Κίνα: Νέα μέτρα στήριξης της αγοράς ακινήτων μετά την κατάρρευση της Evergrande

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Νέα μέτρα στήριξης της αγοράς ακινήτων μετά την κατάρρευση της Evergrande
Οι επενδυτές δεν ενθουσιάστηκαν πάντως από τις νέες ενισχύσεις, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να πέφτουν σε πενταετή χαμηλά.

Νέες παρεμβάσεις για να ανακοπεί το κύμα των επιπτώσεων από την εκκαθάριση της Evergrande ξεκίνησε να πραγματοποιεί η Κίνα καθώς ένα κρατικό project ακινήτων έλαβε το πρώτο αναπτυξιακό δάνειο στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού «λευκής λίστας» του Πεκίνου ενώ δύο μεγάλες πόλεις έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς της αγοράς κατοικιών, σύμφωνα με το Reuters.

Τα τελευταία μέτρα προστίθενται σε μια σειρά υποστηρικτικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τον περασμένο χρόνο για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του κρίσιμου οικονομικά τομέα ακινήτων που επλήγη από μια άνευ προηγουμένου κρίση χρέους.

Παρά τα μέτρα αυτά, η αγορά ακινήτων στην Κίνα έκλεισε πέρυσι με τις χειρότερες μειώσεις στις τιμές των νέων κατοικιών εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, συσκοτίζοντας τις ελπίδες για ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη και ανανεώνοντας τις απαιτήσεις των επενδυτών για ισχυρότερες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Αναλυτές λένε ότι αν το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ θέσει την εταιρεία σε εκκαθάριση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προοπτικές ζήτησης καθώς οι αγοραστές κατοικιών ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση δεδομένης της αβεβαιότητας για την υγεία άλλων ιδιωτικών developers.

Δύο από τις μεγάλες πόλεις της Κίνας, η Σουνζού και η Σαγκάη, ακολούθησαν την Γκουανγκζού στη χαλάρωση των περιορισμών για την αγορά κατοικιών σε μια προσπάθεια να τονώσουν τη ζήτηση από τους αγοραστές κατοικιών.

Οι επενδυτές δεν ενθουσιάστηκαν πάντως από τις νέες ενισχύσεις, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να πέφτουν σε πενταετή χαμηλά.

Σε ένα άλλο μέτρο στήριξης, ένα δάνειο ύψους 330 εκατ. γιουάν ή 46 εκατ. δολαρίων σε ένα project που υποστηρίζεται από το κράτος, εγκρίθηκε μόλις λίγες εργάσιμες ημέρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον μηχανισμό της «λευκής λίστας έργων», ανέφεραν την Τετάρτη οι Securities Times.

H πόλη Nανίνγκ είχε παράσχει την πρώτη της «λευκή λίστα έργων» σε τοπικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες που περιείχε 107 projects.

Ένα έργο από την υποστηριζόμενη από το κράτος Guangxi Beitou Industry & City Investment Group έλαβε αναπτυξιακό δάνειο από την China Mingsheng Banking Corp.

Η νοτιοδυτική πόλη Tσονκίνγκ είχε επίσης καταλήξει σε μια λευκή λίστα 314 έργων, με συνολική χρηματοδότηση 83 δισ. γιουάν.

Η ανάπτυξη της χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού παρακολουθείται στενά από την αγορά που ταλαιπωρείται από κρίση χρέους από τα μέσα του 2021, η οποία οδήγησε σε ημιτελή σπίτια και χρεοκοπίες, ειδικά μεταξύ ιδιωτών developers ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ινδία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο έχει εκατομμύρια πεινασμένους πολίτες

PayPal: Προχωρά σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας

H&Μ: «Βουτιά 9%» για τη μετοχή μετά την παραίτηση της CEO και τη μείωση των πωλήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider