Εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ: Ο Στιβ Μπάνον έτοιμος να καταθέσει στην ειδική επιτροπή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ: Ο Στιβ Μπάνον έτοιμος να καταθέσει στην ειδική επιτροπή
Ο Μπάνον μία εξέχουσα μορφή των κύκλων των δεξιών ΜΜΕ στις ΗΠΑ, υπηρέτησε ως κύριος στρατηγιστής του Τραμπ το 2017.

Ο πρώην στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον δήλωσε στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 για την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ότι είναι έτοιμος να καταθέσει.

Η δήλωση αυτή, σηματοδότησε μία ουσιαστική αλλαγή στη στάση του Μπάνον, λίγες ημέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης του, για απείθεια απέναντι στο Κογκρέσο.

Σε μία επιστολή του προς την επιτροπή, την οποία διάβασε το Reuters, ο δικηγόρος του Μπάνον Ρόμπερτ Κοστέλο, τόνισε πληροφορώντας την επιτροπή, ότι ο πρώην πρόεδρος θα αποσύρει την επίκληση της προστασίας του υπηρεσιακού απορρήτου, την οποία είχε επικαλεστεί ο Μπάνον για να αιτιολογήσει την άρνησή του να παρουσιαστεί και να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής.

Ο Μπάνον μία εξέχουσα μορφή των κύκλων των δεξιών ΜΜΕ στις ΗΠΑ, υπηρέτησε ως κύριος στρατηγιστής του Τραμπ το 2017, ενώ έχει προγραμματιστεί να οδηγηθεί σε δίκη στις 18 Ιουλίου, με δύο ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με απείθεια για την άρνησή του να καταθέσει ή να παρέχει σχετικά έγγραφα.

Στην επιστολή του δικηγόρου του, αναφέρεται ότι ο Μπάνον προτιμάει να καταθέσει δημόσια, αλλά η βουλευτής των Δημοκρατικών Ζόι Λόφγκρεν που είναι μέλος της επιτροπής, δήλωσε στο CNN ότι συνήθως, η επιτροπή λαμβάνει μία κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών.

“Αυτή η διαδικασία διαρκεί για ώρες. Επιθυμούμε να λάβουμε απαντήσεις για όλες τις ερωτήσεις που κάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία δημόσια ακρόαση,” δήλωσε η Λόφγκρεν.

“Υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις που έχουν για αυτόν,” συμπλήρωσε η ίδια.

Κατά τη διαδικασία των ακροάσεων από την ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την 6η Ιανουαρίου, βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα των καταθέσεων κεκλεισμένων των θυρών από μάρτυρες που έδιναν ένορκες καταθέσεις, έχουν παρουσιαστεί δημοσίως.

O Τραμπ έχει εκνευριστεί από το γεγονός ότι κανένας από τους υποστηρικτές του δεν έχει καταθέσει για να τον υπερασπιστεί στις ακροάσεις της αναφερόμενης επιτροπής, η οποία, πέρα από τη δίκη, έχει επικεντρώσει τη διερευνητική προσπάθειά της, στην επίθεση των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, καθώς επεδίωκαν να σταματήσουν τη διαδικασία επικύρωσης από το Κογκρέσο της νίκης του Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Σε μία επιστολή του Τραμπ προς τον Μπάνον την οποία έχει διαβάσει το Reuters, ο Τραμπ ανέφερε ότι αναστέλλει την επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου επειδή ο ίδιος “παρακολούθησε πόσο άδικα εσύ, αλλά και άλλοι αντιμετωπίστηκαν.”

Η ίδια επιτροπή, αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη, αλλά και την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider