«Βγαίνουν» προς εκμίσθωση «φιλέτα» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη – Το «Ορφανοτροφείο» και η 99ετής διάρκεια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βγαίνουν» προς εκμίσθωση «φιλέτα» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη – Το «Ορφανοτροφείο» και η 99ετής διάρκεια
Στη διενέργεια διαγωνισμού για την αξιοποίηση, υπό την μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης, τριών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη Αττικής προχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδας. Τα ακίνητα των 17,3 χιλ. τ.μ., το μίσθωμα, τα επενδυτικά σχέδια και οι όροι της προκήρυξης.

Στη διενέργεια διαγωνισμού για την αξιοποίηση, υπό την μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης, τριών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη Αττικής, με την υποβολή γραπτών προσφορών και στάδιο προφορικών βελτιωτικών προσφορών, με κριτήριο επιλογής μισθωτή την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά προχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδας, με σχετική προκήρυξη που «βγήκε» την 1η Νοεμβρίου.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) έτη, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί εκμισθώσεως, εκποιήσεως και εν γένει αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών», αρχίζει δε από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης.

Αφορά σε ακίνητα συνολικής έκτασης άνω των 17,3 χιλ. τ.μ. εντός της περίφημης έκτασης των περίπου 85 στρεμμάτων γνωστής και ως «Ορφανοτροφείο» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί (ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα) σε επίπεδα άνω των 1,6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της Εκκλησίας να αξιοποιήσει μέρος της ακίνητης περιουσίας της, όπως είχε πράξει και παλιότερα, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία, στην περίπτωση των ατακτοποίητων ακινήτων – εκτάσεων στην ίδια περιοχή. Πλέον, το νέο εγχείρημα περιλαμβάνει το «φιλέτο» πάνω από την παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης και όχι μόνο, με την Εκκλησία να προχωρά σε διαγωνισμό για την μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτων με την επωνυμία «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ». Προηγήθηκε σχετική απόφαση του εν λόγω Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου αλλά και Έκθεση Εκτίμησης Μισθωτικής Αξίας των δημοπρατούμενων ακινήτων (Οκτωβρίου 2022). Η υποβολή των γραπτών προσφορών θα γίνει στις ακόλουθες ημέρες και ώρες : α) την 2α Δεκεμβρίου 2022 και την 5η Δεκεμβρίου 2022.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει νομικές αντεγκλήσεις ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και το Ελληνικό Δημόσιο και τον τοπικό Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την Ιερά Σύνοδο να απαιτεί αποζημιώσεις (είχε προσφύγει Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) δίχως όμως επιτυχία, σχετικά με πολεοδομικώς αρρύθμιστα οικόπεδα στη Βουλιαγμένη. Οπότε, μένει να φανεί η στάση κρατικών και τοπικών αρχών.

Το μίσθωμα

Η τιμή εκκίνησης του Διαγωνισμού συνιστά το ελάχιστο προσφερόμενο βασικό ετήσιο μίσθωμα, καθώς και το ελάχιστο ποσοστό της ετήσιας αναπροσαρμογής επί του προσφερόμενου βασικού ετήσιου μισθώματος. Ειδικότερα, η τιμή εκκίνησης του Διαγωνισμού ορίζεται ως εξής:

1. Σε ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα εκ συνολικού ποσού 1.619.200 ευρώ το οποίο αναλύεται ως εξής:

Α) για το Ακίνητο Α ελάχιστο ποσό εξ ευρώ ενός εκατομμυρίου (1.000.000,00 €), το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,76% επί του ελάχιστου βασικού ετήσιου μισθώματος,

Β) για το Ακίνητο Β ελάχιστο ποσό εξ ευρώ διακοσίων δεκαέξι χιλιάδων (216.000,00€), το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 13,34% επί του ελάχιστου βασικού ετήσιου μισθώματος,

Γ) για το Ακίνητο Γ ελάχιστο ποσό εξ ευρώ τετρακοσίων τριών χιλιάδων διακοσίων (403.200,00€), το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 24,90% επί του ελάχιστου βασικού ετήσιου μισθώματος),όπως προκύπτει από την από Οκτωβρίου 2022 έκθεση εκτίμησης μισθωτικής αξίας των ακινήτων,

2. Σε ελάχιστο ετήσιο ποσοστό αναπροσαρμογής επί του προσφερόμενου βασικού ετήσιου μισθώματος ίσο προς το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΚΤ) του μήνα της αναπροσαρμογής σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή),όπως αυτό προσδιορίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε.).

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εντεύθεν, το βασικό ετήσιο μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, αρχής γενομένης από την 1ηΙανουαρίου εκάστου έτους, σύμφωνα με το επιτευχθέν ποσοστό αναπροσαρμογής, όπως διαμορφώθηκε κατόπιν ολοκλήρωσης της παρούσας διαγωνιστικής διαδικασίας και το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΚΤ). Σιωπηρή παράταση της μισθώσεως ή αναμίσθωση δεν επιτρέπεται. Επίσης, δεν επιτρέπεται η υπεκμίσθωση όλου ή μέρους του μισθίου, ούτε η μερική ή ολική παραχώρηση της χρήσεως αυτού, μετά ή άνευ ανταλλάγματος, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ορφανοτροφείου.

Τα 3 «φιλέτα»

Αντικείμενο της παρούσας διακήρυξης αποτελεί η διενέργεια διαγωνισμού για την εκμίσθωση ,υπό την μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης, τριών (3) ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή «Μεγάλο Καβούρι» της Βουλιαγμένης Αττικής, επί της οδού Απόλλωνος αρ. 28, με την υποβολή γραπτών προσφορών και μετέπειτα, στάδιο προφορικών βελτιώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπ’ αριθμ. 19/146/2021 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί εκμισθώσεως, εκποιήσεως και εν γένει αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών». Η μίσθωση αυτών θα είναι ενιαία και αδιαίρετη. Ο ενιαίος χαρακτήρας και η αδιαιρετότητα της μίσθωσης αφορούν, μεταξύ άλλων, το μίσθωμα, τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης, την υποβολή ενιαίας προσφοράς για τη μακροχρόνια μίσθωση αυτών, τα αποτελέσματα ενδεχόμενης καταγγελίας της μίσθωσης κλπ. Συνεπώς, η λύση ή η λήξη της διάρκειας της μίσθωσης θα συμφωνείται ενιαία για όλους τους χώρους που απαρτίζουν ή θα απαρτίζουν στο μέλλον το μίσθιο, έτσι ώστε να μην καταργείται ή περιορίζεται η χρήση του μισθίου ή οποιουδήποτε τμήματος αυτού από το μισθωτή.

  1. Ακίνητο επιφανείας 11.836 τ.μ. όπου στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, στο οποίο το Ορφανοτροφείο και έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100%, τυγχάνει ελεύθερο βαρών, μισθώσεων και διεκδικήσεων.
  2. Ακίνητο επιφανείας 1.627 τ.μ. όπου βρίσκεται και το κτίριο του εκμισθούμενου εστιατορίου «ΙΘΑΚΗ», στο οποίο το Ορφανοτροφείο έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100%, το οποίο τυγχάνει ελεύθερο βαρών και διεκδικήσεων.
  3. Ακίνητο επιφανείας 3.885 τ.μ. ,όπου έχουν ανεγερθεί τέσσερις κατοικίες οι οποίες εκμισθώνονται σε ιδιώτες, στο οποίο το Ορφανοτροφείο έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100%, το οποίο τυγχάνει ελεύθερο βαρών και διεκδικήσεων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΙΣΘΙΟΥ–ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Όσον αφορά στο ακίνητο Α: Εντός του χώρου του ακινήτου Α, υφίστανται διάφορα κτίσματα όπως αυτά εμφαίνονται στο από Οκτωβρίου 2022 τοπογραφικό διάγραμμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα υφίστανται: κτήριο A με εμβαδόν ίχνους επί του εδάφους 193,41 τ.μ., κτήριο Β με εμβαδόν ίχνους επί του εδάφους 102,54 τ.μ., κτήριο Γ με εμβαδόν ίχνους επί του εδάφους 348,24 τ.μ., κτήριο Δ με εμβαδόν ίχνους επί του εδάφους 273,71 τ.μ., κτήριο Ιερού Ναού με εμβαδόν ίχνους επί του εδάφους 89,17 τ.μ., κτήριο Φυλακίου με εμβαδόν ίχνους επί του εδάφους 10,00 τ.μ. και κτήριο Ε με εμβαδόν ίχνους επί του εδάφους 532,39 τ.μ..

Όσον αφορά στο ακίνητο Β: Εντός του χώρου του ακινήτου Β, υφίστανται κτίσματα, στεγασμένου χώρου κυρίας χρήσεως, 578,80 τ.μ. και δύο αποθήκες, υπ' αριθμ. 105 και 105Α, εκτάσεως 14,83 τ.μ. και 12,52 τ.μ. αντιστοίχως. Το ακίνητο έχει εκμισθωθεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τη διάρκεια της μίσθωσης να λήγει την 30ή Ιουνίου 2042,σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και συμφωνίες που περιλαμβάνονται σε αυτά.

Όσον αφορά στο ακίνητο Γ: Εντός του ακινήτου Γ, υφίστανται τέσσερα (4) κτίσματα (οικίσκοι) και συγκεκριμένα, ο υπ’ αριθ. 101 λιθόκτιστος οικίσκος, ο οποίος αποτελείται από ισόγειο, επιφανείας 57,76 τ.μ. και εξώστη επιφάνειας 23,28 τ.μ., ο υπ’ αριθ. 102 λιθόκτιστος οικίσκος, ο οποίος αποτελείται από ισόγειο, επιφάνειας 52,17 τ.μ. και εξώστη, επιφανείας 25,38 τ.μ., ο υπ’ αριθ. 103 λιθόκτιστος οικίσκος, ο οποίος αποτελείται από ισόγειο όροφο, επιφανείας 91,59 τ.μ. και πρώτο όροφο, επιφανείας 64,56 τ.μ., και ο υπ' αριθ. 104 λιθόκτιστος οικίσκος, ο οποίος αποτελείται από ισόγειο όροφο, επιφανείας 63,49 τ.μ., και δυο βεράντες επιφανείας 13,30 τ.μ. και πρώτο όροφο, επιφάνειας 58,34 τ.μ. και εξώστη ιδιοκτησίας των 4 οικίσκων (101, 102, 103, 104). Τα ως άνω κτίσματα (οικίσκοι) με αριθμούς 101, 102, 103 και 104 είναι μισθωμένα.

Ανακήρυξη μισθωτή και Επενδυτικό Σχέδιο

Επισημαίνεται ότι ο οριστικός μισθωτής που θα ανακηρυχθεί εκ της παρούσας διαγωνιστικής διαδικασίας, θα πρέπει το αργότερο εντός δύο (2) ετών από την υπογραφή της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης με το Ορφανοτροφείο, να εκπονήσει και να υποβάλει στο τελευταίο, προς αρχική έγκριση, Επενδυτικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του μισθίου, στο οποίο θα πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να περιγράφεται η προτεινόμενη επένδυση στο μίσθιο, το ύψος της εν λόγω επένδυσης, το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης αυτής, ο υπολογισμός έναρξης λειτουργίας, οι προτεινόμενες χρήσεις, τα αναμενόμενα κέρδη, οι ωφέλειες, η ανάπτυξη κλπ.

Ο οριστικός μισθωτής δύναται να αιτηθεί αιτιολογημένα από το Ορφανοτροφείο την παράταση της ως άνω προθεσμίας, κατά ένα (1) επιπλέον έτος, το δε Ορφανοτροφείο έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει το σχετικό αίτημα του οριστικού μισθωτή. Στο εν λόγω Επενδυτικό Σχέδιο, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και εκτίμηση του ετήσιου ποσοστιαίου μισθώματος, το οποίο θα καταβάλλεται στο Ορφανοτροφείο, επιπροσθέτως του βασικού ετήσιου μισθώματος, από και διά της έναρξης λειτουργίας της οικείας επένδυσης στο μίσθιο και θα υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ακαθαρίστων ετησίων εσόδων του μισθωτή (προ ΦΠΑ), όπως τα ακαθάριστα ετήσια έσοδα καθορίζονται στην ακόλουθη παράγραφο.

Το ποσοστιαίο μίσθωμα υπολογίζεται σε ετήσια βάση και συμπίπτει με την οικονομική χρήση του μισθωτή, από 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Τα ακαθάριστα έσοδα θα καθορισθούν εγγράφως μεταξύ του μισθωτή και του Ορφανοτροφείου, τροποποιώντας στην αρχική σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης.

Ως ακαθάριστα έσοδα νοούνται όλα τα έσοδα του μισθωτή που θα προέλθουν από/ή θα σχετίζονται με την εν γένει λειτουργία του μισθίου, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: α) κάθε εσόδου (από συναλλαγή διά μετρητών ή μέσω πίστωσης) από την εκμίσθωση, κατοχή ή χρήση δωματίων, καταστημάτων, γραφείων, κάθε είδους χώρου εκθέσεων ή πωλήσεων, κάθε τμήματος ή χώρου του μισθίου β) κάθε αμοιβής από την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης, γ) εσόδων από μηχανήματα πωλήσεων και αναψυχής, δ) εσόδων από συμμετοχές μελών, ε) εσόδων από συνέδρια, δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις, στ) εσόδων και χρεώσεων υπηρεσιών και προϊόντων εστίασης, και γενικά όλων των εσόδων από τη χρήση και λειτουργία του μίσθιου και των εγκαταστάσεών του αναλόγως με το είδος της επιχείρησης που θα ασκηθεί σε αυτό.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Επισημαίνεται ότι εντός του ακινήτου Α υφίσταται ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος εξαιρείται της παρούσας διακήρυξης και της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης.

Ωστόσο, ο μισθωτής υποχρεούται να αναλάβει, δια της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης, όπως συντηρεί, καθαρίζει και επισκευάζει αυτόν τακτικώς, ώστε να διατηρείται σε άριστη κατάσταση, κατόπιν σχετικών υποδείξεων και εγκρίσεων εκ μέρους του Ορφανοτροφείου, έτι δε περαιτέρω όπως επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιερού Ναού (παραδείγματος χάριν, για την τέλεση μυστηρίων, πανηγύρεων, εορταστικών εκδηλώσεων και επετείων, εορτών κλπ) και την εν γένει ακώλυτη πρόσβαση των πιστών και των ιερέων σε αυτόν, οποτεδήποτε και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επισημαίνεται ρητώς ότι ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανήκει στην αποκλειστική ιδιοκτησία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η δε λειτουργική χρήση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου παραμένει στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ως εκ τούτου, ο μισθωτής ουδέν δικαίωμα αποκτά επί αυτού.

Λειτουργία του Ορφανοτροφείου

Επισημαίνεται ότι όλες οι μέχρι σήμερα λειτουργίες και υπηρεσίες του Ορφανοτροφείου, που παρέχονται μέχρι σήμερα εντός του Ακινήτου Α (φιλοξενία ορφανών τέκνων, παροχή στέγης και σίτισης, μόρφωσης και διαπαιδαγώγηση τέκνων, λειτουργία των υπηρεσιών του Ορφανοτροφείου, κλπ.), θα εξακολουθήσουν να επιτελούνται κανονικά μέχρι και υπό τον όρο πλήρους και προσήκουσας μετεγκατάστασης των εν λόγω λειτουργιών, των οικείων υπηρεσιών του Ορφανοτροφείου καθώς και των ορφανών τέκνων και του οικείου προσωπικού του Ορφανοτροφείου σε έτερο ακίνητο, που θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα υποδειχθεί σχετικώς από το Ορφανοτροφείο.

Στο πλαίσιο αυτό ρητά επισημαίνεται ότι διά της υπογραφής της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης ο μισθωτής θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, εξ ολοκλήρου το κόστος μετεγκατάστασης των ορφανών τέκνων που φιλοξενούνται σήμερα στο Ορφανοτροφείο προς επιτέλεση του σκοπού του καθώς και όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών του Ορφανοτροφείου και του οικείου προσωπικού, σε έτερο ακίνητο, επαρκές, ικανό και απολύτως κατάλληλο για τον σκοπό αυτό που θα υποδειχθεί προς τούτο από το Ορφανοτροφείο στον μισθωτή.

Το κόστος μετεγκατάστασης θα περιλαμβάνει, ενδεικτικώς, και τις εργασίες πλήρους ανακαίνισης και επισκευής του υποδειχθέντος από το Ορφανοτροφείο νέου ακινήτου, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει τους απαραίτητους και κατάλληλους χώρους για την φιλοξενία των ορφανών τέκνων, τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την μόρφωση και την εν γένει διαπαιδαγώγησή τους, τη στέγαση των απαιτούμενων υπηρεσιών και του προσωπικού του Ορφανοτροφείου, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση σχετικού εξοπλισμού που απαιτείται για την πλήρη και άρτια λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Ορφανοτροφείου, εκτιμώμενου συνολικού κόστους ανερχόμενου κατά προσέγγιση στο ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00€).

Ρητά επισημαίνεται ότι ο μισθωτής δεν δύναται σε καμία περίπτωση να αποβάλει το Ορφανοτροφείο, τις υπηρεσίες αυτού, το προσωπικό του καθώς και τα φιλοξενούμενα από το Ορφανοτροφείο τέκνα από το Ακίνητο Α, αντιθέτως (ο μισθωτής) οφείλει να αναλάβει αποκλειστικά κάθε κόστος, έξοδο και αμοιβή που απαιτείται για την προσήκουσα κατά τα ανωτέρω μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών του Ορφανοτροφείου σε νέο κατάλληλο προς τούτο ακίνητο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευαστικές: Ο ΒΟΑΚ, η Αττική Οδός και το «δυνατό χαρτί» των Παραχωρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider