Συνέντηση Δένδια με ΥΠΕΞ Ιρλανδίας: Aπαράδεκτο να αμφισβητείται η κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Συνέντηση Δένδια με ΥΠΕΞ Ιρλανδίας: Aπαράδεκτο να αμφισβητείται η κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ
Συνάντηση Δενδια Coveney - ΥΠΕΞ
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία για να συζητήσει με τον Νίκο Δένδια «πολύ σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Ευρώπης και γειτόνων μας».

«Καθώς είμαι εδώ στην Αθήνα, είναι σημαντικό να καταστήσω ξεκάθαρο και να επαναλάβω ότι εμείς θεωρούμε απαράδεκτο για την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμφισβητείται» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι κατά τη διάρκεια κοινής δήλωσης με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Μάλιστα, προέταξε πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνοχή στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος είναι τόσο σημαντικό όσο και κεφαλαιώδους σημασίας για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα, δεδομένης της σύρραξης στην Ουκρανία και εξέφρασε τη στήριξη της Ιρλανδίας στις προσπάθειες για να απαλυνθεί η ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Ειδικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των εταίρων για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία για να συζητήσει με τον Νίκο Δένδια «πολύ σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Ευρώπης και γειτόνων μας». Είναι προκλήσεις που ξεπερνάνε τα σύνορα των κρατών-μελών και της ΕΕ και που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της κοινής ευθύνης, της αλληλεγγύης και μέσω της συντονισμένης δράσης στο επίπεδο της ΕΕ, όπως επεξήγησε. Προσέθεσε πως οι προκλήσεις αυτές «μάς αναγκάζουν να επαναλάβουμε και να επιβεβαιώσουμε τις αξίες μας και τους στόχους, στους οποίους εδράζεται η ίδρυση της ΕΕ, δηλαδή την εδραίωση της ειρήνης».

Εξίσου, εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών για την προάσπιση και τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πραγματικά κάτι που απέχει πάρα πολύ από αυτό που επιδιώκουμε ως Ευρωπαίοι». Επηρεάζει το κοινό μας μέλλον, συμπλήρωσε και επισήμανε ότι είναι «μια πρόκληση που δεν πιστεύαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε στην ήπειρο μας». Αντέταξε ως το κλειδί της επιτυχίας, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία των εταίρων για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, ο Σάιμον Κόβενι τις χαρακτήρισε πολύ ισχυρές και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες είναι φυσικοί εταίροι.

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας στην Ελλάδα έπειτα από 17 χρόνια, διατύπωσε την ικανοποίησή του πως συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα αφήσουν να περάσει τόσος χρόνος μέχρι να ξαναεπισκεφτεί ένας Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών την Αθήνα. Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των επισκέψεων δεν δείχνει κακές σχέσεις, αλλά το αντίθετο, αναφερόμενος στις 4 προεδρικές επισκέψεις από την Ιρλανδία στην Ελλάδα και πολλές επισκέψεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους περίπου 100.000 Ιρλανδούς που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Αγαπάνε πάρα πολύ την Ελλάδα. Είναι εξαιρετική χώρα, γεμάτη ιστορία, η οποία έχει διδάξει και συνεχίζει να διδάσκει τον κόσμο. Και οι Ιρλανδοί θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την Ελλάδα για να νιώσουν μέρος αυτής και να οικοδομήσουν πιο ισχυρές διμερείς σχέσεις» διαβεβαίωσε και έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο έρευνας πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στους χθεσινούς εορτασμούς στην Ιρλανδία για το μυθιστόρημα «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις. «Εμπνεύστηκε από την Οδύσσεια και μάλιστα το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου είναι με γαλάζιο και λευκό, δηλαδή τα χρώματα της Ελλάδας» παρατήρησε.

Ειδική μνεία έκανε και στην επίδραση της ελληνικής λογοτεχνίας στην Ιρλανδία. Η Ελλάδα και η ελληνική λογοτεχνία έχουν επηρεάσει την Ιρλανδία, είπε και προέτρεψε όσους αναρωτιόνται να διαβάσουν τον πιο γνωστό συγγραφέα της Ιρλανδία, τον Τζέις Τζόις.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας εστίασε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που συνδέονται με το Brexit, σημειώνοντας πως είναι ένας τομέας στον οποίο η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ ήταν κεφαλαιώδους σημασίας και ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για το «συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του για τη λεπτομέρεια του ζητήματος και τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της Ελλάδας σε όλη αυτή τη διαδικασία». Όπως είπε, δεν θα έπρεπε να μιλάμε για Brexit το 2022 και υπογράμμισε: «Αυτά τα θέματα είχαν αποτελέσει θέματα ενδελεχούς διαπραγμάτευσης, καταφέραμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με συμβιβασμούς και μετά από πάρα πολλές διαπραγματεύσεις. Είχαμε μια διεθνή συνθήκη που κάλυψε όλα αυτά τα ζητήματα του Brexit. Δυστυχώς, υπονομεύεται από την απειλή υιοθέτησης εγχώριας νομοθεσίας στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό όμως θα ανοίξει και μια σειρά από προβλήματα που πιστεύουμε ότι είχαμε λύσει με αυτή τη Συμφωνία».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει αυτή την προσέγγιση και ευχαρίστησε τα κράτη – μέλη της ΕΕ για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν.

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον Νίκο Δένδια να επισκεφτεί το Δουβλίνο και είπε πως προσβλέπει στη συνεχιζόμενη συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας σε Τουρκία: Δεν είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση

Τουρκία: Παρενόχληση μέσω ασυρμάτου του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ν. Χαρδαλιά

Όλες οι ειδήσεις

00:26

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Σχιστό Κορυδαλλού - Κοντά σε σπίτια οι φλόγες

23:56

Ουκρανία: Ξεπερνούν τα 6 εκατ. οι εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου

23:44

Μελέτη: Γυναίκες, άτομα 50-60 ετών και εκείνοι με κακή υγεία κινδυνεύουν περισσότερο με μακρά Covid-19

23:32

G7: Ζητά από την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

23:22

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν ζήτησε ιδιαίτερες παραχωρήσεις για την άρση του βέτο

23:17

Η ύφεση στοιχειώνει την Wall Street - «Βουτιά» 3% για τον Nasdaq

23:04

Λιθουανία: Δια νόμου η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου

22:57

ΗΠΑ: Ενεργοποιούνται οι κυρώσεις κατά του χρυσού και της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας

22:43

Η ξενοδοχειακή Accor προσλαμβάνει 12.000 εργαζομένους ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ

22:30

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 110 δολάρια το WTI

22:28

Τζόνσον: Η Σουηδία και η Φινλανδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και πιο ασφαλές

22:10

Η Γκισλέν Μάξγουελ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών για σεξουαλικά εγκλήματα

22:10

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε χαμηλά δύο εβδομάδων

22:01

Ουίλιαμς - Ντάλι (Fed): Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αποφύγει την ύφεση

21:48

Η βρετανική Diageo αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία

21:37

Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

21:34

Άρειος Πάγος: Επιλέχθηκαν οι 14 υποψήφιοι για το αξίωμα του εισαγγελέα

21:23

Δημοσκόπηση Marc: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

21:09

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ναυπηγεία Σκαραμαγκά και καζίνο στο Ελληνικό

21:01

Τα 600 δισ. των G7 για να αποσπάσουν τις αναδυόμενες από την αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας

20:44

Ακινητοποιημένα την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ - 24ωρη απεργία των εργαζομένων

20:41

H Novartis προχωρά σε περικοπές 8.000 θέσεων εργασίας

20:32

Συνάντηση Μπάιντεν - Σάντσεθ: Συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και άμυνας

20:30

Η Airbnb βάζει "stop" στη διοργάνωση πάρτι μέσω της πλατφόρμας

20:14

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εξαναγκασμού

20:11

Πειραιώς: Στο 8,471% τα δικαιώματα ψήφου της Helikon Investments Limited

20:08

Πανελλήνιες: Μεγάλα ποσοστά με χαμηλές βαθμολογίες - Τα στατιστικά στοιχεία

20:05

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ/μετοχή

20:01

Οικονόμου: Στήριξη του Τύπου με επιχορήγηση μεταφορικού κόστους και δημοσιογραφικού χάρτου

19:55

To ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ