ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έως το τέλος 2023 η πώληση της ΑΚΤΩΡ – Οι Παραχωρήσεις και το μέρισμα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έως το τέλος 2023 η πώληση της ΑΚΤΩΡ – Οι Παραχωρήσεις και το μέρισμα
Έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΚΤΩΡ, όπως σημείωσε νωρίτερα ο CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθ. Μπουλούτας, στην τακτική γενική συνέλευση, με την υποσημείωσε ότι χρειάζεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΚΤΩΡ, όπως σημείωσε νωρίτερα ο CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθ. Μπουλούτας, στην τακτική γενική συνέλευση, με την υποσημείωσε ότι χρειάζεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από το ποσό των 214 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ θα εισπράξει 100 εκατ. άμεσα (με την έγκριση) ενώ τα υπόλοιπα 114 εκατ. θα καταβληθούν σταδιακά εντός 19 μηνών ως αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.

Ο ίδιος μιλώντας για την επόμενη μέρα και μετά την πώληση της ΑΚΤΩΡ, ανέφερε ότι πλέον η έμφαση θα δοθεί στις παραχωρήσεις όπου προβλέπονται ταμειακές ροές ύψους 1,3 δισ. τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα η διοίκηση επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της για τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Αττικής Οδού, λέγοντας ότι η κοινοπραξία που συμμετέχει είναι έτοιμη να καταθέσει μια ανταγωνιστική προσφορά.

Ως προς το γιατί μπήκε «πωλητήριο» στην ΑΚΤΩΡ, ο ίδιος σημείωσε ότι ο κατασκευαστικός τομέας είναι χώρος με έντονες διακυμάνσεις και γι’ αυτό το λόγο οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να πουλήσουν, στοχεύοντας στις παραχωρήσεις που έχουν σταθερές ταμειακές ροές και επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Στον τομέα των ακινήτων, η εταιρεία υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 350 εκατ. ευρώ (κτήμα Καμπά, μαρίνα Αλίμου, Γούρνες Ηρακλείου) με την αποδοτικότητα αυτών των επενδύσεων να είναι μεγαλύτερη από 10%. Από τις σημαντικότερες εξελίξεις μέσα στο 2022 ήταν η απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ με τη δημιουργία νέας εταιρείας και την πώληση στην Motor Oil του 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, με την Ελλάκτωρ να διατηρεί 25%.

Επίσης εξασφαλίστηκε η αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου των 670 εκατ. ευρώ δύο έτη νωρίτερα από την λήξη του, απαλλάσσοντας σε ετήσια βάση την εταιρεία από χρηματοοικονομικά βάρη ύψους 42 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στα τέλη του 2022 ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ. Στην κατασκευή ο κύκλος εργασιών του 2022 υπολογίστηκε στα 555 εκατ. ευρώ με ετήσια αύξηση 20% και το 68% του κύκλου να προέρχεται από νέα έργα της Ελλάκτωρ στην Ελλάδα και κατά 32% από το εξωτερικό.

Όσον αφορά στο τυπικό μέρος της συνέλευσης τα σημαντικότερα θέματα ήταν διανομή μπόνους αποδοτικότητας έως και 5,5 εκατ. ευρώ σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διοικητικά στελέχη και εργαζομένους, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών προς διανομή διάρκειας 24 μηνών. Η ονομαστική αξία των ιδίων μετοχών δεν θα υπερβαίνει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 2 ετών ήτοι από τον Ιούλιο 2023 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Ως ανώτατη τιμής αγοράς ιδίων μετοχών θα είναι τα 3 ευρώ και κατώτερη τα 0,30 λεπτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις

Εν αναμονή ΚΥΑ και οικοδομικών αδειών η Μαρίνα Αλίμου

Lamda: Πόσο πωλούνται οι κατοικίες στον Riviera Tower – Το sold out στο Ελληνικό, η χρηματοδότηση, τα χρονοδιαγράμματα των υποδομών

gazzetta
gazzetta reader insider insider