Έρχονται ανατροπές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται ανατροπές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων
Αυτόματη συμπλήρωση Ε9, αντικειμενικές αξίες παντού, νέα προθεσμία για διορθώσεις αντικειμενικών στους Δήμους, κατάργηση πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αλλαγές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων με την καθιέρωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών τόσο για τη συμπλήρωση του Ε9 όσο και για τη διαρκή προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές, διορθώσεις στις τιμές ζώνες αλλά και αντικειμενικές αξίες παντού προωθούν εντός του 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμη διεύρυνση των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων με κατάργηση πιστοποιητικών και εγγράφων και αναμόρφωση της πλατφόρμας για τις μισθώσεις ακινήτων.

Οι επόμενες κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας όπως τις περιέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ είναι τα ακόλουθα:

1. Αντικειμενικές αξίες παντού. Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν ήδη πιάσει δουλειά εστιάζοντας σε 2.167 περιοχές-ζώνες οι οποίες παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά. Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία» όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

2. Διορθώσεις σε αντικειμενικές αξίες. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει περισσότερο χρόνο στους δήμους για να υποβάλλουν αιτιολογημένες γνώμες για διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές καθώς παράτεινε έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2023 τη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων η οποία έληξε κανονικά στις 20 Ιανουαρίου. Δεκάδες δήμοι διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες όπως υποστηρίζουν σε πολλές περιοχές είναι υψηλότερες από τις αγοραίες προκαλώντας άδικες και υπέρμετρες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους και ταυτόχρονα κόβουν κοινωνικά επιδόματα και παροχές που συνδέονται με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Οι προτάσεις των δήμων θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών η οποία αφού τις μελετήσει θα υποβάλλει την εισήγηση της στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα λάβει την οριστική απόφαση για την έκταση και το ύψος των αναπροσαρμογών σε κάθε δήμο της χώρας. Ωστόσο το μήνυμα που στέλνουν τα αρμόδια στελέχη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων αλλά στοχευμένες και μικρής κλίμακας όπου με βάση τα αιτήματα των δήμων διαπιστωθούν στρεβλώσεις. Ακόμα όμως και στις περιοχές που προσδιοριστούν νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ δηλαδή δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 αλλά ούτε και το λογαριασμό του 2023.

3.Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών. Ετοιμάζεται το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Έτσι οι φορολογούμενοι, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

5. Κατάργηση πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής θα καταργηθούν πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

6. Αναμόρφωση της πλατφόρμας για τη δήλωση των μισθώσεων ακινήτων. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί» για μεγαλοοφειλέτες της ΑΑΔΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider