Επίσημο: Υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, Ουκρανία και Μολδαβία - «Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσημο: Υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, Ουκρανία και Μολδαβία - «Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη»
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επίσημα την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας Ουκρανίας και Μολδαβίας ώστε οι δύο χώρες να γίνουν μέλη της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, «το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται στην ΕΕ».

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, ενώ καλεί την Κομισιόν να υποβάλει την έκθεσή της σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις γνωμοδοτήσεις αναφορικά με τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης ως μέρος της τακτικής δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση.

Αναφορικά με τη Γεωργία, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εγκρίνουν την ένταξη της Γεωργίας σε status υποψήφιου μέλους της ΕΕ μόλις η χώρα ολοκληρώσει μία σειρά προαπαιτούμενων, σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη»

«Συμφωνήθηκε το status υποψήφιου μέλους στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δίνοντας τα εύσημα στους προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Μάγια Σαντού. «Το μέλλον μας είναι μαζί», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια ιστορική μέρα. Σήμερα έγινε ένα κρίσιμο βήμα προς τον δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ» σημείωσε ο Βέλγος αξιωματούχος, ενώ στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία όταν οι προτεραιότητες που προσδιορίζονται από την γνωμοδότηση της Επιτροπής για την αίτηση ιδιότητας μέλους της Γεωργίας απαντηθούν.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση» μετά τη συμφωνία των «27» ηγετών της ΕΕ να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

Ζελένκσι: Μοναδική και ιστορική απόφαση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία

Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται στην ΕΕ, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις αιτήσεις των τριών χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας επισημαίνεται, ενώ προστίθεται ότι η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης ως μέρος της τακτικής δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση.

Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία όταν οι προτεραιότητες που προσδιορίζονται από την γνωμοδότηση της Επιτροπής για την αίτηση ιδιότητας μέλους της Γεωργίας απαντηθούν.

Τέλος, αναφέρεται ότι η πρόοδος της κάθε χώρας όσον αφορά την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξαρτηθεί με βάση την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Σωστή η απόφαση για την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider