ΥΠΕΞ: Οξύμωρο να μας εγκαλεί η Τουρκία για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ: Οξύμωρο να μας εγκαλεί η Τουρκία για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη» αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τη Μουσουλμανική Μειονότητα.

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη» αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τη Μουσουλμανική Μειονότητα. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Νωρίτερα, σε μία ακόμα προκλητική ανάρτηση για την Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, καθώς με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε την Ελλάδα για την στάση της απέναντι στην μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης, κάνοντας λόγο για «παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του το ΥΠΕΞ, επισημαίνει πως «η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας. Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται, προσθέτει και τονίζει πως είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίασή της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.

Σημειώνει πως την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης». Η δήλωση μιλάει από μόνη της, όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής.

Καταληκτικά, το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δυτική Θράκη

ΥΠΕΞ: Θέμα αρχής παραμένουν οι γερμανικές αποζημιώσεις

Ακάρ: Θετική η προσέγγιση των ΗΠΑ για τα F16 - Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις