ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η αναταραχή - Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος, λέει ο Ν. Παππάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η αναταραχή - Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος, λέει ο Ν. Παππάς
Πολιτικό φορέα ετοιμάζει η «Ομπρέλα». Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:49

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τις διαγραφές και τις αποχωρήσεις».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση των στελεχών της αποκαλούμενης «Ομπρέλας», υποστήριξε ότι «η Ομπρέλα δεν ήθελε ούτε τον Τσίπρα και είναι δεδομένο πλέον ότι θα κάνει άλλο κόμμα», ενώ συμπλήρωσε πως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν μια αδικαιολόγητη κριτική στον Κασσελάκη από την πρώτη μέρα που έγινε πρόεδρος του κόμματος.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κριτική που έχει ασκηθεί όχι μόνο από την «Ομπρέλα» που αποχώρησε, αλλά και από την ομάδα της Αχτσιόγλου που παραμένει, υποστήριξε πως «μπορούμε και πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή εδώ και να τελειώσουν όλα».

Στη συνέχεια ο κ. Παππάς, υπογράμμισε πως «πρέπει να ζητήσουμε όλοι μια συγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς για τα όσα ακολούθησαν από την εκλογή του Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Παππάς απέδωσε την κακή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη που αποχώρησαν και «ασκούσαν πολεμική κριτική μέσα στο ίδιο τους το κόμμα», ενώ έθεσε ως εκλογικό πήχη των ευρωεκλογών το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Μπορεί η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου (6+6) να μην ανακοίνωσε την αποχώρησή της κατά την ταραχώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όμως το κλίμα μόνο ήρεμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, το Σάββατο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα διοργανώσουν πανελλαδική διάσκεψη στελεχών, για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα. Είναι γεγονός πως μέσα στις τάξεις της ομάδας έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις. Όμως, όλοι συμφωνούν πως το «γυαλί έχει ραγίσει», απλώς δεν είναι άπαντες σίγουροι πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσουν. Οπότε μπορεί να προκύψουν εξελίξεις που να οδηγήσουν ακόμα και σε διεύρυνση της διάσπασης.

Με δεδομένη την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ από 47 βουλευτές έπεσε στους 45. Καθώς στους 6+6 συμπεριλαμβάνονται οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη- άπαντες βουλευτές- μια πιθανή αποχώρησή τους θα περιορίσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε 38 άτομα.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαθέτει 32 βουλευτές. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άλλοι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αμφιταλαντεύονται- λόγω του τοξικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος. Αν υπάρξει και δική τους αποχώρηση παράλληλα με τους βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, τότε η κατάσταση θα περιπαιχτεί από την «ισοπαλία» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των 32 βουλευτών.

Τι θα κάνει η «Ομπρέλα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα» προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, ενώ στόχος θα είναι να προσεγγίσει πολύ κόσμο, είτε ανένταχτο, είτε απογοητευμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ που απομακρύνθηκε μετά τις ήττες του 2019 και του 2023.

Από την πλευρά του, o Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον ενδιαφέρει η διακυβέρνηση του τόπου και ότι ο στόχος της «Ομπρέλας» είναι να συγκροτήσει ένα μπλοκ δυνάμεων, που θα διεκδικήσει να κυβερνήσει τη χώρα. «Αυτό θέλω να συζητήσω με όλα τα κομμάτια της Αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Βίτσας: Στην περιοχή του γελοίου αυτά που είπε ο κ. Κασσελάκης για την 5η φάλαγγα

Αφού έχουμε φύγει κι έχουμε διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που μας απασχολεί είναι πώς θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο και πώς θα το βάλουμε μπροστά, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Βίτσας εξηγώντας πως σε αυτή τη φάση μιλάει για έναν νέο πολιτικό φορέα.

Σε ερώτηση αν θα φύγουν κι άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σε όλη την Ελλάδα φεύγει κόσμος από τις οργανώσεις και εκτίμησε πως θα φύγουν στελέχη και από την Κεντρική Επιτροπή.

Σε ερώτηση για την Εφη Αχτσιόγλου απάντησε πως είναι ευχή του να συναντηθούν.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει μετακινηθεί και πως πλέον δεν ανήκει στην ριζοσπαστική Αριστερά. Σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, όπως είπε, οι πολίτες τον κατατάσσουν στην κεντροδεξιά, είναι προβληματική η εκφώνηση του πολιτικού του λόγου του Στέφανου Κασσελάκη.

Ερωτηθείς ποιος θα είναι κερδισμένος από όλη αυτή τη διαδικασία απάντησε ότι θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε πως κυρίαρχο θέμα είναι ποιος θα βάζει ατζέντα.

Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Κασσελάκης είπε χαρακτηριστικά ότι είναι «στην περιοχή του γελοίου αυτά που είπε για την 5η φάλαγγα. Δεν ήταν στην Ελλάδα, δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρουμε αν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, και έρχεται και λέει πράγματα που δεν ξέρει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα κάποιος του τα είπε».

Για όσους έφυγαν από την Κουμουνδούρου είπε ότι αυτό δείχνει θάρρος. «Δεν πάμε σε κάτι άγνωστο, πάμε στη συνάντηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και τη διαμόρφωση ενός πολιτικού χώρου που θα διαμορφώνει τις εξελίξεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μείνει με μια μικρή ομάδα με λειψές ως καθόλου οργανώσεις και μια αντίληψη περί κόμματος πολύ βολική και που ταιριάζει στον 19ο αιώνα. Αρχηγικά κόμματα χωρίς δομή αλλά μόνο με αρχηγό δεν υπάρχουν πια».

Σε ερώτηση αν κ. Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι μπορεί να κερδίζει τον Μητσοτάκη, αλλά και αν τον κερδίσει τι θα προσφέρει στη χώρα;».

Και συνέχισε λέγοντας ότι στον λόγο του κ. Κασσελάλη υπάρχει μια δεξιά αντίληψη, όπως και η αντίληψη ότι πολιτική είναι να μιλάς με χονδροειδή τρόπο. «Και ένα παιδί 7 χρονών τα λέει αυτά» είπε και πρόσθεσε πως «και η ρηχότητα πολιτική άποψη είναι».

Αναφορικά με το ΜΕΡΑ 25 εξήγησε πως αναγνώρισε ότι είναι στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Αν υπάρχει μια συλλογική ηγεσία και όχι ο στρατηλάτης ηγέτης μπορεί να συναντηθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχω ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετακινήθηκε, είναι κάτι διαφορετικό. Πρέπει εγώ να υποταχθώ σε αυτό; Καθαρά και όμορφα λέω εγώ δεν μπορώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φάμελλος: «Δεν περισσεύει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ - Χρειαζόμαστε συνθέσεις, όχι αφαιρέσεις»

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την ολοκλήρωση της ΚΕ, το κόμμα προχωρά προσηλωμένο στα προβλήματα της κοινωνίας

Παραιτήθηκαν από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι Γ. Κυρίτσης και Τρ. Μηταφίδης

gazzetta
gazzetta reader insider insider