ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν φταίει η ΕΕ όταν δεν συμφωνούν οι πρωτεύουσες

Γιάννης Παπαγεωργίου
21-05-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν φταίει η ΕΕ όταν δεν συμφωνούν οι πρωτεύουσες
Η προσπάθεια για κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ χρονολογείται από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προηγείται ακόμα και της ίδιας της Ένωσης, στις πρώτες της εκδοχές. Τις τελευταίες ημέρες δύο γεγονότα ανέδειξαν την αδυναμία κοινής προσέγγισης σε σημαντικά ζητήματα.

Η προσπάθεια για κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ χρονολογείται από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προηγείται ακόμα και της ίδιας της Ένωσης, στις πρώτες της εκδοχές. Τις τελευταίες ημέρες δύο γεγονότα ανέδειξαν την αδυναμία κοινής προσέγγισης σε σημαντικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξαν την ανάγκη της σταθερής προσπάθειας για συνεννόηση εντός της Ένωσης. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός της στόχος όταν ιδρύθηκε, αυτή φαίνεται να είναι και η βασική της επιδίωξη εν μέσω -τουλάχιστον- δύο πολέμων στα σύνορά της.

Η διαφορετική τοποθέτηση ορισμένων κρατών – μελών στην πρόταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας, Γκαλάντ και των επικεφαλής Σινβάρ, Χανιγιέ και Ντέιφ της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας προκάλεσε σαφώς ετερόκλητες αντιδράσεις. Αφού σημειώσουμε ότι για την ώρα παραμένει πρόταση προς έκδοση εντάλματος και όχι ένταλμα, καταγράφουμε ότι εύλογα αρκετά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί. Το εύλογο της υπόθεσης προφανώς και σχετίζεται με μία αυτονόητη διαπίστωση: Η ΈΕ δεν προϋποθέτει ούτε κοινή ούτε συγχρονισμένη αντίδραση των χωρών. Και η ταύτιση των εθνικών συμφερόντων παραμένει το δυσκολότερο εγχείρημα εντός της Ένωσης. Η οποία ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πλατφόρμα διαλόγου και συνεννόησης που διαθέτουμε στην ήπειρό μας.

Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας επίσης διαπιστώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΕΕ. Αυτή τη φορά σε επίπεδο ευρωπαϊκών κομμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή -με τη σαφή σύνδεση πλέον της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- έσπευσε να στηλιτεύσει τη στάση της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας κατά την ορκωμοσία της και την απόσταση που αυτή έχει με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό -αναπόφευκτα- βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα εμπεριέχει και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμφωνία. Ωστόσο, ούτε ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ έκανε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα -τουλάχιστον ως στιγμής δεν καταγράφηκε κάποια- ούτε και η, ισχνής κοινοβουλευτικής δύναμης, Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Αυτό δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη μομφή για τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στις ευρωομάδες τους. Αποτελεί σίγουρα πεδίο που οφείλουν να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικότερα και ένδειξη ότι δεν το έχουν κάνει επιτυχώς έως σήμερα. Όπως δεν αποτελεί πρακτικά ευθύνη της ΝΔ ότι το εθνικιστικό VMRO ανήκει στο ΕΛΚ (πιθανότατα όχι για πολύ ακόμα).

Στη σειρά των συνεντεύξεων του insider ενόψει των ευρωεκλογών, ρωτάμε μεταξύ άλλων τους υποψήφιους ευρωβουλευτές αν θεωρούν ότι αποτελούν περισσότερο «Εθνική Ομάδα» ή μέλη των ευρωομάδων τους. Μπορείτε να ανατρέξετε στις απαντήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, ευθύνη τους είναι -όσοι εκλεγούν- να εκπροσωπούν το συμφέρον της χώρας μέσα στις ομάδες τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Με όσες δύσκολες διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς αυτό απαιτεί. Και με όσες κόκκινες γραμμές προϋποθέτει. Κόκκινες γραμμές ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Όχι προεκλογικές, κομματικής προέλευσης, δήθεν πατριωτικές που δε μπορούν να σταθούν ούτε στις ευρωομάδες που τα ίδια τα κόμματα επέλεξαν να ανήκουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:18

Ακτή Βουλιαγμένης: Έξι σχήματα ετοιμάζουν προσφορές για το «φιλέτο» της ΕΤΑΔ - Εκτός ο Ρέστης

07:16

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι τράπεζες προετοιμάστηκαν και αναμένουν τη ρύθμιση

07:13

Το επίδομα επικινδυνότητας, η Βουλή, οι ένστολοι και τα μνημόνια

07:02

Κλειδώνει το πακέτο της ΔΕΘ - Οι μπίζνες στη Ρουμανία - Στα ύψη ο Κέκροψ

23:52

ΟΗΕ: Κρίσμος ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος της Κύπρου για τη Γάζα

23:45

Αφγανιστάν: 78 νεκροί σε δυστύχημα λεωφορείου με μετανάστες που επέστρεφαν από το Ιράν

23:41

Ρωσία: Ο Γάλλος ερευνητής Λοράν Βινατιέρ κατηγορείται για κατασκοπεία

23:38

Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Το μέλλον της Ουκρανίας συνδέεται με την ΕΕ

23:25

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

23:14

Wall Street: Τέταρτη ημέρα πτώσης για τον S&P 500 - Απώλειες και για τον Nasdaq

23:00

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Ενόρκων που παρέπεμψε τον Έπσταιν

22:48

Κέρδη για τον χρυσό καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε

22:34

ΗΠΑ: Εργαζόμενοι κατηγορούν τον υπ. Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. ότι τους θέτει σε κίνδυνο

22:18

Στα χέρια της Authentic Brands η Guess - Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο

22:00

Βρετανία: Το εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου

21:54

Καλαφάτης: Στόχος μας να επιστρέφουμε στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης

21:36

ΝΑΤΟ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες των 7 αρχηγών γενικών επιτελείων για την Ουκρανία

21:14

Πρακτικά Fed: Κυρίαρχες ανησυχίες ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας

21:01

Ισραήλ: Ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατού για κατάληψη της πόλης της Γάζας

20:47

ΟΗΕ: Αποτροπή της επιστροφής του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ζητεί η Ελλάδα

20:36

Την παρουσία του στην ΔΕΘ προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

20:20

Ξάνθη: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον οδηγό του φορτηγού για το δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

19:54

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά δικαστών του ΔΠΔ

19:40

Ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες συσκέψεις σε Αχαΐα, Πρέβεζα και Ζάκυνθο

19:26

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Σίσι με έμφαση στη Γάζα

19:25

Μοιρασμένα πρόσημα στις ευρωαγορές - Νέες απώλειες για τις αμυντικές μετοχές

19:20

«Εξαιρετική και ειλικρινής η συζήτηση» για την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

19:05

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η θέση των ΗΠΑ για την Τουρκία και τα F-35 δεν έχει αλλάξει

19:00

Η τουρκική διπλωματία των όπλων περνά σε άλλο επίπεδο

18:48

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κρήτη