Trastor: Γιατί προχωρά σε ΑΜΚ έως 75 εκατ. ευρώ – Ποιο ακίνητο θα αγοράσει από την Τρ. Πειραιώς με 7 εκατ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trastor: Γιατί προχωρά σε ΑΜΚ έως 75 εκατ. ευρώ – Ποιο ακίνητο θα αγοράσει από την Τρ. Πειραιώς με 7 εκατ.
Προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με στόχο να ενισχύει τη «δύναμη πυρός» της και να προωθήσει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων. Αργότερα η διεύρυνση μετοχικής βάσης. Ποιο είναι το logistic asset στην Μάνδρα που παίρνει από τον βασικό μέτοχο.

Με στόχο να ενισχύει τη «δύναμη πυρός» της και να προωθήσει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, χτες, η Trastor ΑΕΕΑΠ, με μεγαλύτερο μέτοχο (άνω του 97%) την Τράπεζα Πειραιώς, γνωστοποίησε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 17 Νοεμβρίου 2023, με βασικό θέμα την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων έως 75 εκατ. ευρώ. Επίσης, στα θέματα της Γ.Σ. περιλαμβάνεται η παροχή ειδικής άδειας για την απόκτηση από την εισηγμένη ακινήτου που ανήκει σε εταιρεία του ομίλου της μετόχου πλειοψηφίας, το οποίο, όπως προκύπτει από σχετικές εκθέσεις αποτίμησης (Danos κ.α.) έχει market value άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Πώς και γιατί θα γίνει η ΑΜΚ, αργότερα το free float

Στο πλαίσιο της ΑΜΚ θα εκδοθούν μέχρι και 52.816.895 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής 0,50 ευρώ και με τιμή διάθεσης 1,42 ευρώ, με σκοπό την άντληση ποσού έως και 75.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των υπέρ το άρτιο ποσών). Η ΑΜΚ θα γίνει με καταβολή μετρητών, θα παρέχονται δικαιώματα προτίμησης και προεγγραφής υπέρ των παλαιών μετόχων. Η εξουσιοδότηση διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται σε σχέση με μία έκτακτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο την απαραίτητη ευελιξία να αποφασίζει τον κατάλληλο χρόνο για να εκκινήσει μια ΑΜΚ λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας για την υλοποίηση του πλάνου επενδύσεών της και λοιπούς επιχειρηματικούς της σκοπούς. Τα κεφάλαια κατά βάση θα χρηματοδοτήσουν επενδυτικές κινήσεις της Trastor.

Κανονικά, η ΑΕΕΑΠ βάσει και των νέων ρυθμίσεων που φέρνουν οι αρχές οφείλει, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει τη θέση της στο Χρηματιστήριο, να διαθέτει μετοχική διασπορά τουλάχιστον 15% (έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ), με την Τρ. Πειραιώς να ελέγχει 97,8%. Πάντως, μάλλον, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η ενίσχυση της μετοχικής διασποράς θα ακολουθήσει σε επόμενο χρονικό στάδιο.

Το ακίνητο στην Μάνδρα και το τίμημα των 7,02 εκατ. ευρώ

Ως προς το ακίνητο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ εισηγείται προς τη Γενική Συνέλευση την παροχή ειδικής άδειας για την απόκτηση μίας εμπορικής αποθήκης logistics που ανήκει σε εταιρεία του ομίλου της μετόχου πλειοψηφίας, ήτοι της μετόχου πλειοψηφίας με την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία», και πιο συγκεκριμένα, μίας τριώροφης ανώγειας οικοδομής, με υπόγειο ψυκτικών θαλάμων και αποθηκευτικών χώρων, η οποία έχει ανεγερθεί επί αγροτεμαχίου, ευρισκόμενου στη βιομηχανική ζώνη της Μάνδρας Αττικής, στη θέση «Ξεροπήγαδο», εκτάσεως (του αγροτεμαχίου) σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης 19.301 τ.μ., έναντι τιμήματος 7,02 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Ξηροπήγαδου, στη θέση «Ξηροπήγαδο», εκτός σχεδίου πόλεως και εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Μάνδρας, στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής. Αποτελείται από κτηριακές εγκαταστάσεις logistics με ψυκτικούς θαλάμους, που αναπτύσσονται σε υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 17.060,00 τμ και έχουν ανεγερθεί εντός γηπέδου έκτασης 18.977,29 τμ σύμφωνα με το πιο πρόσφατο τοπογραφικό διάγραμμα. Το ακίνητο εντοπίζεται εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Μάνδρας, με άμεση πρόσβαση σε τρεις κεντρικούς οδικούς άξονες, την Αττική Οδό, την Ολυμπία Οδό και την Εθνική Οδό. Η περιοχή της Μάνδρας διαθέτει μια από τις πιο εκτεταμένες εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) της Αττικής. Επίσης στη Μάνδρα λειτουργεί το μεγαλύτερο λατομείο αδρανών υλικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της εταιρείας «Χάλυψ» στη θέση Κεραμιδέζα.

Όπως αναφέρει η Danos στην έκθεση αποτίμησης «σύμφωνα με πληροφορίες του εντολέα, οι εγκαταστάσεις στο σύνολό τους είναι εκμισθωμένες στην Goldair Cargo, εταιρεία διεθνών μεταφορών και logistics, το μισθωτήριο ωστόσο έχει λήξει από το Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες του εντολέα, στο ακίνητο πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης της κατηγορίας πυροπροστασίας της αποθήκης από Ζ3 σε Ζ2, το οποίο αποτελεί επιθυμητό χαρακτηριστικό για τέτοιου είδους ακίνητα που προορίζονται για επαγγελματική εκμετάλλευση. Σύμφωνα με τον εντολέα, το κόστος της παραπάνω επένδυσης θα ανέλθει περίπου στα € 70/τ.μ., κόστος το οποίο κρίνουμε εύλογο». Η Danos κάνει επίσης λόγο για Αγοραίο Μίσθωμα 54.910 €/μήνα, Μίσθωμα (€/μήνα) 25.321 και Απόδοση Εξόδου 7,50%.
Χαρτοφυλάκιο 419 εκατ. ευρώ

Στις 30.06.2023, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ομίλου Trastor περιλάμβανε 53 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 276 χιλ. τ.μ., με εύλογη αξία 419,16 εκατ. ευρώ Η ΑΕΕΑΠ παραμένει προσηλωμένη στο στρατηγικό της σχεδιασμό για αύξηση του χαρτοφυλακίου της με επιλεκτικές αγορές ακινήτων πρώτης κατηγορίας, εξασφαλίζοντας σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους της. Η επενδυτική στρατηγική, αξιολογώντας τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να αλλάξει μεσοπρόθεσμα και θα ενταθεί στους κλάδους των logistics και των γραφείων έχοντας ως στόχο το διπλασιασμό της έκθεσής της στον κλάδο των logistics σε βάθος τριετίας. Η εισηγμένη στο πρώτο εξάμηνο του έτους εισήλθε για πρώτη φορά από την ίδρυσή της στην ανάπτυξη κτηρίων γραφείων και χώρων logistics σύγχρονων προδιαγραφών, ενώ στο υπόλοιπο του έτους και για την επόμενη διετία προβλέπεται να εντατικοποιήσει τις επενδύσεις της για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηρίων της, επωφελουμένη της διάχυσης του ρυθμού αύξησης των ενοικίων σε «πράσινα» κτήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ – ΤΑΙΠΕΔ: «Βγήκε» διαγωνισμός 69 εκατ. ευρώ για Αναδασώσεις 56,9 χιλ. στρεμμάτων σε Αττική και Κ. Μακεδονία

Πώς θα είναι η επέκταση της Ιόνιας Οδού στη ΒΔ Ελλάδα ύψους 310 εκατ. ευρώ

Γιατί θεωρούνται «καυτές» 3 συμβάσεις παραχώρησης 6,5 δισ. ευρώ – Η Αττική Οδός, η Εγνατία και ο ΒΟΑΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider