Τζόνσον: Δεν παραιτείται και ανακοινώνει φοροαπαλλαγές - Απέπεμψε τον Μάικλ Γκόουβ - Νέες παραιτήσεις

Ο Γκόουβ ήταν μεταξύ εκείνων των μελών της κυβέρνησης που ζήτησαν από τον Τζόνσον να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Τελευταία ενημέρωση: 10:33

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση θυμίζει «καζάνι που βράζει» με δεκάδες παραιτήσεις υπουργών και στελεχών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 50, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε την αποπομπή ενός από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, τον υπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον.

Να θυμίσουμε πως πολλοί υπουργοί συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης στην επίσημη κατοικία του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ για να του πουν ότι είναι ανάγκη να αποχωρήσει. Μία πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας βρέθηκε εκεί για να τον στηρίξει, στην περίπτωση που αποφασίσει να αγωνιστεί για να διατηρήσει το αξίωμα.

Φοροαπαλλαγές αντί για παραίτηση

Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος και τις πιέσεις προς τον ίδιο, ο Τζόνσον λέει ότι έχει εντολή από τις βουλευτικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία. «Δεν θα παραιτηθώ και, ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι οι εκλογές», είπε. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν θα επιχειρήσει να διατηρήσει το αξίωμα ακόμη και αν ηττηθεί σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώπιον των βουλευτών για τη εβδομαδιαία συνεδρίαση κατά την οποία δέχεται ερωτήσεις, και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί λέγοντας «η δουλειά του πρωθυπουργού, σε μια δύσκολη κατάσταση όταν έχει αναλάβει μια κολοσσιαία εντολή από τους πολίτες, είναι να συνεχίσει. Και αυτό πρόκειται να κάνω».

Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με το Sky News, ο Τζόνσον και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη. Ένας σύμβουλος του Τζόνσον, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, φέρεται να είπε ότι «σίγουρα» αυτό το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές.

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις

Ήδη περισσότεροι από 50 υπουργοί, υφπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες, Τετάρτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, ο απολογισμός των παραιτήσεων μέχρι και τις 8:15 το πρωί έφτασε τους 53.

Ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτλι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους, καθώς συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς, λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας».

«Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Δύο ακόμη υφυπουργοί της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκαν σήμερα. Πρόκειται για τον υφυπουργό αρμόδιο για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν και τον υφυπουργό Πολιτισμού Κρις Φίλιπ.

Με πληροφορίες BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία - Επιτροπή 1922: Πρώτη η ανανέωση των μελών της και μετά η αλλαγή κανονισμού για την πρόταση μομφής

Βρετανικός Τύπος: Ενδεχόμενη ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Τετάρτης

Βρετανία: Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί σε παραίτηση, πως επιλέγεται ο νέος πρωθυπουργός;