Prodea: «Διπλό χτύπημα» σε τουρισμό και… νέο μέτοχο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prodea: «Διπλό χτύπημα» σε τουρισμό και… νέο μέτοχο
Στα 254 εκατ. το deal για την απόκτηση επιπλέον 55% στον τουριστικό όμιλο MHV στην Κύπρο, η αξία του οποίου διαμορφώνεται πλέον στα 660 εκατ. ευρώ. Η Yoda, συμφερόντων Γ. Παπαλέκα, αποκτά το 5,22% της ΑΕΕΑΠ.

Με ένα «διπλό χτύπημα» η Prodea προχώρησε σε διεύρυνση αφενός του τουριστικού της αποτυπώματος στον τουρισμό, αφετέρου της μετοχικής της βάσης.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ ενισχύει τη θέση της στον υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακό κλάδο αυξάνοντας στο 80% τη συμμετοχή της στην Mediterranean Hospitality Venture, ο δε όμιλος Yoda Plc αποκτά ποσοστό 5,22% στην εισηγμένη.

Η τουριστική επέκταση

Κατ’ αρχάς, η PRODEA Investments γνωστοποίησε ότι χτες 24η Ιανουαρίου 2024 ολοκλήρωσε την απόκτηση επιπρόσθετου ποσοστού 55% στην Mediterranean Hospitality Venture PLC (MHV) από τον κυπριακό όμιλο εταιρειών Yoda PLC (εξαγοράζοντας δηλαδή το ποσοστό που διατηρεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας), διαμορφώνοντας πλέον το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στην MHV στο 80%. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 254 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω απόκτηση ενισχύει σημαντικά την παρουσία της Prodea στον ξενοδοχειακό κλάδο, συμβάλλοντας στην σημαντική αύξηση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητη περιουσία στον τομέα της φιλοξενίας, η αξία του οποίου διαμορφώνεται πλέον στα 660 εκατ. περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια. Εκμεταλλευόμενη την εμπειρία και εξειδίκευση της MHV στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις συνέργειες που θα προκύψουν, στις υφιστάμενες και μελλοντικές ξενοδοχειακές μονάδες της, η Prodea φιλοδοξεί να καταστήσει την MHV την κορυφαία εταιρεία φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών στη Νότια Ευρώπη. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί το insider.gr πριν τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η MHV ειδικεύεται στην πολυτελή φιλοξενία και στην ανάπτυξη οικιστικών έργων υψηλής ποιότητας. Αξιοποιώντας τις στρατηγικές συνεργασίες με ένα δίκτυο διακεκριμένων διεθνών φορέων στον τομέα της φιλοξενίας, των τροφίμων και ποτών και της πολυτελούς ένδυσης, η MHV εστιάζει στη δημιουργία ποιοτικών προορισμών υψηλής ποιότητας. Η επάρκεια και η τεχνογνωσία της εταιρείας αποτελούν βασικούς μοχλούς για τη βελτιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων στις περιοχές λειτουργίας της. Οι μετοχές της MHV είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου, στην κατηγορία Emerging Companies Market.

Στο διακεκριμένο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort, το Porto Heli και το Porto Paros. Η MHV έχει δεσμευτεί να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με κύρια εστίαση στην Ελλάδα και επιλεκτικές επενδυτικές τοποθετήσεις στην Κύπρο και στην Ιταλία. Πρόσφατα, πάντως, η MHV, προχώρησε στην πώληση του 50% του resort Aphrodite Hills, στην Κύπρο, προς την W.R.A. Consultants Ltd, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Νικολαΐδη.

Ο νέος μέτοχος της ΑΕΑΑΠ

Ωστόσο, η ΑΕΕΑΠ προχώρησε και σε μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για διεύρυνση και διαφοροποίηση της μετοχικής βάσης της. Η Yoda PLC, κυπριακός όμιλος εταιρειών συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα, απέκτησε ποσοστό 5,22% στην Prodea. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea, κ. Άρις Καρυτινός, σημείωσε ότι «η επένδυση της Yoda PLC στην Prodea αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στο όραμα, τη στρατηγική και τις ικανότητες όλων των μελών της ομάδας μας. Καλωσορίζουμε την Yoda PLC προσβλέποντας να κεφαλαιοποιήσουμε την εμπειρία και τις δεξιότητες της προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε την θέση μας στην αγορά».

Ειδικότερα, στις 24.01.2024 η άμεση συμμετοχή της εταιρείας INVEL REAL ESTATE B.V. στην ΑΕΕΑΠ μειώθηκε από 6,78% σε 1,56% επί του συνολικού αριθμού μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Συνεπεία της ανωτέρω μεταβολής, η συνολική έμμεση, μέσω ελεγχόμενων επιχειρήσεων, συμμετοχή στην εταιρεία του κ. Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου και της εταιρείας INVEL RE HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED, η οποία ελέγχεται από αυτόν, ανήλθε σε 81,79%. Η άμεση συμμετοχή της εταιρείας Ascetico Limited στην εισηγμένη ανήλθε σε 5,22% επί του συνολικού αριθμού μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία Ascetico Limited είναι 100% θυγατρική της εταιρείας Yoda PLC και ο κ. Ιωάννης Παπαλέκας είναι ο πραγματικός δικαιούχος ποσοστού 76,15% της εταιρείας Yoda PLC.

Να σημειωθεί ότι προ ολίγων μηνών η Alpha Bank απέκτησε ποσοστό λίγο κάτω του 5% στην ΑΕΕΑΠ, ωστόσο, απαιτούνταν περαιτέρω διεύρυνση του free float.

Η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο άνω του μισού δισ. ευρώ. Επίσης, στα τέλη του 2023 ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας - Ιδιωτικό Συμφωνητικό που είχε υπογράψει με την ΕΤΕ, στην μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Ελλάδα έναντι συνολικού τιμήματος 110,5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 20 ακίνητα αναμένεται να μεταβιβαστούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 έναντι συνολικού τιμήματος 43,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιοποίηση των κατασκευών – Μοντέλο BIM στα έργα

Υποδομές: Οι στόχοι, τα βασικά – εμβληματικά projects και τα ορόσημα του 2024

Υπερταμείο: Πότε «βγαίνει» ανάδοχος για το αεροδρόμιο Καλαμάτας – Προχωρούν τα 22 Περιφερειακά

gazzetta
gazzetta reader insider insider