Έξω φρενών οι Ευρωπαίοι με την «ανικανότητα» των ΗΠΑ να διαχειριστούν τη χρεοκοπία της SVB

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξω φρενών οι Ευρωπαίοι με την «ανικανότητα» των ΗΠΑ να διαχειριστούν τη χρεοκοπία της SVB
«Αφού κάηκαν από τον χυλό, φυσάνε και το γιαούρτι της... χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές φέρεται να είναι εξοργισμένες με την «ανικανότητα» που επέδειξαν οι ΗΠΑ στον χειρισμό της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB).

Επιπλέον, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είναι «εξαγριωμένες» με το σχετικό πρόγραμμα διάσωσης που αναπτύχθηκε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι καταπάτησαν το σύνολο των κανόνων για τις χρεοκοπημένες τράπεζες, που δημιούργησαν από κοινού μετά κόπων και βασάνων.

Ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας και οι αγορές κλυδωνίστηκαν από τη χρεοκοπία της SVB όμως πλέον φαίνεται πως συνέρχονται καθώς με βάση το σχέδιο διάσωσης που ανακοινώθηκε, προστατεύει όλους τους καταθέτες στο πλέον έκπτωτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, μία κίνηση που δεν άρεσε σε ορισμένους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που φοβούνται ότι έτσι υπονομεύεται ένα παγκοσμίως συμφωνημένο καθεστώς.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, μεταδίδουν οι Financial Times, περιέγραψε το σοκ του από την «απόλυτη ανικανότητα» των αμερικανικών αρχών, ιδιαίτερα μετά από μιάμιση δεκαετία «μονότονων και βαρετών συναντήσεων» με αμερικανούς που ξιφουλκούσαν υπέρ του τερματισμού των προγραμμάτων διάσωσης.

«Αφού κάηκαν από τον χυλό, φυσάνε και το γιαούρτι της... χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», υπογραμμίζει ο Νίκολαζς Βερόν, ειδικός επί ρυθμιστικών θεμάτων στη δεξαμενή σκέψης Peterson Institute της Ουάσιγκτον. Ο χαρακτηρισμός της SVB ως συστημικού κινδύνου, πρόσθεσε, ήταν μια «πολύ αμφιλεγόμενη» απόφαση που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για περαιτέρω διασώσεις ανασφάλιστων καταθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ) για Credit Suisse: Μπορούμε να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα των τραπεζών

First Republic Bank: Ξύπνησαν μνήμες του «Μεγάλου Πανικού» του 1907 - Πώς Ντάιμον και Γέλεν έριξαν 30 δισ. δολ.

Ο Γουόρεν Μπάφετ πάει «κόντρα» στην τραπεζική κρίση, με επένδυση 500 εκατ. δολαρίων στην Occidental

gazzetta
gazzetta reader insider insider