Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»
Παραιτείται από υποψήφιος βουλευτής ο Γιώργος Κατρούγκαλος – Δεν κατεβαίνει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εαυτόν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, στον απόηχο της χθεσινής του δήλωσης, για τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μιντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς» υπογραμμίζει με ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Εργασίας.

«Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη» κατέληξε.

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του» επισημαίνει από την πλευρά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκέρτσος: «Πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι μαρτυριάρης»

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος σχολίασε την αποχώρηση και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη δήλωσή του σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει».

«Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…»

Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ούτε πρόταση διακυβέρνησης, ούτε και πρόγραμμα ικανό να υπηρετήσει τα σημερινά προβλήματα και τις ανάγκες των πολίτων εξαπέλυσε μέσω του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος. «Μάθαμε προχθές από τον κ. Τσίπρα πώς φαντάζεται άλλη μια εκδοχή της προοδευτικής διακυβέρνησης, με μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα παραλύσει τα πάντα. Μαθαίνουμε τώρα ότι έχουν και μια κρυφή ατζέντα νέας φορο-επιδρομής στα εισοδήματα, που επαναφέρει το νόμο Κατρούγκαλου από το παράθυρο, σε σχέση με την επιβολή πρόσθετων αυξημένων συντελεστών στις ασφαλιστικές κρατήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο κ. Σκέρτσος με αφορμή χθεσινοβραδινή συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου.

«Το μόνο που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξήσεις εισοδημάτων με αύξηση αφορολόγητου και κατάργηση φόρου επιτηδεύματος» απαντά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. «Εξέφρασα προσωπική άποψη, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προβλέπει καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές», δήλωσε μετά τις αντιδράσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η επίμαχη τοποθέτηση Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές

Υπενθυμίζεται πως χτες, ο κ. Κατρούγκαλος – μεταξύ άλλων – είχε αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα».

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν πως ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, υπάλληλος ή εργάτης -το 20% του μισθού του-, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό κατέληξε, στο 80% των περιπτώσεων, σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν», είχε πει χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέντευξή του στο BLUE SKY. Και συνέχισε: «Ο κ. Βρούτσης ήρθε και εφάρμοσε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή δεν θα πληρώνουν πια οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση κάποιο αντικειμενικό κριτήριο -είτε τον χρόνο είτε το εισόδημα-, αλλά με βάση κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις». Και τόνισε ότι «είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό».

«Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζομένους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (…). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γι’ αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών», είχε συμπληρώσει ο κ. Κατρούγκαλος στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Αισιοδοξώ για εξαιρετικό αποτέλεσμα στις εκλογές - Ιδεολογία αύξησης φόρων ο ΣΥΡΙΖΑ

Κικίλιας: Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ειναι προνομιούχοι, για τη ΝΔ είναι μαχητές

Σκέρτσος: Ρωτάμε τους πολίτες αν θα ρισκάρουν να γυρίσουμε σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider