Στρατιωτικός νόμος από τον Πούτιν στις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στρατιωτικός νόμος από τον Πούτιν στις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές
Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκασταστάσεων.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, καθώς και στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, πριν γίνουν μέρος της Ρωσίας, υπήρχε καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Και τώρα πρέπει να επισημοποιήσουμε αυτό το καθεστώς εντός του πλαισίου της ρωσικής νομοθεσίας. Ως εκ τούτου, υπέγραψα ένα διάταγμα για την εφαρμογή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις νέες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα σταλεί αμέσως για έγκριση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας» υπογράμμισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου αρνήθηκε να αναγνωρίσει την επιλογή των κατοίκων αυτών των περιοχών για επανένωση με τη Μόσχα, ενώ απορρίπτουν κάθε πρόταση για διαπραγματεύσεις.

«Οι νεοναζί χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους: δολιοφθορές σε αστικές εγκαταστάσεις, δολοφονούν εκπροσώπους των τοπικών αρχών», πρόσθεσε ο Πούτιν, ενώ όπως σημειώνεται στο έγγραφο, ο στρατιωτικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα.

Διάταγμα επίσης που εκδόθη, περιορίζει τις μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία. Τα μέτρα αυτά αφορούν τις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και στην Κριμαία και την Σεβαστούπολη, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Το Κίεβο καταδικάζει

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτικού νόμου σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως «ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών».

«Η εφαρμογή του "στρατιωτικού νόμου" σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως μια ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών από μια ακόμη "ανασύνταξη"», έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και το τέλος κατοχής των εδαφών μας», έγραψε.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, που προσάρτησε μονομερώς η Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν για την αποστολή στρατιωτικών drones στη Ρωσία

Ζαπορίζια: «Παραμένουν αιχμάλωτοι» των Ρώσων 50 εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό

«Πωλητήριο» στο εργοστάσιό της στη Ρωσία βάζει η VW

gazzetta
gazzetta reader insider insider