Μητσοτάκης στο Bloomberg: Καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία το 2024 - Αρχές Φεβρουαρίου η ψήφιση του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία το 2024 - Αρχές Φεβρουαρίου η ψήφιση του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια
Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, σημειώνοντας πως η ακρίβεια παραμένει πρόβλημα για τη χώρα. 

Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg και τη δημοσιογράφο Francine Lacqua, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Νταβός, σημειώνοντας πως η χώρα θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ανησυχίες, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε πλεόνασμα», ανέφερε ως το επόμενο βήμα για την οικονομία. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Μειώσαμε τους φόρους κατά την πρώτη μας θητεία, βελτιώσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, βελτιώσαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό που ήταν αρνητική στο παρελθόν ενώ αντίθετα σήμερα είναι μία ευημερούσα οικονομία».

Αναφερόμενος στο δημογραφικό πρόβλημα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε κάνει την αντιμετώπιση της ανισότητας βασικό μοχλό του προγράμματός μας. Χρειαζόμαστε όμως ένα υγιές πλεόνασμα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Θέλουμε να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες που έχουν παιδιά - γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό πρόβλημα - και τις πιο ευάλωτες οικονομικά οικογένειες και θα ανακοινώσουμε σύντομα νέα μέτρα».

Για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε πως θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας και μετά από δημόσια διαβούλευση θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος του κράτους τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

«Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2024. Έχουμε σημαντικές συμμετοχές και ενδιαφέρον μέχρι τώρα, ανέφερε.

«Δεν είναι μόνο το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε πουλήσει με μεγάλη επιτυχία μερίδια στις τράπεζές μας. Η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι, υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές. Θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς που θα πωληθεί. Και αυτό που περιμένω, Francine, είναι επίσης νέες δημόσιες εγγραφές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Εννοώ ότι οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια. Και για πρώτη φορά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί μια ελκυστική εναλλακτική λύση».

Σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, είπε ότι «πολλοί ανησυχούσαν για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Όλα όμως τώρα είναι αισιόδοξα για τις ελληνικές τράπεζες. Χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα».

«Θα περιμένετε ειδήσεις για την Τράπεζα Πειραιώς σύντομα. Και πάλι, θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε πέρυσι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Μια μεγάλη ιταλική τράπεζα επενδύει στην Alpha Bank. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και στην ελληνική οικονομία. Αλλά θυμηθείτε μόνο, Francine, όταν κάναμε αυτές τις συζητήσεις πριν από τέσσερα χρόνια, πολλοί είχαν ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), τα οποία μειώσαμε σημαντικά. Τώρα όλοι φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες και, ειλικρινά, χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Χρειαζόμαστε τις τράπεζες να χορηγήσουν μεγαλύτερες πιστώσεις στην πραγματική οικονομία», είπε αναλυτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαδοχή στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ - Τα σενάρια του Politico και το live test του Κυριάκου στο Νταβός

Σκρέκας στην Βουλή για ακρίβεια: Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 5.000 έως 2 εκατ. ευρώ

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider