Μητσοτάκης σε αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις - Δεδομένα και περιορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε αγρότες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις - Δεδομένα και περιορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια
Καλή διάθεση για εξεύρεση λύσης αλλά και ξεκαθάρισμα πως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη. Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού - «Τρέχει» τη συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα», υπογράμμισε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υποδέχθηκε αντιπροσωπεία των αγροτών, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και των μπλόκων, τονίζοντας πως οι προβληματισμοί του πρωτογενούς τομέα είναι δικαιολογημένοι.

«Βέβαια αν δείτε κι εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο το γνωρίζετε ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προσεγγίζουμε αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης όπως έχουμε κάνει και όλο αυτό το διάστημα», τόνισε ακόμα.

Λύση ζητούν οι αγρότες

Από την πλευρά των αγροτών, ο εκπρόσωπός τους, κ. Ρίζος Μαρούδας ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση. Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Ήπιο και καλό κλίμα κατανόησης

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής μπλόκων ήταν σε ήπιο και καλό κλίμα κατανόησης. «Είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουνε κάθε χρόνο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μπλόκων κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. «Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επίσης να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποίοι είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση η συζήτηση με τους αγρότες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους» δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση αλλά και το ζήτημα της προκαταβολής που πρόκειται να δοθεί: «εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και επαναλαμβάνω ότι έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αντιλαμβανόμαστε, ειδικά σε κάποιες επιμέρους αιτιάσεις τους, ότι υπάρχει μια δυσκολία ως προς το αυξημένο κόστος παραγωγής. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακούσουμε αυτά τα οποία είπε ο πρωθυπουργός. Πράγματι όμως και στην κατεύθυνση του κόστους παραγωγής, που αφορά δηλαδή το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και στην κατεύθυνση των θεσμικών ζητημάτων όπως είναι η ΚΑΠ, όπου εκεί η χώρα μας έχει μια πολύ σημαντική επιτυχία.

Όπως ανέφερε χθες το insider.gr, η κυβέρνηση εξετάζει την άμεση και όχι το φθινόπωρο επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με βάση τις επιστροφές φόρου που έγιναν στους αγρότες το 2023. «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού πριν τη συνάντηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητεί κάθε περιθώριο συνεννόησης, βάζοντας στο τραπέζι του διαλόγου πακέτο άμεσων διευκολύνσεων.

Οι 15 αντιπρόσωποι των αγροτών που αποτελούν την επιτροπή είναι τα εξής:

  1. Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
  2. Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
  3. Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
  4. Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
  5. Νίκος Κούτρας
  6. Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
  7. Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
  8. Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
  9. Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
  10. Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
  11. Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
  12. Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
  13. Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
  14. Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
  15. Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Γιατί ο ανταγωνισμός δουλεύει μόνο στο χωράφι, αλλά όχι στις αγορές

Αυγενάκης: Είμαστε στο πλευρό κάθε αγρότη - Η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά

Αυξάνεται στα 61,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider