Drone των ΗΠΑ καταρρίφθηκε από ρωσικό μαχητικό στη Μαύρη Θάλασσα - Ζητούνται εξηγήσεις από τη Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Drone των ΗΠΑ καταρρίφθηκε από ρωσικό μαχητικό στη Μαύρη Θάλασσα - Ζητούνται εξηγήσεις από τη Μόσχα
«Το MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος» αναφέρει η Ουάσινγκτον.

Τελευταία ενημέρωση: 20:34

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη πως ένα drone παρακολούθησης τύπου Reaper έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα μετά από σύγκρουση που είχε με ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-27.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε με αυτό στις 7:03, τοπική ώρα (09:03 ώρα Ελλάδας). Αρκετές φορές πριν από την πρόσκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός των ΗΠΑ.

«Το drone μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Τζέιμς Χέκερ, σε ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε σε δήλωση του πως οι ΗΠΑ θα επικοινωνήσουν με Ρώσους αξιωματούχους για να τους εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το περιστατικό.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε για την εξέλιξη και τόνισε πως το περιστατικό ήταν «μη επαγγελματικό, απερίσκεπτο και μη ασφαλές».

Με αφορμή το περιστατικό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις, δήλωσε πως ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την κατάρριψη του drone στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κατάρριψη του drone έρχεται εν μέσω της μεγάλης έντασης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Μόσχα.

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι το περιστατικό ακολούθησε ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούσαν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ άλλων χωρών.

Ο εναέριος χώρος της Μαύρης Θάλασσας είναι το σκηνικό πολύ τακτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ drones και αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το drone Reaper, κατασκευής της αμερικανικής εταιρείας General Atomics, είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου MALE (μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής), εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους εποχούμενους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης σε ταχύτητα πλεύσης 335 km/h.

Με άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, έχει αντοχή πάνω από 24 ώρες πτήσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι έλεγε ο CEO της SVB έναν χρόνο πριν την κατάρρευση

Δημοσκόπηση MRB: Στο 2,9% μειώθηκε η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, στο 17,4% η αδιευκρίνιστη ψήφος

gazzetta
gazzetta reader insider insider