ΕΕ εναντίον Ουγγαρίας για το κράτος δικαίου

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΕ εναντίον Ουγγαρίας για το κράτος δικαίου
Για πρώτη φορά η ΕΕ θέτει σε κίνηση την αποκαλούμενη διαδικασία αιρεσιμότητας για την παραβίαση αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Περίπου μια δεκαετία διήρκησε η συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χειριστεί κυβερνήσεις χωρών μελών, που συστηματικά παραβιάζουν τις βασικές δημοκρατικές αξίες και διαλύουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Τελικά, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν στην αποκαλούμενη διαδικασία αιρεσιμότητας, που τέθηκε σε ισχύ αρχές του 2021.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, μετά την αγωγή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας εναντίον αυτού του μηχανισμού, χρειάστηκε άλλος ένας χρόνος για να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Τώρα ήρθε η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή κατά της Ουγγαρίας, εκείνη της χώρας της ΕΕ, που πυροδότησε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου, αρχικά το 2010 λόγω των αντιδημοκρατικών μέτρων της κυβέρνησης υπό τον Βίκτορ Όρμπαν.

Χθες, Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ξεκίνησε διαδικασία κατά της Ουγγαρίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διαδικασία αιρεσιμότητας. Κύριος λόγος είναι οι πολλές υποψίες για διαφθορά και παρατυπίες σε διαγωνισμούς για δημόσιες προμήθειες και απειλές για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει στην Ουγγαρία πολλές αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, με απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, που φτάνουν έως και το 4% του ΑΕΠ ετησίως για τη χώρα.

Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής της επιστολής στην ουγγρική κυβέρνηση, στην οποία θα εκφράζει ανησυχίες για παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα και θα κάνει ερωτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για συστηματικές παρατυπίες σε δημόσιους διαγωνισμούς. Συχνά είναι άτομα από την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ή από το κόμμα του Fidesz, που παίρνουν δημόσιες συμβάσεις. Ανάμεσα στα κονδύλια είναι χρήματα της ΕΕ. Υπάρχει η υποψία ότι οι δημόσιες προκηρύξεις είναι έτσι γραμμένες, ώστε να ωφελούν αυτήν την ομάδα των ενδιαφερομένων. Μετά από την κριτική της ΕΕ ο υπουργός Καγκελαρίας του Όρμπαν, ο Γκεργκέλι Γκιούλας, ανακοίνωσε πριν από μήνες ότι οι δημόσιοι διαγωνισμοί θα επανασχεδιαστούν στο μέλλον, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν συστηματικές παρατυπίες στην πώληση γεωργικής γης σε επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον Όρμπαν, για να γίνει δυσκολότερος ο έλεγχος της μεταβίβασης τεράστιων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε ιδρύματα και η συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης στην ΕΕ, της OLAF, και της ουγγρικής εισαγγελίας. Η OLAF έχει διερευνήσει πολλές υποθέσεις απάτης και διαφθοράς με κονδύλια της ΕΕ τα τελευταία χρόνια και στη συνέχεια διαβίβαζε τους φακέλους στην ουγγρική εισαγγελία. Αλλά ο κανόνας είναι ότι δεν προχωρά η εισαγγελία σε άλλες ενέργειες. ‘Η κλείνει τους φακέλους ακόμη και σε πολύ εμφανείς περιπτώσεις απάτης.

Ο μηχανισμός ως πολιτικός μοχλός

Τώρα η ουγγρική κυβέρνηση έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να απαντήσει στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μπορεί να συμφωνήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις με την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο και μέσα σε ποια χρονική περίοδο προτίθεται να διευθετήσει τις υπό αμφισβήτηση ενέργειές της. Σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν μείνει ικανοποιημένη με την απάντηση, μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις. Για να τεθούν σε ισχύ, θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα από 6 έως 9 μήνες το νωρίτερο. Το εμπόδιο είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις οικονομικές κυρώσεις με ειδική πλειοψηφία, που σημαίνει 15 από τις 27 χώρες μέλη με τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό αν όχι ανυπέρβλητο εμπόδιο, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 των Συνθηκών της ΕΕ. Γιατί σημαίνει ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να στερηθεί του δικαιώματός ψήφου στην ΕΕ, που ισοδυναμεί με αποκλεισμό, χωρίς επίσημη αποβολή από την Ένωση. Αυτή η απόφαση απαιτεί ομοφωνία όλων των χωρών μελών που μπορεί να επιτευχθεί μόνο στις πιο σπάνιες περιπτώσεις. Στην περίπτωση της Ουγγαρία θα μπορούσε η Πολωνία να ασκήσει βέτο.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι το πεδίο εφαρμογής του μηχανισμού για το κράτος δικαίου. Το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιπτώσεις παραβιάσεων του κράτους δικαίου, εάν εμπλέκονται υπό οποιοδήποτε τρόπο ευρωπαϊκά κονδύλια. Εάν όχι, η ΕΕ, ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς, δεν μπορεί να παρέμβει. Μόνο μια γενική απειλή για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος μπορεί να αποτελέσει λόγο για κίνηση διαδικασίας κυρώσεων. Οι επικριτές βλέπουν τον μηχανισμό περισσότερο ως μέσο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, παρά ως αποτελεσματικό μέσο δράσης κατά των γενικών παραβιάσεων του κράτους δικαίου. Με τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας υπάρχει και κάτι ακόμη: Η ουγγρική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει να αποτρέψει την απειλή οικονομικών κυρώσεων με άσκηση βέτο εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έτσι η εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου μηχανισμού για το κράτος δικαίου της ΕΕ θα μπορούσε για μια ακόμη φορά να γίνει ένα πολιτικό παιγνίδι, ακριβώς όπως ο Βίκτορ Όρμπαν εμπαίζει την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν ενεργοποιεί την διαδικασία της αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία επικαλείται τον πόλεμο για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Όλες οι ειδήσεις

19:15

Κόλινς (Fed): Απαιτείται πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

19:10

Βίκος: Αυξημένος κατά 16,4% στα 91,4 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2021

19:04

Μητσοτάκης: Διαρκής και με διασφαλισμένους πόρους η πολιτική μας για τα άτομα με αναπηρία

18:56

BoE: Παρακολουθούμε στενά τις αγορές μετά την «κατάρρευση» της στερλίνας

18:49

Το Amanzoe γιορτάζει την πρώτη του δεκαετία

18:43

Real Consulting: Αυξημένα κατά 15% τα EBITDA στο α' εξάμηνο

18:37

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται «για αρκετές συνεδριάσεις»

18:24

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν - «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη με την Τουρκία»

18:22

Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ - Ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου η πιλοτική λειτουργία της Κάρτας αναπηρίας

18:10

Bloomberg: Η ΕΕ σκέφτεται να βάλει στον «πάγο» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

18:09

Ιταλικές εκλογές: Κρεμλίνο και Μπλίνκεν δηλώνουν έτοιμοι για «εποικοδομητικές» σχέσεις με τη Ρώμη

18:03

Γαλλία: Σε επίπεδα ρεκόρ ο κρατικός δανεισμός για το 2023 - Στα 270 δισ. ευρώ

17:52

Σκυλακάκης: Η ελληνική θα παραμείνει μακριά από την ύφεση - Καλύτερο των εκτιμήσεων το 2022

17:47

Τουρκία: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Έλληνας πρέσβης για τα τεθωρακισμένα στα νησιά - Άμεση απάντηση της Αθήνας

17:40

Το Littlemill 45 ετών είναι ίσως το σπανιότερο σκωτσέζικο ουίσκι στον κόσμο

17:32

«Ασανσέρ» το Χρηματιστήριο και νέες απώλειες

17:32

Ευρώ και στερλίνα στην «μέγγενη» του δολαρίου

17:30

Μακρόν για Ιταλία: Σεβόμαστε την επιλογή των πολιτών - Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί

17:17

Τιτάν: Η Κομισιόν ενέκρινε καινοτόμο έργο χρήσης πράσινου υδρογόνου

17:10

Τουρισμός: Πόλος έλξης επισκεπτών η Άνδρος για τα μονοπάτια της

17:10

30 υποτροφίες έως 25.000 ευρώ από την COSMOTE για πρωτοετείς φοιτητές με κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες

17:02

Θεσσαλονίκη: Επαγγελματικές συμφωνίες άνω των 2 εκατ. ευρώ στον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας

16:54

Μικτά πρόσημα για τη Wall Street μετά το ράλι δολαρίου και ομολόγων

16:50

Ο Καναδάς αίρει όλα τα ταξιδιωτικά μέτρα και περιορισμoύς κατά του κορονοϊού

16:44

Γεωργακόπουλος (Intrum): Οι αυξημένες εισπράξεις από ρυθμίσεις, δείγμα ότι δεν αναμένεται βαθιά κρίση

16:41

Ρωσία: Στρατεύσιμος αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει στην Ουκρανία

16:32

Ε. Βρεττού (Attica Bank): Το ESG κριτήριο επιλογής ανάπτυξης – Θα καθοδηγήσουμε τους πελάτες μας στο ταξίδι υγιούς μετάβασης

16:27

Θ. Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Δεν θα υπάρξει νέο κύμα NPLs παρά την αύξηση επιτοκίων και ενεργειακού κόστους

16:25

Ουγγαρία: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ», τονίζει ο Όρμπαν

16:23

Fed Σικάγο: H οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο