ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία όλων των κρατών μελών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία όλων των κρατών μελών
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας» και κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ καλεί την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας». «Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» υπογραμμίζει η ΕΕ, ενώ προστίθεται πως «το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», όπως είχε επισημανθεί και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας η αποκλιμάκωση της έντασης

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι, ο οποίος απείλησε την Ελλάδα με αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, σε περίπτωση που δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EE: Ο Ντράγκι εισηγήθηκε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο για την οικονομία

Οκτάι: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των νησιών αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Βέμπερ: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider