ΗΠΑ: Παράταση στο ντέρμπι για τη Γερουσία - «Άλωσαν» τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Παράταση στο ντέρμπι για τη Γερουσία - «Άλωσαν» τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι
Με σημαντικά -αλλά όχι αυτά που αναμένονταν- κέρδη για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ανέλπιστη αντοχή εκ μέρους τωn Δημοκρατικών συνεχίζεται στις ΗΠΑ η καταμέτρηση των ψήφων για τις ενδιάμεσες εκλογές. Στο β' γύρο τον Δεκέμβριο θα κριθεί η έδρα της Τζόρτζια που καθορίζει τον έλεγχο της Γερουσίας. Στα χέρια των Ρεπουμπλικανών η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με σημαντικά -αλλά όχι αυτά που αναμένονταν- κέρδη για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ανέλπιστη αντοχή εκ μέρους των Δημοκρατικών συνεχίζεται στις ΗΠΑ η καταμέτρηση των ψήφων για τις ενδιάμεσες εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει εν πολλοίς την εξέλιξη της θητείας του προέδρου Μπάιντεν ως τις εκλογές του 2024.

Παρά τις εκτιμήσεις περί ενός «κόκκινου κύματος» των Ρεπουμπλικανών και την άνετη επικράτηση των υποψηφίων του κόμματος του σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα διαψεύδουν τις προβλέψεις, δίνοντας (προς το παρόν) στο κόμμα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον έλεγχο μόνο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε ακόμα: «Ντέρμπι» η Γερουσία - Οι «μάχες» ελληνικού ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με το Reuters, το GOP προηγείται με 205 έδρες σε σύνολο 435 εδρών, απέχοντας μόλις 13 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία των 218 εδρών με τους Δημοκρατικούς να συγκεντρώνουν 187 έδρες.

Σχολιάζοντας την μέχρι στιγμής εικόνα των αποτελεσμάτων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για μια καλή ημέρα για τη Δημοκρατία. «Ενώ ο Τύπος είχε προβλέψει ένα μεγάλο Κόκκινο Κύμα, αυτό δεν συνέβη», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, πως «οι ψηφοφόροι εξέφρασαν καθαρά τις ανησυχίες τους, για τα αυξανόμενα κόστη και την ανάγκη να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Και για την εγκληματικότητα και τη δημόσια ασφάλεια».

Στις 6 Δεκεμβρίου θα κριθεί ο έλεγχος της Γερουσίας

Την ίδια στιγμή, η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας μαίνεται αμφίρροπη, με τους Δημοκρατικούς να έχουν 48 έδρες όπως και οι Ρεπουμπλικανοί, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα σε 4 ακόμα Πολιτείες (Αριζόνα, Νεβάδα, Τζόρτζια, Αλάσκα).

Για τον απόλυτο έλεγχο της Γερουσίας (51 έδρες) και κατ' επέκταση του αμερικανικού Κογκρέσου, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να κερδίσουν τρεις από τις τέσσερις εναπομείνασες Πολιτείες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής προηγούνται (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση) σε μόνο δύο από αυτές: Αλάσκα, Νεβάδα.

Πηγή: Reuters

Στην Αριζόνα φαίνεται πως θα υπερισχύσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος και όλα πλέον θα εξαρτηθούν από το τι μέλλει γενέσθαι στην Πολιτεία της Τζόρτζια, όπου ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ -με καταμετρημένο το 99% των ψήφων- προηγείται οριακά του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει το 50% των ψήφων που απαιτείται για την απευθείας εκλογή του. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις 6 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα: Ο Ζούκερμπεργκ απολύει πάνω 11.000 υπαλλήλους σε Facebook και Instagram

Σε περίπτωση που τελικά επιβεβαιωθούν οι μέχρι στιγμής προβλέψεις, οι Δημοκρατικοί θα έχουν εξασφαλίσει 49 έδρες στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί 50 έδρες και όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο μεταξύ Γουόρνοκ - Γουόκερ στην Τζόρτζια.

Τέλος, στη «μάχη» για την εκλογή Κυβερνητών, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται έχοντας εξασφαλίσει την εκλογή 24 υποψηφίων τους έναντι 22 των Δημοκρατικών, οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να «κρατήσουν» υπό τον έλεγχό τους κρίσιμες Πολιτείες του λεγόμενου «Μπλε Τείχους», το οποίο έδωσε στο πρόεδρο Μπάιντεν τη νίκη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Διαψεύδονται οι προβλέψεις για το «κόκκινο κύμα» - Άντεξε ο Μπάιντεν

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές εβδομάδες πριν τις εκλογές, αναλυτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα έκαναν λόγο για άνετη επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς το αρνητικό κλίμα για τον πρόεδρο Μπάιντεν εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας, αποτυπωνόταν και στην δημοφιλία των Δημοκρατικών υποψηφίων.

Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του κλίματος υπαραισιοδοξίας στις τάξεις του GOP, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ανοιχτά για μια πρόωρη ανακοίνωση μιας προεδρικής υποψηφιότητας το 2024, ευελπιστώντας να αξιοποιήσει την παραπάνω δυναμική.

Ωστόσο, παρά τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του ο Μπάιντεν διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και 20 χρόνια, καθώς οι Δημοκρατικοί όχι μόνο δεν κατέρρευσαν όπως προεξοφλούσαν οι αναλυτές αλλά διατήρησαν -με μικρές απώλειες- τις δυνάμεις τους σε αρκετές κρίσιμες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στο «ρεπουμπλικανικό κόκκινο κύμα» - Θρίλερ για γερά νεύρα

ΗΠΑ: Η Redfin απολύει το 13% των υπαλλήλων της, εν μέσω της κάμψης στην αγορά ακινήτων

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει ο Μασκ: «Ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές»

gazzetta
gazzetta reader insider insider