Κογκρέσο: Ο Ζελένσκι παρομοίασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με το Περλ Χάρμπορ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κογκρέσο: Ο Ζελένσκι παρομοίασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με το Περλ Χάρμπορ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από την Ουάσιγκτον και πάλι να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα του και να στείλει περισσότερο όπλα στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση: 17:17

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τετάρτη, παρομοιάζοντας την επίθεση που δέχεται η χώρα του από τη Ρωσία με την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και με την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

«Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους».

Ο ίδιος κάλεσε και πάλι την Ουάσιγκτον να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να στείλει περισσότερο όπλα στην Ουκρανία. Ακόμα, υπογράμμισε πως «η Ρωσία δεν επιτέθηκε μόνο σε εμάς, επιτέθηκε εναντίον των αξιών μας, στο δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι, όπως εσείς στις ΗΠΑ».

Ο Ζελένσκι ζήτησε παράλληλα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιβάλει νέες κυρώσεις όλους τους πολιτικούς της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι έκλεισε την ομιλία του με μια ευθεία έκκληση στα αγγλικά προς τον Μπάιντεν: «Εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είστε ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης».

Τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι, με την Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να αναφωνεί ««Δόξα στην Ουκρανία» (Slava Ukraina), δίνοντας το λόγο στον Ουκρανό πρόεδρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Θέλουμε μία δίκαιη συμφωνία που θα προστατεύει την Ουκρανία από μελλοντικές απειλές

Κρεμλίνο: Εφικτός ένας συμβιβασμός για την ουδετερότητα της Ουκρανίας - «Θέλουμε δίκαιη συμφωνία» λέει ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» Ζελένσκι και Λαβρόφ

gazzetta
gazzetta reader insider insider