Ιταλία: Προς παραίτηση ο Ντράγκι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας - Απείχαν τα «Πέντε Αστέρια»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Προς παραίτηση ο Ντράγκι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας - Απείχαν τα «Πέντε Αστέρια»
O Ντράγκι θα συναντηθεί τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στον οποίο αναμένεται να καταθέσει την παραίτηση του από την πρωθυπουργία.

Την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας φαίνεται να ετοιμάζει ο Μάριο Ντράγκι, καθώς φουντώνουν οι κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας, προκαλώντας προβληματισμούς για το πολιτικό τοπίο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από το σώμα της άνω Βουλής της Ιταλίας, αλλά το συγκυβερνών κόμμα των 5 Αστέρων υπό τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, απείχε από την ψηφοφορία θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκεια του για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Ρώμη απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Συνολικά, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού εκφράσθηκαν 172 γερουσιαστές, σε σύνολο 315. Οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές, δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία.

Ο 74χρονος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης χωρίς τη στήριξη του κόμματος του Κόντε.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Ντράγκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αναμένεται να εξακριβωθεί αν ο Ιταλός πρόεδρος θα πείσει, τελικά, τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έπειτα από νέα ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης.

Εκλογές

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το πρώτο μισό του 2023. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ιταλία, διότι αυτή είναι παραδοσιακά η περίοδος που οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ο οποίος πρέπει να εγκρίνεται ως το τέλος του χρόνου.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις αρχές του 2020 προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία covid-19 και έπεισε σχεδόν όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται τον τελευταίο χρόνο καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητά του ξεκάθαρη. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και έχει ζητήσει να δοθεί γενναιόδωρη βοήθεια στις οικογένειες που δυσκολεύονται λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, αλλά και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ενός κοινωνικού προγράμματος που προωθεί για τους πιο ευάλωτους Ιταλούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider