Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Newsroom
Μοιράσου το
Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο
Τους διεθνείς κανόνες εμπορίου παραβιάζουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σύμφωνα με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Τους διεθνείς κανόνες εμπορίου παραβιάζουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σύμφωνα με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Οι δασμοί είχαν επιβληθεί το 2018 επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και αποτελούσαν τμήμα της πολιτικής του δόγματος «πρώτα η Αμερική», σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση ελήφθη από τριμελή επιτροπή που έκρινε ότι τα αμερικανικά μέτρα δεν συνάδουν με τους κανονισμούς του ΠΟΕ και δόθηκε σύσταση στις ΗΠΑ για να υπάρξει άμεση συμμόρφωση. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα. «απορρίπτοντας την λαθεμένη ερμηνεία» και τα συμπεράσματα της επιτροπής. Η Κίνα με τη σειρά της εξέφρασε την ελπίδα της πως οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την απόφαση της επιτροπής και «θα διορθώσουν τη λανθασμένη συμπεριφορά το συντομότερο δυνατό».

Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού χαλυβουργικού κλάδου επίσης επέκριναν την απόφαση του ΠΟΕ, τονίζοντας την υποστήριξη τους προς την αμερικανική ηγεσία και στη στάση της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Από τους δασμούς εξαιρέθηκαν αργότερα εμπορικοί εταίροι όπως ο Καναδάς και το Μεξικό. Πέρυσι ο Μπάιντεν προχώρησε σε άρση των δασμών για εισαγωγές από ΕΕ, αν και έχει διατηρήσει τους δασμούς σε άλλες χώρες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο -  Η προσοχή στην Fed