Κλείνει ο κύκλος για το «Athens Heart» - Γραφειακό συγκρότημα δρομολογεί η Premia ΑΕΕΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνει ο κύκλος για το «Athens Heart» - Γραφειακό συγκρότημα δρομολογεί η Premia ΑΕΕΑΠ
(Στην τελική ευθεία για να «κλείσει ο κύκλος» του ως εμπορικού κέντρου και να εισέλθει σε διαδικασία ανακατασκευής και αλλαγής της χρήσης του βρίσκεται το γνωστό «Athens Heart», με την Premia να έχει καταθέσει σχετικές μελέτες για την οικοδομική άδεια μετατροπής.

Στην τελική ευθεία για να «κλείσει ο κύκλος» του ως εμπορικού κέντρου και να εισέλθει σε διαδικασία ανακατασκευής και αλλαγής της χρήσης του κατά βάση σε γραφειακούς χώρους βρίσκεται το γνωστό «Athens Heart», στην οδό Πειραιώς 180, με την Premia Properties να έχει καταθέσει τις σχετικές μελέτες για την οικοδομική άδεια μετατροπής του. Υπενθυμίζεται ότι το insider.gr, προ 3μήνου είχε αποκαλύψει τα της «επιστροφής» του project στην ΑΕΕΑΠ και τα σχέδια για αλλαγή χρήσης του ακινήτου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα βιοκλιματικό κτηριακό συγκρότημα έως 25 χιλ. με 26 χιλ. τ.μ., μαζί με το νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί στο όμορο του εμπορικού κέντρου οικόπεδο, επίσης ιδιοκτησία της Premia, με το συνολικό κατασκευαστικό κόστος να κινείται στην περιοχή των 20 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται η Premia θα ξεκινήσει το εν λόγω έργο εφόσον εξασφαλίσει τον μισθωτή του ακινήτου με προσύμφωνο, αν και αυτό μάλλον θεωρείται σχετικά εύκολο καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς, υπάρχει ζήτηση για σύγχρονους και ενεργειακά αναβαθμισμένους γραφειακούς χώρους. Επίσης, μένει να φανεί αν οι γραφειακές χρήσεις συνδυαστούν και με ορισμένα καταστήματα εμπορίου και εστίασης. Κατά πληροφορίες, η λειτουργία των περισσότερων καταστημάτων εκτιμάται ότι θα σταματήσει έως το τέλος Φεβρουαρίου με τη λήξη της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου.

Αποχώρηση των μισθωτών

Θεωρητικά η κατασκευή του νέου κτηρίου και η ανακατασκευή του υφιστάμενου εμπορικού κέντρου για να γίνει γραφειακός χώρος μπορούν να αρχίσουν πριν τον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κτηριακό συγκρότημα με την ανώτερη δυνατή πιστοποίηση ως προς τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του. Τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν στο Athens Heart έχουν ειδοποιηθεί και θα αποχωρήσουν από το εμπορικό κέντρο με την ολοκλήρωση των εκπτώσεων και λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν το Πλαίσιο και το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.

Η συμφωνία επιστροφής στην ΑΕΕΑΠ

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ακίνητο συνολικής δόμησης 54.000 τ.μ. και εκμισθώσιμης επιφανείας 18.500 τ.μ. επί οικοπέδου επιφανείας 10.600 τ.μ. περιήλθε στην κατοχή της Premia τον Νοέμβριο του 2022, έναντι τιμήματος 15,7 εκατ. ευρώ, σε υλοποίηση της από 31.8.2022 δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε Συμφωνία Εξυγίανσης της εταιρείας Doreco Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου Athens Heart. Το χρέος της Doreco προς την Εθνική Τράπεζα ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Το story του εμπορικού κέντρου

Το «Athens Heart» εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (το διάστημα δηλαδή που είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η οικονομική κρίση) χωρίς ποτέ να καταφέρει να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο επισκεψιμότητας και εσόδων. Κατασκευάστηκε και λειτούργησε από την Pasal, η οποία στη συνέχεια αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας και λόγω της μέτριας πορείας του εμπορικού κέντρου που ήταν από τα μεγαλύτερα assets της.

Στην πορεία προέκυψαν μεγαλύτερα προβλήματα για την Pasal με την πτώση της αγοράς ακινήτων, υπεβλήθη αίτημα για εξυγίανση βάσει του πτωχευτικού κώδικα το 2018 και η απόφαση εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2019. Το εμπορικό κέντρο είχε εξαιρεθεί από την συμφωνία εξυγίανσης της Pasal.

Ως γνωστόν, η εταιρεία άλλαξε όνομα σε Premia και στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν νέοι μέτοχοι με κυριότερο την εταιρεία Sterner Stenhus Greece, με βασικό μέτοχο τον Ηλία Γεωργιάδη (ομογενή από τη Σουηδία). Στη συνέχεια, η Premia μετατράπηκε σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βοτανικός: Το γήπεδο του ΠΑΟ, το «κουφάρι» του Βωβού και η «ουρά» Επενδύσεων – Αναπλάσεων

«ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.»: Μέσω του RRF και με κονδύλι 25,4 εκατ. ευρώ οι νέες υποδομές σε Αττική, Κρήτη

Ακίνητα: «Ανακατεύεται η τράπουλα» (και) στο real estate – Ο νέος μεγάλος παίκτης του 1 δισ. ευρώ και οι ευρύτερες επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider