ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Τελικά, μας συμφέρει κάποιος να ζητήσει παράταση τώρα;

Γιάννης Παπαγεωργίου
27-01-2024 | 13:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Τελικά, μας συμφέρει κάποιος να ζητήσει παράταση τώρα;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλάδα θα στήριζε ένα τέτοιο αίτημα από ένα κράτος-μέλος που θα μπορούσε να το βάλει με αξιόπιστα επιχειρήματα στο τραπέζι, ας επιχειρήσουμε να δώσουμε στο θέμα την πραγματική του (επί της παρούσης) διάσταση. Και να απαντήσουμε στο απλό ερώτημα: Θα συνέφερε την Ελλάδα μία παράταση σήμερα;

Τα δεδομένα έχουν ως εξής. Στους κόλπους της ΕΕ η οικονομία της Ελλάδας διανύει περίοδο πρωτοφανώς λαμπρή. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, ομολογώ ότι ενίοτε δεν πίστευα όσα θετικά άκουγα σε μέρη από τα οποία σε πρόσφατες εποχές έβγαινες και αισθανόσουν από αδικημένος έως ντροπιασμένος. Οι τρέχουσες επιδόσεις της χώρας αποτελούν case study τόσο ισχυρό, ώστε πολλοί να την φέρουν ως παράδειγμα σε κοινά Γάλλων ή Γερμανών (για την ακρίβεια… συχνά αποφεύγουν να το κάνουν για λόγους τακτ, γνωρίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν από τα δανεικά που οι εταίροι μας εγγυήθηκαν και τα «απεχθή μνημόνια» που ημιεφαρμόσαμε). Σε όρους Ταμείου Ανάκαμψης, σήμερα τα κράτη μέλη έχουν εκταμιεύσει -όχι και διαθέσει κατ’ ανάγκη- 221 δισεκατομμύρια ευρώ, το 30% των συνολικών κονδυλίων. Η επίδοση της Ελλάδας ξεπερνά το 40%. Το επίσημο scoreboard των κρατών μελών θα ανακοινωθεί στις 18 Φεβρουαρίου. Θα ήταν συνεπώς από οξύμωρο έως περίεργο η Ελλάδα να πρωταγωνιστούσε σε μία συζήτηση περί παράτασης η οποία μάλιστα απαιτεί ομοφωνία των 27 για να εγκριθεί.

Υπάρχει και ένα δεύτερο δεδομένο. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίασε τη λειτουργία του Ταμείου ως μέσο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και με κριτήριο τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κρίσιμων αναπτυξιακών έργων πέρα από τον κυβερνητικό κύκλο κάθε χώρας ή τις επιθυμίες του κάθε νέου υπουργού ή γραμματέα. Το Ταμείο δεν αποτελεί εργαλείο επιδοτήσεων και δεν μπορεί να στηρίξει έργα χαμηλής ωρίμανσης. Αντιστοίχως, συνεπώς, τα έργα των εθνικών πλάνων ανάκαμψης (πρέπει να) είναι προσαρμοσμένα στα χαρακτηριστικά του. Για να μην πολυλογούμε, ούτε η ίδια η Επιτροπή δε θα στήριζε σήμερα μία πρόταση παράτασης.

Τι θα συνέφερε την Ελλάδα;

Με την στρεβλή παραδοσιακή πολιτική προσέγγιση, κάποιος θα έλεγε ότι μια παράταση τώρα θα συνέφερε τη χώρα. Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτό θα έδειχνε αδυναμία σε μία περίοδο που οι μισές Βρυξέλλες έχουν ισχυρά επιχειρήματα να θεωρούν την ελληνική οικονομία bullish και τις -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμες- προοπτικές της εξαιρετικές. Οφείλουμε, λοιπόν, να παραμείνουμε στις υψηλές θέσεις του scoreboard με το εθνικό πλάνο που καταθέσαμε και πρόσφατα ανανεώσαμε.

Και να διακινδυνεύσουμε να χαθούν κονδύλια; εύλογα θα ρωτούσε κανείς. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δε θα χαθούν.

Αν στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026, η Ελλάδα χρειάζεται παρατάσεις για να ολοκληρώσει συγκεκριμένα έργα (π.χ. οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές υποδομές), ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε και το Συμβούλιο πρόκειται να αντιδράσουν ιδιαίτερα. Η Επιτροπή αξιολογώ μάλιστα ότι θα αντιδράσει θετικά εξαρχής καθώς θα κρίνεται η επιτυχία του δικού της project. Αν όμως από τώρα η Ελλάδα πρωταγωνιστήσει σε συζητήσεις παράτασης, αυτό θα γίνει στο πλαίσιο συμμαχίας με κράτη-μέλη που περισσότερο θέλουν να καταρτίσουν σχεδόν εξαρχής τα αποτυχημένα εθνικά πλάνα τους κυρίως για πολιτικούς λόγους. Στην παρούσα φάση, η χώρα δεν έχει λόγο να το πράξει ειδικά στο προσκήνιο. Έχει κάθε λόγο να πιέσει κάθε είδους μικρά και μεγαλύτερα -καλώς ή κακώς εννοούμενα- εσωτερικά συμφέροντα να ολοκληρωθεί το τρέχον εθνικό της πλάνο.

Και τέλος, δύο αντιδημοφιλείς «Βρυξελλιώτικες» παρατηρήσεις, με εύλογη όμως βάση. Όποια εθνικά αιτήματα για αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί παρά να εντάσσονται στην ευρύτερη συζήτηση για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και επομένως να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά. Και όποια έργα «δυσφορούν» στη λίστα των εθνικών πλάνων ανάκαμψης, μπορούν να περάσουν στα ΕΣΠΑ. Εντάξει, structural funds είναι ο όρος, όχι ΕΣΠΑ, αλλά βοηθά στην εσωτερική μας κατανόηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:45

CNN: Καμία συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα

20:22

«Κάν΄το όπως ο Γκρίνσπαν»: Θα εφαρμόσει ο Γουόρς τη νομισματική πολιτική του;

20:00

Φθηνές θερμίδες, ακριβά νοσοκομεία

19:30

Νέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο - 11 οι νεκροί της χθεσινής επιδρομής

19:14

Πανελλαδικές 2026: Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τους υποψηφίους

18:57

Εκλογές στην Κύπρο: Μάχη ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ δείχνουν τα exit poll - Στο 33,6% η αποχή

18:51

Τήλος: Αυθεντική και εναλλακτική

18:36

ΠΟΜΙΔΑ: «Αυτοδιοικητικός ΕΝΦΙΑ» και 27ετές ενοικιοστάσιο στα ακίνητα

18:23

«Θέλουμε γείτονες, όχι τουρίστες»: Ογκώδης διαδήλωση στη Μαδρίτη για τη στεγαστική κρίση

18:05

Τραμπ προς διπλωμάτες: Μην βιαστείτε για συμφωνία με το Ιράν - Ο αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ

17:39

Νετανιάχου προς Τραμπ: Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Λίβανο

17:23

Κόχερ (ΕΚΤ): Προς αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο αν δεν επιτευχθεί βιώσιμη συμφωνία στο Ιράν

17:07

Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν συμβιβάζεται για την τιμή της χώρας

16:47

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο: Σοβαρές ζημιές στο στούντιο του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD

16:35

Πακιστάν: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε βομβιστική επίθεση σε τρένο

16:22

«Adios»: Πολεμική ανάρτηση από τον Τραμπ με φλεγόμενα πλοία του Ιράν

16:07

Ποιες εταιρείες τροφίμων και ποτών κάνουν μπίζνες στην Ασία

15:59

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Αυξημένη η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

15:35

Τουρκία: Εκκένωση των γραφείων του CHP από την αστυνομία - Πορεία Οζέλ προς το κοινοβούλιo

15:24

Μελόνι: Καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση με πύραυλο Ορέσνικ στην Ουκρανία

15:12

Πόλεμος στο Ιράν, ημέρα 85η: Πρόοδος ναι, αλλά όχι (ακόμα) συμφωνία

14:47

Φον ντερ Λάιεν: «Χαιρετίζω την πρόοδο προς μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν»

14:26

Θεοδωρικάκος: Για πρώτη φορά Ελληνίδα στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαπίστευσης

14:11

Πώς ο στρατός μέσα σε μία νύχτα έστησε πεζογέφυρα 15 μέτρων στον Κηφισό

14:04

Περιμένοντας 20 χρόνια στον «προθάλαμο» της ΕΕ

13:50

Ιρανικά μέσα: Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για μία – δύο ρήτρες του μνημονίου συμφωνίας

13:41

Πιερρακάκης: Η ΕΕ να περάσει στην επίθεση - Έργο win-win ο GSI

13:20

Ανδρουλάκης: Μαζί βάζουμε τέλος στον κατήφορο - Όχι πια στο όνομά μας η παρακμή των θεσμών

13:13

Κάλας: Η Ρωσία επιδίδεται σε απερίσκεπτο πυρηνικό ακροβατισμό εναντίον της Ουκρανίας

12:57

Ψήφισε για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης: «Η αποχή δεν είναι επιλογή»