Θεσσαλία: Αγωνία για τη λεπτοσπείρωση – Επιπλέον αυξήσεις σε γαστρεντερίτιδες και λοιμώξεις αναπνευστικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεσσαλία: Αγωνία για τη λεπτοσπείρωση – Επιπλέον αυξήσεις σε γαστρεντερίτιδες και λοιμώξεις αναπνευστικού
Στα 181 ανέρχονται συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και στα 187 τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων που έχουν καταγραφεί από την έναρξη των πλημμυρών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Στα 181 ανέρχονται συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και στα 187 τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων που έχουν καταγραφεί από την έναρξη των πλημμυρών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Το τελευταίο 24ωρο 1429 συμπολίτες μας επισκέφθηκαν τις 26 δομές Υγείας του ΕΣΥ στην περιοχή για ανάγκες υγείας. Για σήμερα, 15/9, καταγράφονται 51 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 62 νέες διαγνωσμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού», είπε η κ. Αγαπηδάκη, σημειώνοντας ότι από την έναρξη της πλημμύρας έχουν καταγραφεί συνολικά 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Σε σχέση με τις νοσηλείες, καταγράφονται 3 νέες σήμερα με γαστρεντερίτιδα, ενώ νοσηλεύονται συνολικά 12 περιστατικά και 7 νέες νοσηλείες με λοιμώξεις του αναπνευστικού και νοσηλεύονται συνολικά 15 περιστατικά.

Ειδικά όσον αφορά στη γαστρεντερίτιδα, η Αναπληρώτρια Υπουργός, τόνισε ότι δεν ανιχνεύεται κανένα νέο εντεροπαθογόνο.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η περιοχή δίνει κρούσματα λεπτοσπείρωσης και η μεγάλη αγωνία των υγειονομικών αρχών είναι να τα περιορίσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα. «Γι’ αυτό το λόγο επιμένω, αν οι πολίτες έχουν συμπτώματα πυρετού με γαστρεντερίτιδα, εξανθήματα ή άλλα συμπτώματα, να απευθύνονται άμεσα στις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από το νοσοκομείο Λάρισας έχουν αναφερθεί δύο ύποπτα περιστατικά για λεπτοσπείρωση, στα οποία ο πρώτος έλεγχος ήταν αρνητικός. Εντούτοις, οι εργαστηριακές αναλύσεις συνεχίζονται, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για λεπτοσπείρωση.

Η κ. Αγαπηδάκη ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η διανομή 10 συστημάτων ταχείας μοριακής ανίχνευσης παθογόνων γαστρεντερικού και αναπνευστικού, δύο εκ των οποίων εστάλησαν στα νοσοκομεία Βόλου και Καρδίτσας και τα υπόλοιπα στα κέντρα υγείας των περιοχών που έχουν πληγεί.

Δίκτυο υδροδότησης και εντομολογική επιτήρηση

Σε σχέση με το δίκτυο υδροδότησης και την ασφάλεια του νερού, η Αναπληρώτρια Υπουργός, υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 170 δειγματοληψίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση είναι πλέον το νερό 12 Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων στους Δήμους Τεμπών και Τρικκαίων και ειδικότερα Κατάλληλο στις εξής περιοχές:

  • Δήμος Τεμπών: Δημοτική Ενότητα Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόννων, Κάτω Ολύμπου και την Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίου.
  • Δήμος Τρικκαίων: Κοινότητες Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικου, Γοργογυρίου, Γενεσίου και Αρδανίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές, ισχύει ό,τι είχε ανακοινωθεί χθες, Πέμπτη.

Για τον Δήμο Βόλου, αναμένονται αύριο τα οριστικά αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, ώστε να κριθεί εάν το νερό είναι κατάλληλα για ανθρώπινη χρήση.

Σε σχέση με την εντομολογική επιτήρηση ανέφερε: «Για να έχουμε έγκαιρη και άμεση αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια, έχουν τοποθετηθεί επιπλέον παγίδες και τα αποτελέσματα που αφορούν στα ενήλικά κουνούπια θα είναι έτοιμα αύριο. Επιπλέον, εξετάζονται και οι προνύμφες, οι οποίες βρίσκονται στα λιμνάζοντα ύδατα. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι ήταν αρνητικοί για προνύμφες, σε όλες τις περιοχές που ελέγχθηκαν».

Διανομή προστατευτικού εξοπλισμού

Σήμερα έγινε η τρίτη διανομή προστατευτικού εξοπλισμού στα χωριά της Καρδίτσας, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις πλημμύρες (Καλογριανό, Αγία Τριάδα, Βλοχό, Μεταμόρφωση, Ψαθοχώρα, Μαραθέα, Κοσκινού), σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κ. Αγαπηδάκη, αναγνώρισε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και οι λάσπες έχουν καλύψει πολλά σημεία μέσα στα χωριά. Για το λόγο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία -Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών- έχουν ήδη κινητοποιήσει επιπλέον συνεργεία και μηχανήματα, για να μπορέσουν να συνδράμουν τους κατοίκους στο έργο του καθαρισμού των περιοχών. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των συνεργείων και να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμναζόντων και λασπωδών υδάτων, με τα νεκρά ζώα σε όλες τις περιοχές.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται παρούσα στο πλευρό των πολιτών σε καθημερινή βάση: « Δεν θα φύγω από εδώ εάν δεν βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι είναι υγιείς και ασφαλείς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Οι ανάγκες είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα και αντίστοιχος είναι και ο σχεδιασμός μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων: 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 σε νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Στην κυκλοφορία η ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα

Σκυλακάκης: 8 δισ. τόνοι νερού έπεσαν στη Θεσσαλία - Συμβαίνει 1 φορά στα 1.000 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider