Φον ντερ Λάιεν: Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν «αποδείξεις» ότι η Κίνα θα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν: Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν «αποδείξεις» ότι η Κίνα θα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία
Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η ΕΕ παρακολουθεί τη σχέση της Κίνας και της Ρωσίας «καθημερινά»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δει «αποδείξεις μέχρι σήμερα» από πλευράς των ΗΠΑ που θα τεκμηρίωναν ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στη Ρωσία όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Κίνα σε περίπτωση τέτοιων παραδόσεων, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως πρόκειται «για υποθετική ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί μόνο αν αυτό γίνει πραγματικότητα και γεγονός». Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η ΕΕ παρακολουθεί τη σχέση της Κίνας και της Ρωσίας «καθημερινά» όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν πως συνάπτουν εταιρική σχέση «χωρίς όρια» λίγο καιρό προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022. Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν είπε πως η Ουάσιγκτον έχει πληροφορίες κατά τις οποίες το Πεκίνο ενδέχεται να χορηγήσει «θανατηφόρα υποστήριξη» στη Μόσχα, κάτι που η κινεζική κυβέρνηση διέψευσε.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν, που ερωτήθηκε σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό των ΗΠΑ από δημοσιογράφο, μίλησε έχοντας στο πλευρό της τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο παλάτι Μέζεμπεργκ, στην ανατολική Γερμανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν προσκεκλημένη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του κ. Σολτς.

«Συμφωνούμε όλοι πως δεν πρέπει να υπάρξουν παραδόσεις όπλων» της Κίνας στη Ρωσία, είπε από την πλευρά του ο κ. Σολτς. «Η κινεζική κυβέρνηση άλλωστε έχει αναφέρει πως δεν θα προμηθεύσει όπλα. Το απαιτούμε και το παρακολουθούμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ – H κρίσιμη εξίσωση για τα μέτρα και τις παροχές των 1,5 δισ. ευρώ

Ρεύμα: Από φθινόπωρο η «χρέωση με την ώρα» – Ενεργοποιούνται τα δυναμικά τιμολόγια

Πυρκαγιές: Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης το 2025 – Οι απώλειες στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider