ΗΠΑ: Σε κίνδυνο η πρόσβαση στην άμβλωση για 36 εκατ. γυναίκες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε κίνδυνο η πρόσβαση στην άμβλωση για 36 εκατ. γυναίκες
Πάνω από 36 εκατ. γυναίκες, ηλικίας 13 έως 44 ετών, ζουν σε πολιτείες που θεωρούνται από το Ινστιτούτο Guttmacher εχθρικές προς τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Τη συζήτηση για το δικαίωμα στην άμβλωση άνοιξε εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες το προσχέδιο από το Ανώτατο Δικαστήριο που διέρρευσε μέσω του Politico.

Το προσχέδιο γνωμοδότησης της πλειοψηφίας, που υπογράφηκε από τον δικαστή Samuel Alito, πρόκειται να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Roe v. Wade, που έκανε την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε εχθές την αυθεντικότητα του σχεδίου απόφασης, τόνισε ωστόσο προς δεν πρόκειται για κάτι τελεσίδικο. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδόν οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν έτοιμους τους νόμους που θα απαγόρευαν τις διαδικασίες άμβλωσης σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ ακόμα πέντε πολιτείες ενδέχεται να κινηθούν προς παρόμοια κατεύθυνση. Μόλις, δεκαέξι πολιτείες προστατεύουν το δικαίωμα στη διαδικασία.

Πάνω από 36 εκατ. γυναίκες, ηλικίας 13 έως 44 ετών, ζουν σε πολιτείες που θεωρούνται από το Ινστιτούτο Guttmacher εχθρικές προς τα δικαιώματα των αμβλώσεων, σύμφωνα με την απογραφή του 2019.

Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, έκανε λόγο για «επίθεση» εναντίον των γυναικών και «της ελευθερίας», ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους εκλεγμένους αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Το 63% των Αμερικανών είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Περίπου τα 2/3 των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης (Reuters/Ipsos).

Ποσοστό 63% των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% των Δημοκρατικών και 49% των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου για την επόμενη διετία. Το 51% των Ρεπουμπλικάνων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η ίδια δημοσκόπηση εντόπισε ότι ποσοστό 41% εκτιμά ότι η ανατροπή της απόφασης του 1973 θα κάνει τις ΗΠΑ ένα χειρότερο τόπο για να ζει κανείς. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ ποσοστό 29% δηλώνει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, ενώ το 36% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ - Αμβλώσεις: Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις μιλά για «επίθεση εναντίον της ελευθερίας»

Μπάιντεν για αμβλώσεις: «Το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες»

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει ιστορική απόφαση για το δικαίωμα στην άμβλωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider