ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι ευρωεκλογές με απλά μαθηματικά

Γιάννης Παπαγεωργίου
04-03-2024 | 15:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ευρωεκλογές με απλά μαθηματικά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Για πρακτικούς λόγους, θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση αναφοράς τα συνολικά στοιχεία του Europe Elects όπως δημοσιεύονται στο euractiv. Πρόκειται για επεξεργασία πολλαπλών δημοσκοπικών δεδομένων, κατά συνέπεια οι βαθμοί αβεβαιότητας είναι σημαντικοί καθώς αφορούν σε 27 κράτη-μέλη και σε διαφοροποιημένα δεδομένα. Λαμβάνουμε ωστόσο μία καλή γενική εικόνα.

Τα δεδομένα

Το νέο ευρωκοινοβούλιο θα έχει 720 έδρες (από 705 σήμερα) με την πλειοψηφία πλέον να διαμορφώνεται στις 361. Οι ισορροπίες ωστόσο μεταξύ των ευρωομάδων είναι εύθραυστες και η σταθερότητα απαιτεί αξιόπιστα μαξιλάρια ασφαλείας. Διαφορετικές τοποθετήσεις από τις κεντρικές θέσεις των ευρωομάδων δεν είναι σπάνιες κατά τις ψηφοφορίες. Το ίδιο και διαφορετικές συμμαχίες για διαφορετικά νομοθετήματα.

Το Europe Elects καταγράφει κατά προσέγγιση την ακόλουθη δημοσκοπική εικόνα:

EPP / Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα 181 (από 178 σήμερα)
S&D / Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 140 (από 140)
ID / Ταυτότητα και Δημοκρατία 92 (από 59)
ECR / Συντηρητικοί & Μεταρρυθμιστές 83 (από 68)
Renew / Φιλελεύθεροι 82 (από 102)
Greens / Πράσινοι 49 (από 72)
Left / Αριστερά 45 (από 37)
Ανεξάρτητοι 44 (από 49)
Χωρίς συνεργασία με ευρωομάδα (ως στιγμής) 4

Σήμερα, η βασική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου συνήθως προκύπτει πρακτικά από συμμαχίες του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Ενίοτε συμμετέχουν υποστηρικτικά και μέλη των Συντηρητικών ή των Πρασίνων αναλόγως των νομοθετημάτων. Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστερά, με την ανοχή άλλων ευρωβουλευτών επίσης μπορούν να δημιουργήσουν σχετικές πλειοψηφίες, όχι όμως απόλυτη.

Και στη νέα σύνθεση του οργάνου, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές (παλαιότερα επαρκείς από μόνοι τους να δημιουργήσουν πλειοψηφίες) και οι Φιλελεύθεροι δείχνουν να σχηματίζουν ικανή πλειοψηφία 403 εδρών. Δεν είναι όμως η πρόσθεση η μόνη μαθηματική πράξη που οδηγεί σε συμπεράσματα Είναι επίσης η αφαίρεση αλλά και... η διαίρεση.

Συμπεράσματα και προκλήσεις

-Η συντηρητική δεξιά (ECR) και η ακροδεξιά (ID) μαζί συγκεντρώνουν δημοσκοπικά αριθμό βουλευτών αντίστοιχο του Λαϊκού Κόμματος. Αυτό από μόνο του κρούει σημαντικά καμπανάκια. Όχι γιατί υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας των δύο αλλά γιατί οι έδρες τους μειώνουν τις έδρες παραδοσιακών γεφυροποιών εντός του Κοινοβουλίου όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Αυτό προφανώς και θα ενισχύσει το ένστικτο αυτοσυντήρησής τους, σε σχέση με τον εξισορροπητικό πολιτικό τους ρόλο.

-Το ΕΛΚ συνεχίζει να κερδίζει. Στόχος του ωστόσο εν μέσω ενίσχυσης της άκρας δεξιάς παραμένει κυρίως η συντήρηση των ποσοστών του. Η δύναμή του εξαρτάται από την εκλογική διαδικασία σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό και ισχυρό αποτύπωμα της Κεντροδεξιάς (π.χ. Πολωνία). Με δεδομένες τις ευαίσθητες μετεκλογικές ισορροπίες, ενδεχομένως ακολούθως να προσελκύσει και μέλη των Συντηρητικών που αυτοπροσδιορίζονται περισσότερο κοντά στη λαϊκή δεξιά παρά στους ενισχυμένους ακροδεξιούς του ID.

-Η ενισχυμένη στην πλευρά των Συντηρητικών Τζόρτζια Μελόνι μάλλον δεν έχει κανένα λόγο πλέον να αφήσει την «αρχηγία» ενός σημαντικού μέρους των ευρωβουλευτών για να συμμαχήσει με το ΕΛΚ. Πρώτον γιατί είναι σημαντικότερο να είσαι «πρώτος στο χωριό και να σε υπολογίζουν στην πόλη». Και δεύτερον γιατί έως τώρα έχει αποδειχθεί ισχυρό φιλοευρωπαϊκό μαξιλάρι ειδικά για το ΕΛΚ. Αυτό δε συνδέεται απαραίτητα με τις θέσεις και απόψεις της αλλά κυρίως με τη στάση της σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Το αμφιλεγόμενο φλερτ των Συντηρητικών με τον «ανένταχτο» Όρμπαν που ενδεχομένως να εκλέξει 10-12 ευρωβουλευτές αποτελεί περισσότερο ζήτημα εντυπώσεων παρά ουσίας.

-Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δίνουν μάχη πολιτικής αυτοσυντήρησης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία παραμένουν κρίσιμοι πυλώνες στήριξής τους. Το όνομα του Αντόνιο Κόστα, πρώην Πορτογάλου πρωθυπουργού, συνεχίζει να στηρίζεται από την ευρωομάδα για τη θέση του επόμενου προέδρου του Συμβουλίου.

-Οι Φιλελεύθεροι καλούνται να διαχειριστούν όπως διαφαίνεται μία ξεκάθαρη ήττα. Ο ισχυρός Μακρόν μάλλον πήρε περισσότερα από όσα έδωσε στους παραδοσιακούς Φιλελεύθερους του Φερχόφσταντ. Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 φαίνεται να χάνουν περισσότερες από 20 έδρες και κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από την επίδοση τόσο του ID, όσο και του ECR.

-Οι πράσινοι καταγράφονται επίσης ως χαμένοι σε σχέση με τη σημερινή δύναμή τους. Δημοσκοπικά, οι απώλειές τους ξεπερνούν τις 20 έδρες, με την επίδοσή τους να προσεγγίζει τη σταθερά χαμηλή επίδοση της ευρωομάδας της αριστεράς.

Τα παραπάνω δεδομένα αναπόφευκτα οδηγούν σε συγκεκριμένους συνειρμούς. Σε περίπτωση που ο ρόλος της αυτοσυντήρησης υπερισχύσει σημαντικά του ρόλου του γεφυροποιού, το νέο ευρωκοινοβούλιο θα είναι συχνά αναγκασμένο να αναζητήσει συντηρητικότερες ισορροπίες. Εκτός αν το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες ενισχύσουν τις δημοσκοπικές τους θέσεις. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, τόσο οι 181 έδρες του Λαϊκού Κόμματος όσο και οι 140 των S&D θεωρούνται από τις ίδιες τις ευρωομάδες αισιόδοξες προσεγγίσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:13

Παπασταύρου: Στις 14 - 24 Φεβρουαρίου 2027 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο Block 2

11:04

Optima Bank: Διανομή μερίσματος 0,2185 ευρώ ανά μετοχή

11:00

Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδα – Σλοβακία: Νέες προοπτικές για διμερείς συνεργασίες και επενδύσεις

10:57

Οι servicers συμμορφώνονται με την απόφαση του ΑΠ, ζητούν διευκρινίσεις

10:53

Η Postbank γιόρτασε τα 35 χρόνια παρουσίας της στη Βουλγαρία με ένα γεγονός-ορόσημο

10:40

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αμφιβολιών για την συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:24

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς βώλους στα αιγοπρόβατα

10:08

Πετραλιάς: «Η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ο απώτερος στόχος της λογιστικής μεταρρύθμισης»

10:04

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητά ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

10:02

Πετρέλαιο: Μίνι rebound φέρνει η ακύρωση της συνάντησης στην Ελβετία

09:53

Βρετανία: Θριαμβευτική νίκη του Άντι Μπέρναμ - Αυξάνεται η πίεση στον Στάρμερ

09:42

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας δεν θεωρεί την ΕΕ εταίρο σε διαπραγματεύσεις

09:35

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Εύθραυστη πρόοδος στη Λιβύη

09:27

Τουλάχιστον 13,6 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2025 λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

09:12

KIEFER: Επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ για LLM και ανθρωποειδή ρομπότ με ελληνική σφραγίδα

09:06

Γιατί καθυστερούν οι Patriot

09:00

Ελβετία: Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν αναβλήθηκαν επ' αόριστον

08:55

Supertankers με 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι έτοιμα να περάσουν το Ορμούζ

08:42

Διεθνής αναγνώριση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας - Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

08:35

Ενεργοποιείται το κρατικό credit score – Πώς θα βαθμολογούνται πολίτες και επιχειρήσεις

08:33

Σινιάλο Μητσοτάκη στους εργαζόμενους - Nέες «τσιπρικές» αυταπάτες - Aριστερό φλας του Δούκα

08:31

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

08:28

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ενέκρινε τη συμφωνία-πλαίσιο Ιράν - ΗΠΑ

08:24

Υδρογονάνθρακες: Ανοιχτή σε νέες συνεργασίες η Helleniq Energy - Συντονισμένες εργασίες σε Block 10 και Α2

08:04

Υπερταμείο - Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Νέο «βήμα» αναβάθμισης των υποδομών της χώρας - Οι επενδύσεις και τα οφέλη

07:53

«Σήκωσε την μπάνκα» η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με «γιγαντιαία» υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών

07:47

Ο Βανς δεν θα πάει στην Ελβετία ώστε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

07:38

Καύσιμα: Γιατί η Ελλάδα «διαβάζει» αλλιώς το πετρέλαιο - Πόσο θα πέσουν βενζίνη και diesel

07:26

Χτυπούν την πόρτα των ελληνικών τραπεζών τα μεγάλα πορτοφόλια

07:20

Κατασκευαστές: «Στον αέρα» έργα και εταιρείες, ζητούν αναθεώρηση τιμών - Στο «τραπέζι» παρατάσεις, αποζημιώσεις