Στιγμές «τρόμου» για το ευρωπαϊκό real estate από την «κρίση» της Credit Suisse

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στιγμές «τρόμου» για το ευρωπαϊκό real estate από την «κρίση» της Credit Suisse
«Αυτή είναι η δυσκολότερη περίοδος για την αγορά που μπορώ να θυμηθώ σε όλη μου την καριέρα». Ο πανικός στα ευρωπαϊκά ακίνητα από την ελβετική τράπεζα.

Η κρίση της Credit Suisse ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα «δεινών» που πληγώνουν το ευρωπαϊκό real estate, μετά την πανδημία του κορονοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι επενδυτές ακινήτων στο συνέδριο Mipim στις Κάννες αυτή την εβδομάδα είχαν ένα νέο «πονοκέφαλο» στο μυαλό τους: την ανησυχητική βουτιά της Credit Suisse, η οποία απείλησε να φέρει στην πόρτα της Ευρώπης τους ισχυρούς τριγμούς των ΗΠΑ με τη χρεοκοπία δύο τραπεζών (SVB και Signature Bank).

Περισσότεροι από 23.000 επενδυτές, μεσίτες και τραπεζίτες συνέρρευσαν στη Γαλλική Ριβέρα για το ετήσιο συνέδριο real estate νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και αντί να υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας, πέρασαν τις πρώτες μέρες κοιτάζοντας νευρικά τους τίτλους άρθρων στα κινητά τους και ενημερώνονταν για τις τελευταίες εξελίξεις με την ελβετική τράπεζα, όπως αναφέρει με αναλυτικό δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι παρευρισκόμενοι σε μια δεξίωση που διοργάνωσε η Goldman Sachs την Τετάρτη δεν μπορούσαν να μιλήσουν για τίποτα άλλο. «Θα έλεγα ότι τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη έχουν μια σχέση με την Credit Suisse και επομένως όλοι όσοι βρίσκονται εδώ επηρεάζονται», εκτίμησε ο Tόρστεν Χόλστιν, διευθύνων σύμβουλος της CR Investment Management.

Η τελευταία περίοδος αστάθειας πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της SVB την περασμένη εβδομάδα, η οποία προκάλεσε πτώση των μετοχών και ενθάρρυνε τους καταθέτες σε αρκετές περιφερειακές τράπεζες να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά. «Κανείς στον κλάδο των ακινήτων δεν είχε ακούσει για την SVB πριν από την Παρασκευή», σημείωσε η Ιζαμπέλ Σκεμάμα, επικεφαλής της AXA IM Alts, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητα στην Ευρώπη.

Οι αγοραπωλησίες για ευρωπαϊκά ακίνητα έχουν κατακρημνιστεί καθώς οι επενδυτές πασχίζουν να συνάψουν συμφωνίες ενόψει των αβέβαιων προοπτικών για τα επιτόκια. Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν το χειρότερο που έχει καταγραφεί για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ακινήτων, ενώ ο όγκος των πωλήσεων για τα γραφεία στο Λονδίνο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο 20 ετών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το κεφάλαιο ξεφεύγει από τον τομέα των ακινήτων και πηγαίνει σε εναλλακτικούς τομείς όπως το σταθερό εισόδημα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της CommerzReal AG, Χένινγκ Κοχ, σε συνέντευξή του. «Αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική αγορά είναι νεκρή αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων ώθησε τις τράπεζες να απομακρυνθούν από τον κλάδο των ακινήτων, δημιουργώντας ένα χρηματοδοτικό κενό για τους επενδυτές με δάνεια που λήγουν το επόμενο έτος και ανέρχεται σε περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ η Silicon Valley Bank επικεντρώνεται σε start ups και τεχνολογία, η κατάρρευσή της ενίσχυσε τους φόβους ότι η τραπεζικές «ενέσεις» για ακίνητα θα μπορούσαν να στερέψουν περαιτέρω εάν περισσότεροι δανειστές παγιδευτούν στην αναταραχή.

Το «κανόνι» της SVB έχει επίσης μετατοπίσει τα στοιχήματα των εμπόρων για το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της και πόσο μακριά θα φτάσει αυτό. «Βρισκόμαστε σίγουρα σε έναν κόσμο με αναταραχές, οπότε τα καλά νέα είναι κακά νέα και τα κακά νέα είναι καλά νέα», σημείωσε ο Αλεξάντερ Κναπ, Chief Investment Officer της Hines για την Ευρώπη.

Οι εναλλαγές των προσδοκιών για τις αυξήσεις των επιτοκίων κατέστρεψαν τα ακίνητα φέτος, λόγω της πρώιμης αισιοδοξίας ότι οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να δαμάσουν τον πληθωρισμό, η οποία έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα για την ισχυρότερη αγορά εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

«Αυτή είναι η δυσκολότερη περίοδος για την αγορά που μπορώ να θυμηθώ σε όλη μου την καριέρα λόγω της αβεβαιότητας των τελικών επιτοκίων», επισημαίνει η Ντάνα Γκίμπσον, επικεφαλής του τμήματος ακινήτων για την Ευρώπη στη Macquarie Asset Management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Γουόρεν Μπάφετ πάει «κόντρα» στην τραπεζική κρίση, με επένδυση 500 εκατ. δολαρίων στην Occidental

Goldman Sachs: Αναμένει μικρότερη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάιο

Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Πιο εύκολες διαδικασίες με κατάργηση πιστοποιητικών και λίφτινγκ στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider