Μητσοτάκης: Επιστρέφουν στο Δημόσιο ΕΥΔAΠ και ΕΥΑΘ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Επιστρέφουν στο Δημόσιο ΕΥΔAΠ και ΕΥΑΘ
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, ασχέτως αν θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:03

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, ασχέτως αν θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη και οι εκλογές θα γίνουν με ένα σύστημα, την απλή αναλογική που όσες φορές εφαρμόστηκε, δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη δεύτερη κάλπη, είναι στις 21 Μαΐου, δήλωσε, σύμφωνα με το skai.gr.

Τα διλήμματα που έθεσε για την κάλπη - Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους - Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε το αυτονόητο - Ευπρόσδεκτη η εκτόνωση με την Τουρκία - Στήριξη στους συνταξιούχους μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, ασχέτως αν θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη και οι εκλογές θα γίνουν με ένα σύστημα, την απλή αναλογική που όσες φορές εφαρμόστηκε, δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά

Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη δεύτερη κάλπη, είναι στις 21 Μαΐου, δήλωσε.

Για το νερό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, όμως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρίες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου. «Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα

«Καλύτεροι μισθοί και περισσότερα έσοδα είναι ο στόχος. Ανάπτυξη σημαίνει καλύτεροι μισθοί» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ. «Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά στοχεύουμε στο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%» είπε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε: «Για το θέμα του κατώτατου μισθού ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει αν και γνωρίζω ότι είμαστε ακόμη χαμηλά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη μισθολογική κλίμακα» είπε.

Για την φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις για τις φορολογικές μειώσεις. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαίως και θα το εξετάσουμε υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση» είπε, ενώ σημείωσε ότι «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς ο κ. Τσίπρας το δημιούργησε».

Μιλώντας για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αναγνώρισα ότι πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».

Τέλος, όπως είπε «δεν πρέπει όσοι έχουν ΕΚΑΣ να πληρώνουν φάρμακα. Άρα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα».

Για τις εκλογές

Το δίλημμα των εκλογών, είπε, είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, αν θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορα μας, αν η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται, ή θα έχουμε μια χώρα επαίτη. Θα καθορίσει τα πάντα τα πάντα η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Σε ερώτηση αν θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας απάντησε ότι «θα σεβαστώ τις προβλέψεις του Συντάγματος, αν δεν έχω αυτοδυναμία» και συνέχισε: «Αν η εντολή είναι ισχυρή τότε όλα θα βρουν τα δρόμο τους, εφόσον χρειαστεί 2η κάλπη».

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν οι αριθμοί για κυβέρνηση από την 1η κάλπη και υπογράμμισε: «Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση και αυτοδυναμία γιατί σε συνθήκες κρίσης πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα που θα παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Τι θα συνέβαινε αν στον Έβρο και στην πανδημία έπρεπε να συνεννοηθούμε με δύο ή τρία κόμματα;».

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη 2 κάλπη, το μυαλό μου είναι στις 21 Μαΐου» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα έχει ακρίβεια αλλά έχει και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ

«Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει. Λύνει το πρόβλημα; Προφανώς όχι, αλλά δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του, ξεκαθαρίζοντας ότι «Θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική έξαρση. Με προτεραιότητα πάντα τους πιο ευάλωτους».

«Η Ελλάδα έχει ακρίβεια αλλά έχει και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός. «Η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, περισσότερες υπηρεσίες στον e-καταναλωτή, ενημέρωση για την αξιοποίηση προγραμμάτων στήριξης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους «έχει μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση» ενώ αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία σημείωσε «Είναι αντικείμενο συστηματικής παραπληροφόρησης το θέμα αυτό. Υπάρχει σήμερα πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας που καλύπτει τις περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε εργαλεία αποτελεσματικά, αναβιώνουν οι 120 δόσεις, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους χωρίς να ενθαρρύνουμε την κουλτούρα του «δεν πληρώνω». Σκοπός είναι η δίκαιη διευθέτηση» συμπλήρωσε.

Επίσης, σχετικά με την τροπολογία για το Κόμμα Κασιδιάρη είπε πως «Θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή».

Για το δυστύχημα των Τεμπών

«Θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε μόνο μέσα από τα πορίσματα αλλά από τη Δικαιοσύνη» τόνισε και ανέφερε πως «Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μια από τις πιο δύσκολες στη ζωή μου» συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση παντού.

Ελληνοτουρκικά

Για την εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, όμως η Ελλάδα δεν κάνει καμία έκπτωση στις θέσεις της.

«Θέλουμε λιγότερη ένταση, είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών αυτή η εκτόνωση, αλλά η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να λύσουμε τη μια και μοναδική διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους και χαρακτήρισε στενάχωρο το γεγονός ότι ευρωβουλευτές εγκαλούν την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει ένα έργο για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας μας.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Θεοδωρικάκου που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε «το αυτονόητο».

«Αυτή τη στιγμή κάποιες παρατάξεις έχουν μια αλλεργία στο να αναγνωρίσουν τον ρόλο της αστυνομίας, οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας με σημαντική αποστολή, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους».

Σημείωσε ότι το κοινό έγκλημα έχει περιοριστεί και πρόσθεσε: «Θέλω οι αστυνομικοί να είναι στο δρόμο, όχι στα γραφεία. Από την άλλη υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα μιας επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, οι μπαχαλάκηδες, έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα».
Τόνισε ότι η αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται, αλλά πρέπει να λογοδοτεί όταν χρησιμοποιεί υπερβολική βία.

Για όσα είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για παραπλάνηση των ψηφοφόρων

Σχετικά με τις αναφορές της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, περί κυβερνητικής προπαγάνδας και παραπλάνησης των ψηφοφόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «Η κ. Τσαπανίδου υποτιμά τους Έλληνες ψηφοφόρους, τους Έλληνες πολίτες» ενώ συμπλήρωσε πως «Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά επιδιώκω τη σύγκριση. Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του κυρίαρχου ελληνικού λαού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. skai.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider