματα για την Shein ενόψει IPO

14:16

Μαρινάκης: Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη τετραετία

14:16

Όμιλος CSG: Νέες συμβάσεις άνω των 50 εκατ. δολαρίων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και ΝA Ασία

14:00

Πτώση για το πετρέλαιο ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν

13:58

Νότια Κορέα: Κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ΗΠΑ ακυρώθηκε λόγω του πολέμου της Ουάσινγκτον με το Ιράν

13:44

Καιρός: Το διήμερο που υποχωρεί ο υδράργυρος - Πότε παίρνει ξανά την ανηφόρα

13:39

Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» Goldman Sachs για τιμές πάνω από 100 ευρώ τον χειμώνα στην ΕΕ

13:28

Τράπεζες: Κόστος υπό έλεγχο, επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

13:26

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η άγνωστη πλευρά του «λύκου» του τένις

13:10

Οροθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Πεντέλη

13:05

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον «ΑΘΕ» από 24/8 έως 12/9 στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

13:02

Viva.com: Υπογράφει σύμβαση υπηρεσιών πληρωμών με το κυπριακό δημόσιο

12:53

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Μέτρα στήριξης για πολλές κοινωνικές ομάδες και προτεραιότητες με ορίζοντα τετραετίας

12:48

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν είναι έτοιμη απλώς να παραδοθεί στη Ρωσία»

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,4% στις διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο του 2026

12:28

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Στη ΔΕΘ ο οδικός χάρτης έως το 2030 - Μειώσεις τιμών από 1η Σεπτεμβρίου

12:27

Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16

12:21

Ιράν: Συνέπειες για χώρες που θα συμμετάσχουν στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ

12:13

Μαρινάκης: Όριο ηλικίας 15 ετών στα social media από το 2027

12:10

Χατζηβασιλείου: Δεν μπορούμε να συζητάμε για εξωτερική πολιτική και άμυνα με όρους λαϊκισμού

12:06

Το Ιράν προειδοποιεί πλοία που παραβιάζουν τους κανόνες διέλευσης του Ορμούζ με πρόστιμα

12:05

Γεραπετρίτης: «Έχουμε την ισχύ να επιβάλουμε τα εθνικά συμφέροντα σε οποιοδήποτε πεδίο»

11:46

Χατζηδάκης: Προτεραιότητές μας στη ΔΕΘ η ακρίβεια, η οικογένεια και οι μικρομεσαίοι

11:46

Αποχώρησε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη

11:30

Ασμάτογλου: «Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη» - Τι θα γίνει με τις τιμές το επόμενο διάστημα

11:28

Η Holcim ολοκλήρωσε την εξαγορά της Fermacell

11:26

UBS: To μεγάλο bull market δεν έχει τελειώσει

11:21

Greenpeace: Σε 36 δισ. ευρώ εκτιμά το κόστος της ξηρασίας για τη γερμανική οικονομία

11:21

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για το περιεχόμενο AI