Η Τουρκία ανακοίνωσε την επέκταση της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία ανακοίνωσε την επέκταση της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
Trofima-oukrania-exagoges
Με ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το Σάββατο την επέκταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα έληγε σήμερα.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση της Ουκρανίας, λέγοντας πως επεκτάθηκε για 120 μέρες.

Από την πλευρά της Μόσχας, η Ρωσία ενημέρωσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ότι η συμφωνία έλαβε παράταση για 60 ημέρες, σύμφωνα με το RBC το οποίο επικαλείται την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η συμφωνία για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τον ρόλο του παρατηρητή. Τον Νοέμβριο ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες με στόχο να καταπολεμηθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την οποία είχε πυροδοτήσει, εν μέρει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία είχε κάνει έκκληση για την παράταση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή τον μισό χρόνο από την προηγούμενη παράταση, ενώ η Ουκρανία επέμενε για παράταση 120 ημερών.

Μιλώντας από την Αίγυπτο νωρίτερα το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Άγκυρα θέλει να ανανεωθεί η συμφωνία για επιπλέον 2 μήνες. «Η Ρωσία συμφώνησε για επέκταση της συμφωνίας μόλις για δύο επιπλέον μήνες. Θα κάνουμε προσπάθειες για την επέκταση της κατά δύο ακόμα μήνες» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Επαφές του Κιέβου με κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ

Ρωσία: Μετά το ένταλμα σύλληψης, ο Πούτιν βρέθηκε στην Κριμαία

gazzetta
gazzetta reader insider insider