«Γνώριζε για τα χρήματα η Εύα Καϊλή» – Νέες αποκαλύψεις για Qatargate

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γνώριζε για τα χρήματα η Εύα Καϊλή» – Νέες αποκαλύψεις για Qatargate
«To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας» είναι ο τίτλος νέου άρθρου της βελγικής εφημερίδας Le Soir σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί, σημερινός υπουργός Εργασίας) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες».

Νέες αποκαλύψεις για το Qatargate, την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον «εγκέφαλο» Αντόνιο Παντσέρι από τη βελγική εφημερίδα Le Soir και την ιταλική La Repubblica που περιγράφουν και πώς λειτουργούσε το κύκλωμα αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις της 44χρονης που παραμένει στη φυλακή.

Η Le Soir επικαλούμενη τι είπε στους ανακριτές ο Τζιόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος, υπογραμμίζει πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ήταν ανακουφισμένος μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισής του προσπαθώντας να αθωώσει την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

«Είπα στον πατέρα μου πάρε τη βαλίτσα με τα χρήματα και τα μπιμπερό»

Από την πλευρά της η La Repubblica σε σημερινό (28/12) δημοσίευμά της μεταφέρει τι φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς που την ανέκριναν μετά τη σύλληψή της στην επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου όπου κλήθηκε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: σε ποιον ανήκαν τα λέφτα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της και γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζιόρτζι.

«Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί» φέρεται να λέει η Καϊλή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους Βέλγους αστυνομικούς. Στη συνέχεια φέρεται να τους είπε ότι βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο: «οπότε τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου. Του ζητήσα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Ήταν μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύντροφός μου. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα».

Η Εύα Καϊλή, κατά τη La Repubblica, στη συνέχεια περιέγραψε τα τηλεφωνήματα που έκανε: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».

Στην ίδια κατάθεση η Εύα Καϊλή αναφέρεται και σε μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που ήταν στο σπίτι: «Αυτά τα χρήματα ήταν αυτα που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρεοκοπία FTX: Οι πελάτες θέλουν να έχουν λόγο στα assets

Τι αλλαγές φέρνει στην καθημερινότητά μας η κύρωση των δασικών χαρτών

Αντλίες θερμότητας και πετρέλαιο τα πιο φθηνά μέσα θέρμανσης - Νέα μελέτη Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σύγκριση τιμών Δεκεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider