Σε ποιες περιοχές αυξάνεται 60% η Golden Visa – Κλειδώνουν τα νέα όρια επενδύσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιες περιοχές αυξάνεται 60% η Golden Visa – Κλειδώνουν τα νέα όρια επενδύσεων
Στο τραπέζι σενάρια για «χρυσές επενδύσεις» 4 ταχυτήτων ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του ακινήτου. Η θέση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τι ισχύει για τα διατηρητέα κτίσματα.

Με τις τιμές στην αγορά κατοικίας να «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό αύξησης (13,4% το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος) και τα ενοίκια να συνεχίζουν το ράλι εντείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα για χιλιάδες νοικοκυριά, η κυβέρνηση «κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες τα νέα όρια στο χάρτη της Golden Visa.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων το ανώτατο όριο της επένδυσης για την απόκτηση χρυσής βίζας από τους πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. αναμένεται να εκτιναχθεί στις 800.000 ευρώ από τις 500.000 ευρώ που ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο. Οι πληροφορίες για τα σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων κάνουν λόγο για Golden Visa τεσσάρων ταχυτήτων ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του ακινήτου.

Το υψηλότερο όριο των 800.000 ευρώ (από 500.000 ευρώ σήμερα) για τη «χρυσή επένδυση» θα ισχύει για τις «κορεσμένες» περιοχές όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε πολλές συνοικίες της Αττικής που αποτελούν «μαγνήτη» για τους ξένους όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα δημοφιλή νησιά, Μύκονος και Σαντορίνη.

Σήμερα το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη , Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα , της δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα της Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Η αύξηση κατά 60% του ορίου επένδυσης εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μαζικές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και θα αποφευχθεί η «φούσκα» στην κτηματαγορά καθώς θα φρενάρει η αύξηση των τιμών.

Το δεύτερο σκαλοπάτι

Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης που το όριο είναι σήμερα 250.000 ευρώ θα αυξηθεί στις 400.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της κτηματαγοράς η αύξηση του κατώτατου ορίου αγοράς ακινήτων στις 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης έστρεψε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής σε άλλες περιοχές που εφαρμόζεται το όριο των 250.000 ευρώ. Για παράδειγμα στον Πειραιά, στον οποίο το όριο επένδυσης της Golden Visa ανέρχεται σε 250.000 ευρώ τους τελευταίους μήνες οι τιμές πώλησης των κατοικιών έκαναν άλμα. Συγκεκριμένα η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνονταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 στα 2.174 ευρώ ανά τ.μ., τιμή αυξημένη κατά 23,20% σε σχέση με το αντίστοιχο τελευταίο τρίμηνο του 2022, που ένα σπίτι κόστιζε κατά μέσο όρο 1.765 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα προάστια του λιμανιού η άνοδος ήταν 25,6% (1.800 ευρώ/τ.μ).

Η τρίτη ταχύτητα

Στις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης που δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και την περιφέρεια το όριο επένδυσης εξετάζεται να παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Διατηρητέα κτίρια

Ειδικό χαμηλό όριο θα προβλέπεται για τα διατηρητέα κτίσματα ώστε οι ξένοι αγοραστές να έχουν κίνητρα προκειμένου να επενδύσουν σε αυτή την κατηγορία ακινήτων, η οποία χρειάζεται κεφάλαια για να αναπτυχθεί. Πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να αναλάβουν το τεράστιο κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό να είναι εγκαταλειμμένα σε άσχημη κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι χώρες με τις καλύτερες χρυσές βίζες - Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα

Έλεγχοι για «μαύρο χρήμα»: Αυτόματη πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

gazzetta
gazzetta reader insider insider