Real Estate – Logistics: «Κλείνουν» και «ψήνονται» μεγάλα deals με funds στο φίνις του 2022

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate – Logistics: «Κλείνουν» και «ψήνονται» μεγάλα deals με funds στο φίνις του 2022
Οι πληροφορίες και τα σενάρια της αγοράς για επικείμενες ανακοινώσεις συμφωνιών ή ζυμώσεις στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων. Οι εγχώριες εταιρείες, η HIG, τα funds και η αναμονή για Premia Properties

Δύο συν ένα σημαντικά deals στον τομέα logistics, με τη συμμετοχή και μεγάλων διεθνών funds, φαίνεται να «κλειδώνουν» εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, αν όχι εντός του έτους τότε μέσα στους πρώτους μήνες του 2023, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες της αγοράς. Επιβεβαιώνοντας έτσι όσα κατά καιρούς έχει αναδείξει το insider.gr για «χορό επενδύσεων» στα logistics στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, με «αιχμή» το «μέτωπο» Ασπρόπυργου – Ελευσίνας – Θριάσιου Πεδίου, όπου οι αναπτύξεις και τα deals εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη, από καιρό, την τιμητική τους.

Το ένα αφορά σε πιθανή συμφωνία ανάμεσα σε εγχώρια εταιρεία που ειδικεύεται στη μεταφορά ψυγείων με ξένο –κατά πληροφορίες– σχήμα, το δεύτερο το γνωστό κυοφορούμενο deal ανάμεσα σε HIG και Ορφέα Βεϊνόγλου, ενώ η αγορά, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, αναμένει και νέο «χτύπημα» από την Premia στα logistics, ίσως και εντός του προσεχούς διαστήματος, τομέα στον οποίο ήδη έχει μεγάλο «αποτύπωμα» καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισηγμένη, υπό τον Κ. Μαρκάζο, ετοιμάζει και νέο «χτύπημα» που μένει όμως –και αυτό– να επιβεβαιωθεί. Μάλιστα, και η ΤτΕ χτες επιβεβαίωσε την τάση ότι τα κεφάλαια των ΑΕΕΑΠ, άλλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων αλλά και εταιριών ανάπτυξης κατευθύνθηκαν τελευταία σε νέες αγορές επαγγελματικών ακινήτων όπου ξεχώριζαν και οι επαγγελματικές αποθήκες (μαζί με ξενοδοχεία, γραφεία υψηλών προδιαγραφών κ.α.).

Η εγχώρια εταιρεία με «αποτύπωμα» στη νότια Ελλάδα και τα σενάρια

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, «ψήνεται» deal ανάμεσα σε fund και εγχώρια εταιρεία του τομέα logistics, με τις σχετικές επαφές να κρατάνε κάμποσο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Οι ίδιες πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για εταιρεία με μεγάλο «αποτύπωμα» κυρίως στη Νότια Ελλάδα, η οποία εξειδικεύεται κατά βάση στη «ψύξη» (αποθήκευση – μεταφορές ψυγείων), με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ ετησίως, σημαντική ακίνητη περιουσία, ενώ έχει κάνει τα τελευταία έτη και επενδύσεις κοντά 10 εκατ. ευρώ σε Ηγουμενίτσα και Ασπρόπυργο. Εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, η εν λόγω εταιρεία φέρεται να είναι σε επαφές με αμερικανικό fund (όμως, οι φήμες δεν εμπλέκουν τη HIG), πλην όμως, έχουν κυκλοφορήσει και σενάρια για ζυμώσεις με εγχώριο επενδυτικό πόλο που έχει σχέση με πρώην μεγαλοτραπεζίτη, αλλά και ξένα σχήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα της κατάληξης, οι ζυμώσεις αυτές είναι ενδεικτικές του ενδιαφέροντος που προσελκύει ο εν λόγω τομεας του real estate.

«Πλησιάζουν» ανακοίνωσες για HIG – Βεϊνόγλου;

Η δεύτερη συμφωνία που φαίνεται να ολοκληρώνεται προσεχώς είναι αυτή που έχει αναδείξει το insider.gr παλιότερα, όπως και πρόσφατα, πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η στήλη BackStory, ανάμεσα στο μεγάλο αμερικανικό fund HIG και την Ορφέας Βεϊνόγλου, για την εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας μεταφορών. Προσεχώς αναμένονται ανακοινώσεις για το deal που σε γενικές γραμμές έχει «κλείσει» και αναμένονται ανακοινώσεις, αν και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις όλα κρίνονται σε λεπτομέρειες, οπότε, καλό είναι να περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση. Βέβαια, η Ορφέας Βεϊνόγλου είναι σαφώς μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρεία με τζίρο κοντά στα 80-90 εκατ. ευρώ. Ως γνωστόν, το αμερικανικό fund έτσι κι αλλιώς να έχει «ανοίξει» επενδυτικό κύκλο σχεδόν 200 εκατ. ευρώ στην Ασπρόπυργο αλλά και σε Ελευσίνα κ.α., έχει εξαγοράσει εταιρείες (π.χ. Makios και άλλες στον Σκαραμαγκά), έχει αποκτήσει το ακίνητο της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος, στην Ελευσίνα, όπου προωθεί ανάπτυξη 100 – 150 εκατ. ευρώ με στόχο την κατασκευή υποδομών logistics και εμπορευματικού κέντρου, συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ., ενώ έχει και άλλες «βλέψεις» στον χώρο. Επίσης, όπως έχει παλιότερα αποκαλύψει το insider.gr, έχει αποκτήσει εταιρείες της Olympias Κανδύλη, που δραστηριοποιείται επίσης στα logistics (αποθηκών ψυγείων). Με τον τρόπο αυτό η HIG εκτός των αποθηκευτικών χώρων βάζει και τον τομέα ψυγείων στο χαρτοφυλάκιό της. Υπολογίζεται ότι οι άμεσες επερχόμενες επενδύσεις που εξετάζονται μαζί με το project της Χαλυβουργίας θα ξεπεράσουν τα 230 με 250 εκατ.

Η μονάδα κατάψυξης – συντήρησης

Προ ημερών μάλιστα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διεξάγεται μέχρι τις 06/02/2023, ο φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της «ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕ ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» (από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Ε.Π.Ε, της Κανδύλης που εξαγοράστηκε από τη HIG) στη θέση «Πηλιχό» (περιοχή χαρακτηρισμένη ως ΒΙ.ΠΑ. – ΒΙΟ.ΠΑ.) του Δήμου Ασπροπύργου Αττικής. Η δραστηριότητα της μονάδας συνίσταται στην αποθήκευση και διακίνηση συσκευασμένων τροφίμων που απαιτούν αποθήκευση και διακίνηση με ψυγεία, για λογαριασμό τρίτων (3rd Party LOGISTICS). Η μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 42.375,47 τ.μ., με επιφάνεια κάλυψης 13.440,05 τ.μ., συνολική δόμηση 20.489,60 τ.μ., εργαζόμενο προσωπικό 54 άτομα και ψυκτικό όγκο 140.387,9 κ.μ.. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής για τα μη επικίνδυνα προϊόντα. Βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου και σε απόσταση 3 χλμ. Ανατολικά από το κέντρο της πόλη του Ασπροπύργου σε μια περιοχή όπου βρίσκονται και λειτουργούν πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες και χαρακτηρίζεται από το ισχύον ΓΠΣ ως περιοχή ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ. Νοτίως της εγκατάστασης βρίσκεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Πάτρα, σε απόσταση περίπου 3 χλμ., ενώ νοτιότερα στα 4 χλμ. περίπου διέρχεται η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου. Στα βόρεια της εγκατάστασης σε απόσταση περίπου 0,5 χλμ. διέρχεται η Λεωφόρος Νάτο και στα 4 χλμ. διέρχεται η Αττική Οδός. Η συνολική οικοπεδική έκταση της μονάδας ανέρχεται στα περίπου 42.375,47m2 εκ της οποίας καλυμμένη με τις εγκαταστάσεις της μονάδας είναι 14.935,50 τ.μ.

Επενδύσεις από όλους τους ομίλους

Πέραν αυτών, αλλά και του… εν αναμονή deal της Premia, όπως έχουμε αναφέρει, ήδη οι εταιρείες του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων – ΑΕΕΑΠ έχουν εστιάσει και στον τομέα logistics. Κάποιες εξ αυτών επιδόθηκαν εκ νέου σε αγορές και deals στον τομέα των logistics και βιομηχανικών κτηρίων, στο φίνις του 2022, με τις BriQ Properties, Trastor, Premia να συγκαταλέγονται σε αυτές, ενώ και οι άλλες ΑΕΕΑΠ και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων (Prodea, Dimand, Trade Estates κ.α.) έχουν προχωρήσει επίσης σε ανάλογες σημαντικές κινήσεις. Συνολικά, υπολογίζεται ότι δρομολογούνται νέα έργα ανάπτυξης τουλάχιστον 500.000 τ.μ. logistics και εμπορευματικών κέντρων τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μονάδες Αποβλήτων: «Βγήκε» προκήρυξη 242 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη – Προσφορές στις 17/02

Μονόδρομος μόνιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ λέει η ΤτΕ - Τα 8 σενάρια για το χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider