Ουκρανός ΥΠΕΞ: Καμία πρόοδος για την κατάπαυση πυρός - Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα, λέει ο Λαβρόφ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανός ΥΠΕΞ: Καμία πρόοδος για την κατάπαυση πυρός - Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα, λέει ο Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν δεσμεύτηκε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαοριούπολη.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Άκαρπη ήταν η συνάντηση των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, που διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά, υπό τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς δεν υπήρξε πρόοδος ούτε για την κατάπαυση του πυρός, ούτε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας τόνισε πως προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με δύο καθήκοντα, «να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από και προς τη Μαριούπολη» και «να συμφωνήσει σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός για την επίλυση έκτακτων ζητημάτων». Ανέφερε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν δεσμεύτηκε για τίποτα από τα δύο, καθώς πρέπει να διαβουλευθεί με την κυβέρνησή του.

Ο Κουλέμπα εμφανίστηκε διατεθειμένος για μια νέα συνάντηση και επανέλαβε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί. «Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας», σημείωσε.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι επιθυμία της χώρας του είναι η ένταξη ως πλήρες μέλος, ωστόσο «κατανοούμε ότι αυτό δεν θα γίνει σύντομα ή στο άμεσο μέλλον». Εξάλλου, το NATO δεν είναι έτοιμο να δράσει συλλογικά προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.

«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές», δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας τη βούληση για «σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: Αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς».

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εκείνη εισβάλει.

Λαβρόφ: Θέλουμε μια αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία - Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, είπε πως η Ρωσία θέλει «σοβαρές» συζητήσεις με την Ουκρανία στη Λευκορωσία, ενώ προειδοποίησε τη Δύση πως συμπεριφέρεται επικίνδυνα, κάνοντας λόγο για έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια.

«Θέλουμε μια φιλική, αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία, χωρίς καμία απειλή για τη Μόσχα και τον ρωσικό πολιτισμό», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία «δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία», αλλά απάντησε στις «άμεσες απειλές για την ασφάλειά της».

«Όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση δεν θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

Για το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις το βομβάρδισαν χθες, μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς για το καθημερινό άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός, εξηγώντας ότι η διαδρομή που θα ακολουθούν καθορίζεται «από αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση επί του πεδίου».

Επιπλέον είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα. «Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν αρνείται μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αναμφίβολα μια ημέρα, ελπίζω, ότι θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για αυτό χρειάζεται να γίνει μια προπαρασκευαστική εργασία», εξήγησε.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία. Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έναν χαμογελαστό Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα εμφανίστηκε βλοσυρός.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider