DW: Η «ιστορική ομιλία» Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο - Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Η «ιστορική ομιλία» Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο - Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος
Ως ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα κάνει τα πάντα για να διακριθεί ως έμπιστος εταίρος της συμμαχίας».

Ως ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα κάνει τα πάντα για να διακριθεί ως έμπιστος εταίρος της συμμαχίας», σημειώνει η Handelsblatt σε εκτενές άρθρο με θέμα την επίσκεψη στον απόηχο της επικύρωσης από τη Βουλή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

«Η συμφωνία δεν αντικατοπτρίζει μόνο την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ελλάδας. Πολιτικοί παρατηρητές την αντιμετωπίζουν και ως ένδειξη των διογκούμενων αμφιβολιών γύρω από την αξιοπιστία της Τουρκίας ως νατοϊκού εταίρου», αναφέρει το άρθρο.

Όσον αφορά στους ισχυρούς δεσμούς του Έλληνα πρωθυπουργού με τις ΗΠΑ, επισημαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα επωφεληθεί του γεγονότος ότι μιλά αμερικανικά Αγγλικά σχεδόν χωρίς προφορά. Στο Κογκρέσο υπάρχει ισχυρή αντίσταση σε νέες πωλήσεις οπλισμού στην Τουρκία. Ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει πολλούς φίλους μεταξύ γερουσιαστών και βουλευτών. Πρώτα ήταν η εγγύτητα του Ερντογάν στο Βλαντίμιρ Πούτιν και η παραγγελία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων, τώρα η άρνησή του να υποστηρίξει τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας σε συνδυασμό με το χρόνιο έλλειμμα Δημοκρατίας και εσχάτως οι επιφυλάξεις Ερντογάν έναντι της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει την Τουρκία με όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό», σημειώνεται.

Τι θέλει ο Ερντογάν;

Αλλά και μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρεται στην Τουρκία και στις απειλές της για βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία του Βορείου Ατλαντικού, εξετάζοντας τα κίνητρα του Ταγίπ Ερντογάν και υπενθυμίζοντας ότι κανείς δεν περίμενε αρχικά αυτήν την κίνηση καθώς, «όταν οι σύμμαχοι συμφώνησαν ανεπίσημα σε ταχεία ένταξη για Ελσίνκι και Στοκχόλμη τις προηγούμενες εβδομάδες, η Άγκυρα δεν είχε εκφράσει ενστάσεις».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου περί στήριξης των δύο χωρών στους Κούρδους του YPG και του ΡΚΚ αποσκοπούν, κατά το συντάκτη του άρθρου, στην απόπειρα της Τουρκίας να αμβλύνει τις επιφυλάξεις της Γερμανίας και άλλων νατοϊκών εταίρων να πουλήσουν στη χώρα του οπλισμό με το σκεπτικό ότι αντίστοιχες επιφυλάξεις δεν υπάρχουν ούτε στην περίπτωση της Ουκρανίας.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι απλώς πολιτικοί μοχλοί πίεσης στα άλλα μέλη. Το γεγονός ότι η Τουρκία διαφωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς τον οπλισμό θα μπορούσε επίσης να διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Η Ουάσινγκτον διαπραγματεύεται με την Άγκυρα την παράδοση μαχητικών F-16 αφότου η χώρα είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα για τα F-35. Στο Κογκρέσο κάτι τέτοιο συναντά αντίσταση. Μήπως η Τουρκία προσπαθεί να την κάμψει απειλώντας να θέσει βέτο σε ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα;»

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης και Μπάιντεν συναντιούνται σήμερα - Τι θα συζητηθεί

ΗΠΑ: Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώνουν αύριο στο Λευκό Οίκο Μητσοτάκης - Μπάιντεν

Οικονόμου για ομιλία Μητσοτάκη σε Κογκρέσο: Με σχέδιο αναδεικνυόμαστε αξιόπιστος εταίρος

gazzetta
gazzetta reader insider insider