Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία
Η διαδικασία εξομάλυνσης προβλέπει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων 2.000 και πλέον χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες και παρέμεναν εντελώς κλειστά για τα οχήματα από το 2015.

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία αποκατέστησαν επίσημα τις διπλωματικές σχέσεις τους, που είχαν διακοπεί πριν από τρία χρόνια και πλέον, με την άφιξη στο Καράκας χθες Κυριακή του κολομβιανού πρεσβευτή που διόρισε ο νέος πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο.

«Οι σχέσεις με τη Βενεζουέλα δεν έπρεπε να είχαν διακοπεί ποτέ, είμαστε αδέλφια και δεν μπορεί να μας χωρίζει μια νοητή γραμμή», ανέφερε μέσω Twitter ο πρεσβευτής, ο Αρμάντο Μπενεντέτι.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, πάνω από 8 εκατομμύρια Κολομβιανοί εξασφαλίζουν τα προς το ζην χάρη στο διμερές εμπόριο με τη Βενεζουέλα. Ένας από τους σκοπούς της ανανέωσης των διμερών διπλωματικών δεσμών είναι να αποκατασταθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Το Καράκας και η Μπογοτά ανακοίνωσαν την 11η Αυγούστου την πρόθεσή τους να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Πέρα από την ανταλλαγή πρεσβευτών, η διαδικασία εξομάλυνσης προβλέπει επίσης το πλήρες άνοιγμα των συνόρων 2.000 και πλέον χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες και παρέμεναν εντελώς κλειστά για τα οχήματα από το 2015 ενώ άνοιξαν ξανά για τους πεζούς στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Καράκας και Μπογοτά σκοπεύουν επίσης να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους.

Το εμπορικό επιμελητήριο Κολομβίας-Βενεζουέλας προβλέπει ότι οι διμερείς ανταλλαγές θα έχουν αξία που θα κυμανθεί μεταξύ των 800 εκατομμυρίων και των 1,2 δισεκ. δολαρίων το 2022. Δεν ξεπέρασαν τα 400 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Μπογοτά τον Φεβρουάριο του 2019, αφού ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του σοσιαλιστή ομολόγου του Νικολάς Μαδούρο, αλλά να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider