Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο φιλορώσος, πρώην πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο φιλορώσος, πρώην πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος υπόσχεται να φέρει πολιτική σταθερότητα και να εξαλείψει την εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση 20:31

Η Προοδευτική Βουλγαρία, το κόμμα του φιλορώσου πρώην προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην χώρα συγκεντρώνοντας το 37,5% των ψήφων, ενώ δεύτερο με 16,2% ακολουθεί το κόμμα GERB του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τα exit poll της εταιρείας Alpha Research που έχει την έδρα της στην Σόφια.

Ο 62χρονος Ράντεφ – ένας ευρωσκεπτικιστής, πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, που έχει ταχθεί κατά της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – παραιτήθηκε από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο προκειμένου να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, λίγους μήνες μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης τον Δεκέμβριο.

Το αυξημένο κόστος διαβίωσης αφότου η Βουλγαρία υιοθέτησε το ευρώ, τον Ιανουάριο, είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες. Περισσότερο, όπως φαίνεται, από τις προτροπές Ράντεφ για βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα ή για επανέναρξη των ροών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Ο Ράντεφ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το GERB και με το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες», στον επικεφαλής του οποίου Ντέλιαν Πεέβσκι έχουν επιβάλει κυρώσεις για διαφθορά οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η Βουλγαρία αναπτύχθηκε ταχύτατα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007. Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε σημαντικά, ο δείκτης ανεργίας είναι χαμηλότερος στην ΕΕ και η οικονομία της απέκτησε ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο η μάστιγα της διαφθοράς παραμένει: η Βουλγαρία βρέθηκε στην 84η θέση του καταλόγου της Transparency International για τη διαφθορά το 2025, στο ίδιο επίπεδο με την Ουγγαρία, τη χώρα με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Η Blackstone εξαγοράζει την Skroutz από την CVC

Ψηφιακός φάκελος για κάθε ΑΦΜ: Στο «ραντάρ» καταθέσεις, ακίνητα, POS και social media

Το φθινοπωρινό εκλογικό χαρτί, ο Μητσοτάκης «παίζει» Metallica, οι «καλοδεχούμενες προτάσεις» του ΠΑΣΟΚ

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider