Γαλλία: Παραμένει στην κυβέρνηση ο Μακρόν - Για μόλις εννέα ψήφους απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Παραμένει στην κυβέρνηση ο Μακρόν - Για μόλις εννέα ψήφους απορρίφθηκε η πρόταση μομφής
Η πρώτη πρόταση από έναν συνασπισμό κεντρώων και αριστερών κομμάτων συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αυτή την πρόταση μομφής που ήταν ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Αυτή η πρώτη πρόταση από έναν συνασπισμό κεντρώων και αριστερών κομμάτων συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές αναμένεται τώρα να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί.

Αναλυτές είχαν ήδη πει στο CNBC την Παρασκευή ότι οι αντίπαλοι του Μακρόν είναι απίθανο να φτάσουν τις απαιτούμενες 287 από τις 577 ψήφους.

Η ψηφοφορία θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτηση της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το ειδικό συνταγματικό μέτρο για να περάσει το μακροχρόνιο σχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Καθώς η ψηφοφορία δυσπιστίας απέτυχε, και καθώς αναμένεται να αποτύχει και η δεύτερη, το νομοσχέδιο πιθανότατα θα εγκριθεί και θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης των περισσότερων εργαζομένων από τα 62 στα 64 έως το 2030.

Η αποτυχία της πρότασης μομφής στο κοινοβουλευτικό πεδίο, ωστόσο, δεν ανακόπτει το κύμα των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων στους γαλλικούς δρόμους και στους χώρους εργασίας, καθώς οι αντιδράσεις των εργαζομένων εντείνονται μέσα στο Μάρτιο, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση.

Τα διυλιστήρια σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε κυλιόμενες απεργίες εδώ και 13 ημέρες, ενώ οι κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στη συλλογή απορριμμάτων έχουν οδηγήσει στη δημιουργία σωρών σκουπιδιών γύρω από το Παρίσι.

Απεργίες έχουν πραγματοποιήσει και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι δάσκαλοι. Τα συνδικάτα έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη δράση και κάλεσαν για εκτεταμένες απεργίες την Πέμπτη. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, καθώς χιλιάδες έχουν πραγματοποιήσει πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider