Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του
Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον. Παραμένει στη θέση του μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα να επιλέξει τον διάδοχό του. «Ευχαριστώ τους πολίτες που με εξέλεξαν στην καλύτερη δουλειά στον κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας. Διατηρούνται τα κέρδη για την στερλίνα και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς τελικά υπέκυψε στις πιέσεις δεκάδων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών των Συντηρητικών, που του ζητούσαν να απομακρυνθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, στον απόηχο του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης του πρώην υφυπουργού Ευρώπης, Κρις Πίντσερ.

Όπως ανέφερε στο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό ο Μπόρις Τζόνσον, τις τελευταίες ημέρες κα ώρες έγινε ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος επιθυμούσε την αντικατάστασή του από την ηγεσία της παράταξης και της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Τα σκάνδαλα της θητείας του Μπόρις Τζόνσον

«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης», πρόσθεσε.

Το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε όσους ψήφισαν Συντηρητικούς στις τελευταίες γενικές εκλογές. «Ο λόγος που αγωνίστηκα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να παραδίδω αυτή την εντολή αυτοπροσώπως δεν ήταν μόνο επειδή το ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας».

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης στην επίτευξη του Brexit, στη διευθέτηση των σχέσεών μας με την Ευρώπη... στη διεκδίκηση της εξουσίας αυτής της χώρας να φτιάχνει τους δικούς της νόμους στο Κοινοβούλιο. Για το ότι ξεπέρασε η χώρα την πανδημία, για την ταχύτερη εξάπλωση των εμβολίων στην Ευρώπη, για την ταχύτερη έξοδο από το lockdown και τους τελευταίους μήνες για την ηγεσία της Δύσης στο να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία».

Διαβάστε ακόμα: Οι πρώτες αντιδράσεις για την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

Παράλληλα, μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία λέγοντας ότι έφερε τα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει παίξει η Βρετανία στον πόλεμο της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγεί τη δύση» ενάντια στον Πούτιν.

Οι αντιδράσεις της αγοράς

Στον απόηχο του διαγγέλματος Τζόνσον, η βρετανική αγορά υποδέχθηκε με ήπιες αντιδράσεις την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, με την στερλίνα και τον δείκτη FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να διατηρούν τα κέρδη που κατέγραφαν από το πρωί, καθώς σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,28% στις 7.199 μονάδες, ενώ το βρετανικό νόμισμα ισχυροποιείται κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα 1,1977 δολάρια.

Στο «παρά πέντε» ο διορισμός των νέων υπουργών

Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν το διάγγελμά τους προς τους Βρετανούς, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε στο διορισμό νέων υπουργών ώστε να καλυφθούν τα κενά που άφησαν οι μαζικές παραιτήσεις των τελευταίων 42 ωρών, κάτι που επιβεβαίωσε τη φημολογία πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα να αναδείξει με εσωκομματική διαδικασία τον διάδοχό του.

Σημειώνεται πως τα προηγούμενα 24ωρα, περισσότερα από 50 στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος των Τόρις υπέβαλαν διαδοχικά τις παραιτήσεις τους από τις κυβερνητικές θέσεις που κατείχαν, καλώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό να απομακρυνθεί από το αξίωμά του, καθώς έπαψε να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τους.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

Ο 57χρονος Μπόρις Τζόνσον εκλέχτηκε στη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 διαδεχόμενος την Τερέζα Μέι, υποσχόμενος να τερματίσει το «σίριαλ» της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Φαβορί για την ηγεσία ο Ουάλας - Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας θεωρείται φαβορί μεταξύ των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος για να αναλάβει την προεδρία των Τόρις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής δημοσκόπησης του YouGov.

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί σε παραίτηση, πως επιλέγεται ο νέος πρωθυπουργός;

Κομισιόν: «Δεν σχολιάζει» την παραίτηση Τζόνσον - Παραμένει το αδιέξοδο για τη Β. Ιρλανδία

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Ο Τζόνσον δεν μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία για μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider