Ακίνητα: Σενάρια για αλλαγές στη φορολογία των ενοικίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Σενάρια για αλλαγές στη φορολογία των ενοικίων
Οι δυο προτάσεις για τα κλιμάκια και τους συντελεστές που βρίσκονται στο τραπέζι. Σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Στο δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση σχεδιάζει τον οδικό χάρτη των μόνιμων φοροελαφρύνσεων οι οποίες, στο βαθμό που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμοστούν σταδιακά σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση των φορολογικών βαρών κυρίως της μεσαίας τάξης.

Σε πρώτο πλάνο, βρίσκεται το φορολογικό πλαίσιο των ενοικίων με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τους περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια που υπερβαίνουν τα 3,4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση (εισοδήματα 2020 και μετά) ενώ θεσπίστηκαν ελαφρύνσεις με μικρότερους συντελεστές για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τους φορολογούμενους που εισπράττουν ενοίκια οι φορολογικοί συντελεστές παρέμειναν στο ύψος τους.

Η επανεξέταση από μηδενική βάση της κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει επανασχεδιασμό της κλίμακας με καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη τη κλίμακα και θα μειώνουν τα βάρη κυρίως για όσους αποκτούν μεσαία εισοδήματα.

Σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15% ο οποία αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.

Αυτό σημαίνει ότι για έναν φορολογούμενο που αποκτά συνολικό καθαρό εισόδημα 22.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος ανέρχεται σε 5.300 ευρώ. Για έναν άλλο φορολογούμενο που απέκτησε το 2022 συνολικό καθαρό εισόδημα 37.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος εισοδήματος φθάνει σε 10.750 ευρώ.

Δεύτερο σενάριο

Το δεύτερο σενάριο για την μεταρρύθμιση στην φορολόγηση των ενοικίων προβλέπει αλλαγή δομής με την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή στην ισχύουσα κλίμακα, μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης αφού όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ φορολογούνται αυτομάτως με συντελεστή 35%.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο κλιμάκιο με συντελεστή 20% ή 22% όπως είναι σήμερα στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος έτσι ώστε τα φορολογικά βάση να κατανέμονται αναλογικότερα. Όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής του νέου καθεστώτος φορολόγησης των ενοικίων στόχος είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απλήρωτοι φόροι 6,7 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2022 - Με χρέη στην Εφορία 4 εκατ. φορολογούμενοι

Τριπλή παρέμβαση στο πεδίο των μισθών, σε Δημόσιο, χαμηλοαμειβόμενους- Στο βάθος οριζόντιες αυξήσεις

Συντάξεις: Πρόσθετη παρέμβαση για την προσωπική διαφορά προαναγγέλλει ο Χατζηδάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider