Γαλλία: Η Ελιζαμπέτ Μπορν νέα πρωθυπουργός, με απόφαση Μακρόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Η Ελιζαμπέτ Μπορν νέα πρωθυπουργός, με απόφαση Μακρόν
Η Μπορν θεωρείται ως τεχνοκράτης με μακρά θητεία ως υπουργός στις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της χώρας.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είναι η επιλογή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την πρωθυπουργία της χώρας, μετά από την παραίτηση του Ζαν Καστέξ από τη θέση και ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που γυναίκα επιλέγεται για την πρωθυπουργία της Γαλλίας, με την 61χρονη Μπορν να ακολουθεί την Εντίθ Κρεσόν που είχε επιλέξει ο Φρανσουά Μιτεράν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Μπορν θεωρείται ως τεχνοκράτης με μακρά θητεία ως υπουργός στις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της χώρας, με τελευταία της παρουσία σε υπουργικό χαρτοφυλάκιο να είναι στην πρώτη διακυβέρνηση του Μακρόν, έχοντας υπηρετήσει ως υπουργός Περιβάλλοντος και υπουργός Εργασίας το 2019.

Τότε, η Μπορν άφησε το στίγμα της κατά των αιτημάτων των εργατικών σωματείων, γεγονός που της «κέρδισε πόντους» ώστε να προταθεί για την πρωθυπουργία της χώρας από τον Μακρόν, λίγες εβδομάδες μετά από την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία της Γαλλίας.

Θα παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού τουλάχιστον ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όποτε θα διαπιστωθεί αν η προεδρική πλειοψηφία υπό τον Μακρόν είναι και κοινοβουλευτική. Αν όχι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό που να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ο επικεφαλής της γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν έκανε λόγο για «σύμβαση ορισμένου χρόνου» εκτιμώντας πως σε ένα μήνα διάδοχός της θα είναι ο ίδιος.

Προς το παρόν πάντως η νέα πρωθυπουργός επισκέπτεται τον απερχόμενο, μετά από δυο χρόνια πρωθυπουργίας, Ζαν Καστέξ και στη συνέχεια από κοινού με τον Πρόεδρο Μακρόν, όπως ορίζει το γαλλικό Σύνταγμα, θα επιλέξουν το υπουργικό συμβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Ο Καστέξ παραιτείται από την πρωθυπουργία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών

gazzetta
gazzetta reader insider insider