Ελλάδα σε Τουρκία: Το σύνολο της επιχειρηματολογίας για τα νησιά έχει απορριφθεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάδα σε Τουρκία: Το σύνολο της επιχειρηματολογίας για τα νησιά έχει απορριφθεί
Υπουργείο Εξωτερικών
Οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά, μέσω των δύο επιστολών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τονίζουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με τις δηλώσεις για τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Επιμένει για αποστρατικοποίηση των νησιών ο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση μακροχρόνιων διεθνών συνθηκών και η συνέχιση αυτής της παραβίασης θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών.

«Η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν (η Ελλάδα) δεν σταματήσει την παραβίαση αυτών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα μαζί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουχάρ Οσμάνι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συζητήσει και να αμφισβητήσει την κυριαρχία αυτών των νησιών, αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις της, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: Οι αναθεωρητικές δυνάμεις δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα

Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Η τουρκική ρητορική ξεπερνά τα όρια

Νέο μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία: Αντιπαραγωγική η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider