Μαρινάκης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια
Με αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο και την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, στην οποία ανέφερε ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας διέτρεξε και τα θέματα της συνεδρίασης με κύριο μέλημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και τα θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο και την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, στην οποία ανέφερε ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας διέτρεξε και τα θέματα της συνεδρίασης με κύριο μέλημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και τα θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτές είναι είπε -ο πρωθυπουργός- οι τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης προφανώς όχι μόνο στο νομοθετικό πεδίο αλλά και στην πρακτική εφαρμογή του έργου μας στη διάρκεια ολόκληρης της τετραετίας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέλυσε στο υπουργικό συμβούλιο την πορεία εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας που έχουν ήδη νομοθετηθεί και δείχνουν ήδη τα πρώτα τους αποτελέσματα και παρουσίασε το ν/σ για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. «Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα τέσσερα νέα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης που είχαν προαναγγελθεί. Συγκεκριμένα:

Η μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ με στόχο τη μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων

  1. Το πλαφόν στο μικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος
  2. Η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και
  3. Οι καθαρές τιμές σε νωπά προϊόντα

Μετά τη νομοθέτηση των συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων το Φεβρουάριο του 2024 ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν ανατιμηθεί 3760 κωδικοί.

Η εφαρμογή της ρύθμισης επέφερε τον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

Με αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για 30% μείωση των προσφορών προς τις εταιρείες λιανεμπορίου με την υποχρέωση ισόποσης μείωσης των τιμών τιμοκαταλόγου τόνισε ότι έχει ήδη οδηγήσει στη μείωση της τιμής σε περισσότερα από 3900 προϊόντα.

Υπογράμμισε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές «διορθώνονται κατεστημένες πρακτικές και δυσλειτουργίες δεκαετιών που νόθευαν τον ανταγωνισμό και αλλοίωναν το κριτήριο του καταναλωτή. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία όλων των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια απ' την πρώτη στιγμή. Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από έκτακτα μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον κατά 5%, το market pass, αλλά και σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα και αυστηροποιώντας τους ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι την περασμένη χρονιά και 12 εκ. ευρώ πρόστιμα έχουν εισπραχθεί».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στην παρουσίαση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη του νομοσχεδίου για α) την Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) τον Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και γ) τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Με τη ρύθμιση αυτή η Ελλάδα καθίσταται πιο ανταγωνιστική ως προς την επιχειρηματικότητα στον τομέα της άμυνας και μπορεί να αναπτύξει τεχνολογίες που θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ν/σ που αφορά: α) το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα και β) Ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζεται ένα ενιαίο, λεπτομερές και σύγχρονο εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με:

  • Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης,
  • Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και
  • Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα,

σε όλα τα στάδια, από την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που τα παράγουν, τα συσκευάζουν και τα εμπορεύονται μέχρι τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων».

Τόνισε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών πριν λίγες ημέρες, πως θα εξετάσουμε και θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άμεσα δρομολογεί αυτήν την δέσμευση.

Η κυβέρνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο πρωταγωνιστεί μαζί με τις χώρες της EU- MED 9 στην κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής στην πράσινη καλλιέργεια και των διαπραγματεύσεων για την νέα ΚΑΠ. Επισημαίνουμε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Είναι σημαντικό να στηρίξουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα αυτές τις διεκδικήσεις απέναντι στη λογική των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Ας αφήσουν λοιπόν τα μισόλογα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ας συνταχθούν με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της χώρας»», υπογράμμισε.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που παρουσίασε στη συνεδρίαση του Υπουργικού ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ήταν άλλο ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαρινάκης. «Με το νομοσχέδιο εισάγεται καθολικά η ψηφιακή επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, αποτυπώνοντας έτσι με ακρίβεια τις συναλλαγές αυτές προκειμένου να μην επιδέχεται αμφισβήτησης ενώπιον δικαστικής αρχής ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης με τις οποίες «ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ παράλληλα η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών».

Όπως τόνισε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με υποδομές και προσωπικό και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες» και αναφέρθηκε στη δρομολόγηση μέσα στο 2024, 6.500 προσλήψεων μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού.

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, σε συνέχεια των 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν περίπου 100 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. διαφόρων ειδικοτήτων στον βαθμό του συντονιστή διευθυντή».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ακόμη στο Πρόγραμμα Period Poverty, την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών αλλά και στην τροπολογία για την «Κατ' εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας.

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «για 1+1 μήνα παρατείνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Για την απόφαση αυτή λήφθηκαν υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου».

Τέμπη: «Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης»

«Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης. Όλες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν από ένα σημείο και μετά ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτώμενος σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όλα αυτά κατατίθενται στη δικαιοσύνη, που διεξάγει έρευνα που είναι σε εξέλιξη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην διακινούνται ειδήσεις που μπορεί να προκαλούν και αναταραχή και στους συγγενείς των θυμάτων. Ουδέποτε δόθηκε κάποια τέτοια εντολή» πρόσθεσε.

Επίσης είπε ότι όλοι αυτοί που πετάνε λάσπη από την αντιπολίτευση είναι καλό να έχουν στοιχεία. «Αν δεν έχουν στοιχεία απλά λαϊκίζουν» υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι ήταν μια επιχειρησιακή απόφαση η οποία σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι, δεν έγινε με κανένα σκοπό συγκάλυψης. «Εκρίθη αναγκαία για επιχειρησιακούς λόγους, για να μπορέσουν οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και ενδεχομένως να διασωθούν κάποιοι από αυτούς» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

«Το να διακινούμε θεωρίες συνομωσίας και να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών δεν είναι τίμιο και δυστυχώς συμβαίνει και από κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

«Δεν προκύπτει ότι κάποιος επί σκοπό έδωσε μια τέτοια εντολή για να κουκουλώσει κάτι» επανέλαβε ο κ. Μαρινάκης.

Για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η επικεφαλίδα όλων των μετρήσεων, από την πιο επιεική για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέχρι την πιο αυστηρή μέτρηση δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης. Όπως συμβαίνει σε κάθε μεταρρύθμιση το σημείο αποδοχής της είθισται να είναι το χαμηλότερο δυνατό όταν ξεκινάει η συζήτηση».

«Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μια από τις πιο διαχρονικές, σταθερές προτάσεις της ΝΔ, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, και κάνουμε την μεταρρύθμιση με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη» σημείωσε.

Επιπλέον είπε ότι το κυριότερο είναι ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα κυρίως αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Στη χρηματοδότηση στη στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, στη στήριξη και ενίσχυση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στη δύναμη που δίνεται συνολικά στα δημόσια πανεπιστήμια» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του κ. Ανδρουλάκη είπε «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι καλύτερο να αφήσει αόριστες κατηγορίες, αυτός λέει τσιτάτα και μάλιστα προσβλητικές εκφράσεις που δεν αποδεικνύονται, να δει την πραγματικότητα, να έρθει στο 2024, να δει τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες, να δει τι λέει το νομοσχέδιο, να το συγκρίνει με το πρόγραμμά του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη είναι ουσιαστικά να αποκλείσουμε αυθαίρετα κάποια παραρτήματα των πανεπιστημίων και να προκρίνουμε άλλα. Αντί για ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους όπως νομοθετεί η κυβέρνηση. Η θέση αυτή του κ. Ανδρουλάκη που μας κατηγορεί για διευθετήσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων εκτός από νομικά έωλη είναι και ιδιαίτερα παρεξηγήσιμη» ανέφερε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα αρρύθμιστο τοπίο.

Για τις δηλώσεις Κασσελάκη που αφορούν και σε ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή αφού υπογράμμισε ότι διαφωνεί με τον συλλογισμό που αποδίδει ποινικές ευθύνες στον υπουργό λόγω της καθυστέρησης της υπογραφής της σύμβασης πρόσθεσε «Ο κ. Κασσελάκης και πολλοί άλλοι στην αντιπολίτευση περιμένουν ένα οποιοδήποτε τραγικό γεγονός, περιμένουν μια κρίση για να κάνουν πολιτική καριέρα. Για να χτίσουν αφήγημα, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να πουν. Δεν έχουν καμία αντιπρόταση, δεν μπορούν να κάνουν πολιτική και κάνουν πολιτική ακόμη και στις πλάτες συγγενών, ακόμα και στο όνομα θυμάτων και νεκρών».

«Ντροπή είναι η τυμβωρυχία, ντροπή είναι να επιλέγεις νεκρούς και να κάνεις καριέρα στο όνομα κάποιων εξ αυτών, ντροπή είναι να κάνεις πολιτική και καμπάνιες πάνω στον πόνο ανθρώπων» είπε ο κ. Μαρινάκης.

«Ο κάθε Κασσελάκης αν θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη να καταθέσει τα στοιχεία, αλλιώς να σταματήσει να παίζει με τον πόνο των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Για την αναγραφή των ονομάτων των νεκρών των Τεμπών στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη ανέφερε ότι το μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη είναι ένας ιερός χώρος τιμής των στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν υπέρ του καθήκοντος και δεν θεωρούμε ότι είναι ένας χώρος τέτοιος.

«Ο κ. Δούκας ας μην κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του και ας τις αναλάβει κάποια στιγμή. Και να γνωρίζει τι προβλέπεται και τι μπορεί να συμβεί σε ένα συγκεκριμένο χώρο» σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί με πολιτικές αποχρώσεις

Επίσης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε εντολή από τον κ. Τασούλα. «Είναι γνωστό ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της βουλής, είναι αρμοδιότητα του δήμου. Το μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη είναι εκεί για να μας θυμίζει αυτούς που έπεσαν για το καθήκον στην πατρίδα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: «Σκάλωσε» στο 3,2% τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα – «Αργυρό» ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Επίσημη πρώτη για τα μέτρα κατά της ακρίβειας – Κρας τεστ διαρκείας στις τιμές των σούπερ μάρκετ

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με πρόσθετους πόρους 40 εκατ. ευρώ το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider