Ζελένσκι στο Νταβός: Η «ωμή βία» της Ρωσίας πρέπει να σταματήσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι στο Νταβός: Η «ωμή βία» της Ρωσίας πρέπει να σταματήσει
Η ωμή βία, είπε, «δεν επιδιώκει τίποτα άλλο παρά την υποδούλωση όσων θέλει να υποτάξει… και δεν συζητά, αλλά σκοτώνει, και η Ρωσία το κάνει αυτό στην Ουκρανία, όσο εμείς μιλάμε σήμερα».

Η «ωμή βία» της Ρωσίας πρέπει να σταματήσει, δήλωσε ενώπιον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι.

«Αυτή είναι πραγματικά η στιγμή που αποφασίζεται αν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο», είπε. «Εάν ναι, δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συναντήσεις στο Νταβός», προσέθεσε.

Η ωμή βία, είπε, «δεν επιδιώκει τίποτα άλλο παρά την υποδούλωση όσων θέλει να υποτάξει… και δεν συζητά, αλλά σκοτώνει, και η Ρωσία το κάνει αυτό στην Ουκρανία, όσο εμείς μιλάμε σήμερα».

Απευθυνόμενος στο φόρουμ μέσω τηλεσύνδεσης, ο Ζελένσκι είπε ότι «η Ρωσία έχει γίνει ένα κράτος εγκληματιών πολέμου». Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ευρέως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, μετά την προφανώς σκόπιμη στόχευση πολιτικών κτιρίων και υποδομών, αν και η Ρωσία αρνείται ότι έχει στοχεύσει τέτοιες εγκαταστάσεις.

«Χρειαζόμασταν περισσότερη δυτική υποστήριξη πίσω στο 2014»

Αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον δυτικό κόσμο για την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία, τόνισε ωστόσο είπε ότι χρειαζόντουσαν περισσότερη βοήθεια το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας το 2014. Είμαστε ευγνώμονες για αυτή την υποστήριξη, αλλά αν αυτό συνέβαινε τότε, αμέσως -αυτή η ενότητα, αυτή η πίεση στις κυβερνήσεις και στις εταιρείες- θα είχε ξεκινήσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο; Είμαι βέβαιος ότι η απάντηση είναι επίσης όχι».

Ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε την πλήρη διακοπή των επιχειρήσεων από τη Ρωσία και προέτρεψε οι διεθνείς κυρώσεις να «αγγίζουν» το μέγιστο επίπεδο, ζητώντας πλήρη εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου και αποκλεισμό όλων των ρωσικών τραπεζών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόριο με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι.

«Απαιτείται τεράστια δουλειά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας»

Παράλληλα, ο Β. Ζελένσκι κάλεσε την παγκόσμια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

«Ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος, έχουμε απώλειες αξίας μισού τρισ. δολαρίων... πρέπει να ξαναχτίσουμε ολόκληρες πόλεις και βιομηχανίες», είπε, λέγοντας ότι χώρες και επιχειρήσεις που βοηθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας θα μπορούσαν να έχουν την «καθοδήγηση» σε ορισμένες πόλεις και κλάδους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες θα υποβάλουν προσφορές για την ανοικοδόμηση στη Διάσκεψη για τη Μεταρρύθμιση της Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας στις 4-5 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Μέχρι 100 ζωές την ημέρα χάνει η Ουκρανία στις ανατολικές περιοχές της

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απορρίπτει την πρόταση Μακρόν για ένταξη στην «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα»

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες τόσο μεγάλες απώλειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider